Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τιτανικός για τις επιχειρήσεις το δίμηνο lockdown ενώ χάθηκε τζίρος ενός Ταμείου Ανάκαμψης στο εννιάμηνο 2020

Τιτανικός για τις επιχειρήσεις το δίμηνο lockdown ενώ χάθηκε τζίρος ενός Ταμείου Ανάκαμψης στο εννιάμηνο 2020
Το 2021 η… καταμέτρηση των λουκέτων
Τζίρος που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο Ταμείο Ανάκαμψης ( 32 δις.) εξαφάνισε από την αγορά ο κορονωϊος μέσα σε εννέα μήνες του 2020.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο που εξαϋλώθηκε είναι ενδεικτικό της ζημίας που προκαλεί  η πανδημική κρίση και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά  για τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες επιβιώνουν με το φόβο της επόμενης ημέρας που έτοιμη να τους… καταπιεί.
Η ψυχρή αλήθεια των αριθμών είναι  ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε τζίρος 193,8 δις ευρώ και το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν στα 228,6 δις. ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 34,8 δις ευρώ.
Μόνο  στο τρίτο τρίμηνο ( Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020) πραγματοποιήθηκε  τζίρος  69,8 δισ. ευρώ έναντι 82,9 δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι , με τις απώλειες να φτάνουν τα 13,1 δις. ευρώ.

Ο Τουρισμός και η Εστίαση οι μεγάλοι χαμένοι

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 50,4%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 0,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία.
Στην …έρημο των πωλήσεων που περπατούν  οι επιχειρήσεις στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς  εξαιτίας  του lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή από την1η Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει  ως καταλύτης  για  το μέλλον τους.
Πρόκειται για τους πιο σημαντικούς  μήνες της χρονιάς καθώς το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο λόγω των εορτών των Χριστουγέννων καθώς η πλειονότητα  των επιχειρήσεων επιβιώνει χάρη στους δύο τελευταίους  μήνες τους έτους  αφού  πραγματοποιούν από το 35% έως το 60% του τζίρου της χρονιάς.
Οι καταστηματάρχες του εμπορίου και γενικότερα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι… στα μαύρα πανιά καθώς δεν μπορούν  να ανακτήσουν τον Χριστουγεννιάτικο τζίρο του 2019.
Οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις λένε ότι θα χαθεί το 1/3 και οι πιο απαισιόδοξοι  ανεβάζουν τη χασούρα στα 2/3.
Οι εναπομείνασες ελπίδες βασίζονται στη νέα υπηρεσία click away παρά τα όποια ζητήματα που εμφανίστηκαν  στις πρώτες ημέρες εφαρμογής  της.

Στα 79,1 δισ. ευρώ ο τζίρος του Δ' τριμήνου του 2019

Οι πίνακες της ΕΛΣΑΤ εμφανίζουν μια επιχειρηματική κοινότητα να «πνίγεται» από τον ιό   καθώς  το τέταρτο τρίμηνο  ( Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019) καταγράφηκε τζίρος 79,1 δισ  ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι αναλυτές που βλέπουν την παραγωγικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων και συγκρίνουν τη φετινή  περίοδο κάνουν λόγο για οικονομικό Τιτανικό, οποίος είναι βέβαιο ότι  θα συμπαρασύρει στο χείλος της αβύσσου χιλιάδες επιχειρήσεις και η καταμέτρηση θα  γίνει  στ στάδιο  της  επανεκκίνησης της οικονομίας.
Πάντως έγκριτοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για «απολεσθέντα» τζίρο και για πωλήσεις  που δεν πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες δεν αποκλείεται  να πραγματοποιηθούν  τους επόμενους μήνες.
Η αισιοδοξη προσέγγιση ορισμένων οικονομολόγων δεν φτάνει στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων καθώς επιβιώνουν με τα κρατικά επιδόματα  και  την μετάθεση των πληρωμών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr         
www.bankingnews.r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης