Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ψυχορραγεί η εστίαση - Δεκάδες ενοικιαστήρια σε Γκάζι και Σκουφά - Επικρίσεις στην κυβέρνηση

Ψυχορραγεί η εστίαση - Δεκάδες ενοικιαστήρια σε Γκάζι και Σκουφά - Επικρίσεις στην κυβέρνηση

Στο έλεος των κυβερνητικών αποφάσεων ο κλάδος

Σχετικά Άρθρα
Στο έλεος των κυβερνητικών αποφάσεων για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα αλλά και για το πότε θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης εστιασμένο στον κλάδο, κινείται τους τελευταίους μήνες η εστίαση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η κατάσταση στην εστιάση είναι τραγική καθώς παραμένει κλειστή για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεκάδες είναι τα καταστήματα που έχουν κατεβάσει ρολά με τα περισσότερα αυτά να εντοπίζονται στο Γκάζι και στην Σκουφά στο Κολωνάκι.
Από τις 80.000 επιχειρήσεις το 40% περίπου ήτοι 32.000 δεν θα ξανανοίξουν την επόμενη ημέρα».
Όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και βαδίζει στα τυφλά.
Αρκεί αν σκεφτεί κανείς ότι βγάλανε τοην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, στην οποία μας ζητάνε να υποβάλλουμε αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και τους όρους και τις προϋποθέσεις θα τις διαμορφώσουν μετά.
Δεν γίνονται πουθενά αυτά.
Και αυτό το κάνουν για να κόψουν όσους μπορούν».
«Από τις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προακταβολές πήραμε μόνο 3.000 με 4.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για τους ιδιοκτήτες της εστίασης όχι μόνο για να ζήσουν, αλλά ούτε να καλύψουν τις πάγιες υποχρεώσεις της επιχείρησης τους (σ.σ ρεύμα, δημοτικά τέλη κλπ).
Δεν μπορεί να ζήσει κανείς έτσι».
Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη πολλών κυβερνητικών στελεχών ότι το ίδιο έχουν πράξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προχώρησαν στο κλείσιμο εστιατορίων και καφέ, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «ναι μεν προχώρησαν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, τους κάλυψαν όμως το 70% του τζίρου τους.
Άρα δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες».

«Η εστίαση θα ανοίξει όταν εμβολιαστεί ικανοποιητικός αριθμός πολιτών»

Αναφορικά για το πότε θα ανοίξει η εστίαση, ο κ. Καββαθάς επισημαίνει ότι σε συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα αυτό η απάντηση που έχει πάρει είναι «όταν εμβολιαστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών».
«Ποιος είναι αυτός ο ικανοποιητικός αυτός αριθμός και πότε θα συμβεί αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης που ακούγεται ότι θα τρέξει ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, τονίζει ότι όλα αυτά είναι εξαγγελίες και επί της πράξης δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
«Εχετε δει εσείς κανένα πρόγραμμα επιδότησης να βγαίνει;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, σχετικά με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων (σ.σ. έχουν μεταφερθεί για τον προσεχή Απρίλιο), ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, ανέφερε τα εξής «όπως είπε και πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, όλα περνάνε από την έγκριση των θεσμών».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης