Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο για κορωνοχρέη ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ που πνίγουν την αγορά

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο για κορωνοχρέη ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ που πνίγουν την αγορά
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από την κυβέρνηση νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για την αποπληρωμή των κορωνοχρεών τους
Κορωνοχρέη ύψους 1,5 δις ευρώ πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από την κυβέρνηση, νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για την αποπληρωμή τους.
Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες να θεωρούν ότι δεν φτάνουν μόνο οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να σωθούν από την στιγμή που οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από παρεμβάσεις μερικής στήριξης για την πλειονότητα του παραγωγικού ιστού της χώρας.  

120 δόσεις χθες

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση που έχει υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων αυτών, κρούει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης ο οποίος τονίζει ότι απαιτείται άμεσα λύση στο θέμα, ζητώντας την θεσμοθέτηση των 120 δόσεων, «χτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η εικόνα που επικρατεί στην αγορά είναι παραπάνω από τραγική, με τον τζίρο στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας να καταγράφει πτώση άνω του 60% και την καταναλωτική κίνηση να έχει υποχωρήσει αισθητά.
Για ημιθανή οικονομία κάνουν λόγο εκπρόσωποι της εστίασης (εστιατόρια αλλά και ταχυφαγεία), με τον τζίρο των αλυσίδων να έχει υποχωρήσει κατά 60% και τα σενάρια να θέλουν την εστίαση να είναι ο τελευταίος κλάδος που θα ανοίξει, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η εστίαση και το εμπόριο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), Γιώργο Καβαθθά, η εστίαση σήμερα καταγράφει πτώση του τζίρου περί το 60% ενώ υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι αυτής, που η μείωση ξεπερνά το 90%.
Ανάλογη είναι και η εικόνα που επικρατεί και στο εμπόριο, ενώ οι ελπίδες για τον γιορτινό τζίρο, καθώς αποτελεί το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών των καταστημάτων, πέφτουν στο κενό, με το άνοιγμα των καταστημάτων να παραμένει ακόμη υπό εξέταση.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα Χριστούγεννα αυτά αναμένεται να είναι «μαύρα» για τον εμπορικό κόσμο.
«Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές η πανδημία», αποτρέπουν τους καταναλωτές να κάνουν αγορές, ενώ ήδη πολλά καταστήματα ενδέχεται να μην ξαναανεβάσουν ρολά..  
Ήδη οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 50% με τον περασμένο Ιούλιο να πηγαίνει λίγο καλύτερα, αλλά εν συνεχεία ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος (όπου ξεκίνησαν τα κρούσματα του δεύτερου κύματος της πανδημίας), ο τζίρος να υποχωρεί αρκετά.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι πωλήσεις του λιανεμπορίου κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2018, πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2009, όταν ο τζίρος του Δεκεμβρίου έφτανε τα 5,4 δισ. ευρώ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.
Για φέτος οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες με πολλά στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι ο τζίρος των γιορτών ενδεχομένως κινηθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, ήτοι να απωλέσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Μάλιστα όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς το on off της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βοηθάει καθόλου στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που εκδηλωθεί και τρίτο πανδημίας (σ.σ Ιανουάριο - Φεβρουάριο) όπως προβλέπουν οι ειδικοί.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης