Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η NIKE οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο 91 ελληνικές εταιρίες λιανικής αθλητικών ειδών

Αποκάλυψη: Η NIKE οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο 91 ελληνικές εταιρίες λιανικής αθλητικών ειδών
Η απίστευτη κίνηση της πολυεθνικής Nike, ο κώδικας ηθικής και τα ερωτήματα περί αθέμιτων πρακτικών

Με μια πρωτοφανή κίνηση η πολυεθνική NIKE (NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS συντομογραφία NEON) με επιστολή που απέστειλε σε 91 ελληνικές εταιρίες που διαθέτουν καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία πώλησης αθλητικών ειδών ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας, ενημερώνοντας ότι δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα της πολυεθνικής μετά τον Οκτώβριο του 2021!!!
Τα καταστήματα αυτά πραγματοποιούν τζίρο αγορών από τη NIKE πάνω από 100 εκ ευρώ.
Ουσιαστικά η πολυεθνική κλείνει τους λογαριασμούς των πελατών της πολλοί εκ των οποίων βασίζουν την επιβίωσή τους στις πωλήσεις προϊόντων NIKE τα οποία αποτελούν πάνω από το 50% των εσόδων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η NIKE είναι ότι η στρατηγική των 91 επιχειρήσεων δεν ταιριάζει με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της!!!
Αποτελεί όμως ερώτημα πως γνωρίζει η πολυεθνική τη στρατηγική των επιχειρήσεων οι οποίες είναι ανεξάρτητες εταιρίες και δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν προϊόντα της παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές λιανικής πώλησης προϊόντων NIKE.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΕ
nike_inside.jpg


Επιστολές και … σιγή

Οι ελληνικές επιχειρήσεις απευθύνθηκαν στην πολυεθνική θέτοντας ζητήματα ανήθικης συμπεριφοράς της εταιρίας «απέναντι σε έντιμους επιχειρηματίες που δεν έχουν δώσει καμία αφορμή» . Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εκ των εταιριών απευθυνόμενη στον κ. Hubertus Hoyt Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της NIKE για τη Δυτική Ευρώπη αναφέρει χαρακτηριστικά
« Ποια είναι η δίκη σας εμπορική ηθική ;
Ποιος από εσάς κύριοι έχει το δικαίωμα να παίζει με την συνείδηση και την επιβίωση ανθρώπων ;
Ποιος έχει το δικαίωμα να παίζει με την ηρεμία , την υγεία και την ομαλή λειτουργία επιχειρήσεων και επιχειρηματιών;».
Η επιστολή αυτή εστάλη ως follow up καθώς σε προηγούμενη επιστολή που ετίθεντο ερωτήματα για την διακοπή της συνεργασίας και στην οποία δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση από πλευράς πολυεθνικής.

Οι αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενήμεροι για την πρακτική της NIKE είναι και Έλληνες ευρωβουλευτές που αναμένεται να φέρουν το ζήτημα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ενώ πλήρη ενημέρωση έχει λάβει και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δεν είναι γνωστό αν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Οι 91 επιχειρηματίες πάντως έχουν αρχίσει να συντονίζονται για να κινηθούν νομικά κατά της NIKE για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Και αυτό διότι θεωρούν ότι η NIKE με την πρακτική στραγγαλισμού της επιχειρεί να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές-μονοπωλιακές καταστάσεις στην ελληνική αγορά ειδικά μετά την κατάρρευση της Folli-Follie η οποία είχε δημιουργήσει αλυσίδα καταστημάτων τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λουκέτο μπαίνει μετά τα καταστήματα Λάρισας, Καλλιθέας, Κομοτηνής και στα καταστήματα Περιστερίου, Πάτρας και ένα εκ των δύο της Γλυφάδας ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται το κατάστημα Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι θα μείνουν σε λειτουργία ελάχιστα καταστήματα αποκλειστικής πώλησης NIKE μεταξύ των οποίων το Μεγάλο του Συντάγματος και αυτό της Γλυφάδας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ενώ τα προϊόντα της θα πωλούνται από δύο ή τρεις μεγάλες αλυσίδες όπως η Intersport και η Zakcret με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι περιορισμένος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης