Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το κοινό σημείο Globo, Creta Farms και Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Το κοινό σημείο Globo, Creta Farms και Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων
Η τοποθέτηση νέου Προέδρου με εισήγηση Σταϊκούρα και το παρελθόν
Την ερχόμενη Πέμπτη την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας του προτεινομένου, κ. Δημητρίου Ντζανάτου, από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Ο 68χρονος πρώην ορκωτός ελεγκτής είναι αλήθεια πως είναι πολυγραφότατος έχοντας εκδώσει βιβλία για τα ΔΛΠ, τη φορολογία εισοδήματος και τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα και κατέχει διδακτορικό.
Όλα αυτά φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικά εφόδια για να την ανάληψη μιας τόσο κρίσιμης θέσης όπως είναι η Επιτροπή Παιγνίων.
Βέβαια στα όσα αναφέρονται για το πλούσιο βιογραφικό του και τις ικανότητές του στην ελεγκτική λείπουν κάποιες λεπτομέρειες.
Όπως για παράδειγμα ότι ήταν ο ορκωτός ελεγκτής δύο αμαρτωλών εταιριών, της Globo (στο σκέλος της Ελλάδας) και της Creta Farm.

Η QCM και οι αποκαλύψεις για Globo

Στην περίπτωση της Globo υπενθυμίζεται  ότι Quintessential Capital Management (QCM), είχε εκδώσει αναφορά η οποία έκανε λόγο για «αδιάσειστα στοιχεία συστηματικής παραποίησης οικονομικών στοιχείων» και χαρακτήριζε την GLOBO ως μια ελληνική Parmalat.
H QCM ως γνωστόν αποκάλυψε και την Folli Follie ενώ στην περίπτωση της Globo η οποία ήταν εισηγμένη στο ΑΙΜ του Λονδίνου η διαπραγμάτευση ανεστάλη λίγο πριν η QCM δημοσιοποιήσει το πόρισμά της.
Τα ελληνικά παρακλάδια της Globo Plc οι, Globo Mobile και Profitel κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης από τα τέλη Νοεμβρίου 2015 (η αίτηση πτώχευσης απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον Μάρτιο 2016). 
Η Globo Technologies δεν πτώχευσε τότε αλλά άλλαξε επωνυμία και πρόσθεσε δραστηριότητες, το 2017 έκανε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της και φυσικά όπως και οι δύο προηγούμενες δεν δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Οι τελευταίες καταστάσεις είχαν υπογραφεί σε σύμφωνη γνώμη από τον κ. Ντζανάτο.
Άγνωστο είναι δε τι έκανε η ΕΛΤΕ η οποία υποτίθεται ότι είχε τότε ξεκινήσει έλεγχο.

H Creta Farms

Στην περίπτωση της Creta Farms είναι επίσης άγνωστο που βρίσκεται ο έλεγχος και αν έγινε έλεγχος. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ντζανάτος υπέγραψε το 2016 τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας.
Όπως επίσης είναι βέβαιο ότι στον έλεγχο forensic που πραγματοποίησε η Deloitte προκύπτουν απίστευτες διαπιστώσεις για το γινόταν στην εταιρία επί χρόνια και τα οποία ουδέποτε ανέφερε ο ορκωτός ελεγκτής.
Βέβαια ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι τα παραπάνω δείχνουν μετά βεβαιότητας ότι ο κ. Ντζανάτος δεν έκανε ορθά τη δουλειά του.
Αυτό μένει να αποδειχτεί, αν αποδειχτεί και αν ποτέ ολοκληρωθούν οι οποίοι έλεγχοι υποτίθεται ότι γίνονται και στην Ελλάδα κρατούν χρόνια.
Όπως στην Ελλάδα δεν ανακοινώνονταν και πρόστιμα που επιβάλλονταν από τις φορολογικές αρχές σε ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι είχαν καλώς βάλει το «καλώς έχει» κάτω από φορολογικά πιστοποιητικά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης