Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο φάκελος Δουζόγλου που ξανανοίγει, η Αρχή Ξεπλύματος και το κουβάρι των εταιριών

Ο φάκελος Δουζόγλου που ξανανοίγει, η Αρχή Ξεπλύματος και το κουβάρι των εταιριών
Οι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, το ραπορτάρισμα της συστημικής τράπεζας και τα ακίνητα με δανεικά από άγνωστους δανειστές
Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2019 όταν για πρώτη φορά εκπρόσωπος του ομίλου Δουζόγλου έδινε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ μετά από σειρά δημοσιευμάτων που έθεταν ερωτηματικά για τις κινήσεις του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα.
Ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης με μακρά θητεία στον όμιλο Κοντομηνά εμφανίστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου και ανέφερε ότι ο κ. ο Θ. Δουζόγλου επενδύει στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 1990, ότι διαθέτει, χαρτοφυλάκιο περίπου 72 ιδιοκτησιών και ότι ο όμιλος SCD group διαθέτει ίδια κεφάλαια 200 εκ ευρώ, με την εμπορική αξία των ακινήτων να τοποθετείται σε 300 εκατ. ευρώ.

Μεγαλεπήβολα σχέδια

Δικαιολόγησε δε το γεγονός ότι δεν είχαν αξιοποιηθεί τα ακίνητα στο ότι οι πολλές εξαγορές είχαν απορροφήσει τη μικρή ομάδα της εταιρίας και έβαλε και προτεραιότητες.
Μίλησε για σχέδια είτε σύστασης ΑΕΕΑΠ είτε στρατηγικής συμμετοχής, με εισφορά ακινήτων, σε εταιρεία επένδυσης σε ακίνητα δηλώνοντας μάλιστα υπάρχουν και συζητήσεις για σύσταση ΑΕΕΑΠ.
Πέραν αυτών προανήγγειλε και την είσοδο της SCD στο Χρηματιστήριο της Κύπρου με ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Μπήκε όμως και σε άλλες λεπτομέρειες όπως ότι θα δαπανηθούν
-12 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του "Πεντελικόν”, η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια
-10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σε ξενοδοχείο, ενδεχομένως 80 δωματίων, του κτηρίου, που ανήκε στον ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου 15 στην Παλαιά Βουλή
- 5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Mistral, στον Πειραιά, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει, μέχρι τα τέλη του 2020, ως τετράστερη μονάδα.
Ο κ. Αλβέρτης δήλωσε παράλληλα ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό από τις Aegean Baltic Bank και την Εθνική Τράπεζα, και την Optima Bank.
Βέβαια μέχρι σήμερα ουδέν γνωστό επί των προαναγγελιών καθώς φαίνεται ότι δεν κινείται σχεδόν τίποτα.
Και φυσικά ούτε ΑΕΕΑΠ ιδρύθηκε ούτε η SCD με έδρα την Κύπρο εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Αντιθέτως, η περίπτωση Δουζόγλου φαίνεται να απασχολεί τις αρχές ειδικά μετά το ραπορτάρισμα μεγάλης συστημικής τράπεζας προς την Αρχή Ξεπλύματος προ ολίγων ετών.
Ένα ροπορτάρισμα που ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πως αξιοποιήθηκε αν αξιοποιήθηκε από την Αρχή Ξεπλύματος.
Ανεξάρτητα αυτού όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή Ξεπλύματος εσχάτως εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε στο να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εδώ ο μέτοχος, εκεί ο μέτοχος, που είναι ο μέτοχος;

Μια υπόθεση με πολύ πέπλο μυστηρίου καθώς ναι μεν ο κ. Αλβέρτης μίλησε για όμιλο αλλά στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι το εξής.
Κάθε ακίνητο και εταιρία και μάλιστα με μετόχους μέλη της οικογένειας Δουζόγλου και τον ίδιο προσωπικά. Έτσι δεν προκύπτει σύνδεση με την SCD.
Εκτός και αν η SCD είναι ο δανειστής (κύριος δανειστής) των δεκάδων ΙΚΕ και της Canaima Ανώνυμης εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της το Πεντελικό.
Στην SCD στην Κύπρο πάντως εμφανίζεται ως director o κ. Θ Δουζόγλου και με βάση τα όποια δημόσια στοιχεία υπάρχουν τα έσοδα ήταν 335 χιλιάδες δολάρια !!!!
Βέβαια το παράδοξο με τις εταιρίες Δουζόγλου είναι το εξής.
Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει αρνητικά κεφάλαια (δημοσιευμένα στοιχεία 2018) και γίνονται αυξήσεις το 2019 και το 2020 που δεν επαρκούν για να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση.
Τα πάγια στοιχεία των εταιριών υπολείπονται μονίμως της αξίας των αγνώστων μακροπρόθεσμων δανείων ενώ οι πληροφορίες που παρέχονται από τους κανόνες δημοσιότητας είναι ελάχιστες καθώς σχεδόν όλες οι εταιρίες είναι … μικρές οντότητες. Επίσης ενδιαφέρον είναι το στοιχείο άλλαξε το ΔΣ της Canaima και αποχώρησαν η 90χρονη μητέρα του κ. Δουζόγλου και η 89χρονη αδελφή της που ήταν δύο εκ των τριών μελών.

Αδέσμευτη περιουσία

Βέβαια το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν προκύψουν από τους ελέγχους των αρχών ζητήματα με την προέλευση των κεφαλαίων του ομίλου Δουζόγλου και η Αρχή Ξεπλύματος δεν έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία.
Και αυτό διότι με δεδομένο ότι υπάρχουν οφειλές είναι προφανές ότι μπορεί εν μια νυκτί να γίνει μέτοχος ο δανειστής που στο μεταξύ μπορεί να έχει και στην πραγματικότητα άγνωστο μέτοχο ή άλλο μέτοχο από τον κ. Δουζόγλου.
Πάντως τα φαινόμενα που παρατηρούνται με τον όμιλο Δουζόγλου δεν απέτρεψαν τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα από τα να δεχτεί τη φιλοξενία από τον επιχειρηματία στο σπίτι του τελευταίου στο Καράκας κατά το παρελθόν.
Και προφανώς με κανονικές διαδικασίες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενάχθηκαν στο τότε νέο αναπτυξιακό νόμο τέσσερα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής περί τα 12 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι ο κ. Δουζόγλου εμφανίστηκε ως μνηστήρας της Creta Farms αλλά τελευταία στιγμή έκανε πίσω.
Το ενδιαφέρον είναι ότι την προετοιμασία για την εξαγορά έκανε εταιρία της οποίας οι ιδιοκτήτες έχουν πολύ καλές φιλικές σχέσεις με τον κ. Αλβέρτη ενώ ήταν ενήμερα και κορυφαία στελέχη της τράπεζας η οποία είχε ραπορτάρει στην Αρχή λόγω της άρνησης Δουζόγλου να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι τελικοί δικαιούχοι αλλά και να καταθέσει τα έγγραφα που ζητήθηκαν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης