Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην ΟΝΕΧ θα περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Στην ΟΝΕΧ θα περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Η κρίσιμη Γενική Συνέλευση του 53,22% σφραγίζει το νέο μέλλον της εταιρείας
Στη νέα εποχή θα έχουν εισέλθει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στην ΟΝΕΧ και στον Πάνο Ξενοκώστα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει και …τρέχει τις διαδικασίες για να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων.
Σημαντικό  μερίδιο στις εξελίξεις είχε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης αφού συνέβαλε αποφασιστικά να κλείσει μια εκκρεμότητα δεκαετιών αλαλάζοντας τον χάρτη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας  της χώρας.
Οι μέτοχοι που συμφώνησαν  να παραχωρήσουν τις μετοχές τους στην εταιρεία ONEX βρίσκεται στο στάδιο  της ολοκλήρωσης και προχωρούν στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού σε μεγάλο συμβολαιογραφικό γραφείο έτσι ώστε να υλοποιηθεί  η συμφωνία  που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις  9 Ιουλίου.
Οι μέτοχοι που είχαν δώσει την συγκατάθεσή τους προσέρχονται στον  συμβολαιογραφικό γραφείο για  να βάλλουν  την υπογραφή τους στη νέα συμφωνία  για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες  έχει υπογράψει ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης και βασικός  μέτοχος  κ. Νίκος Ταβουλάρης που να σημειωθεί συνεισέφερε το 20% των μετοχών έναντι συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι  ο κ Ιωάννης  Στεφάνου, ο οποίος  θα προσέλθει  μέχρι την Τετάρτη και θα ακολουθήσουν οι κκ Φωτ. Κολοκυθά, Ευ. Πανουτσόπουλος, Αθανάσιος  Αθανασιάδης, Δημήτρης Καλλίγερης, Ιωάννης Αλεβίζος Ι Κωστούρου, Χρ Κωστούρου, Ιωάννης Αλεβίζος και οι οικογένειες Νικηφοράκη και  Κοκκάλα.
Οι παραπάνω μέτοχοι κατέχουν  το 53,22% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας  Ναυπηγεία  Ελευσίνας όταν η εταιρεία  ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα είχε θέσει ως όρο  να του παραχωρηθεί το 51% των μετοχών για να προχωρήσει η συμφωνία.  
Το επόμενο βήμα είναι να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας η  οποία αναμένεται  να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Αυγούστου  για να επικυρωθεί η  συμφωνία.
Επίσης η ΓΣ θα εγκρίνει και την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα με σκοπό την εξυγίανση της εταιρείας που θα συμπεριλαμβάνει κούρεμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ αναγράφονται  ως οφειλές προς το Δημόσιο εκ των οποίων το 50% αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις και αναμένεται να διαγραφούν από το Δικαστήριο που θα εξετάσει το σχέδιο  εξυγίανσης.
 Την περίοδο  αυτή η ΟΝΕΧ βρίσκεται στο στάδιο του due diligence της εταιρείας και τα ευρήματα των στοιχείων  θα συμπεριληφθούν στο φάκελο για την υποβολή του αιτήματος προς το Πρωτοδικείο Αθηνών για την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106βδ.
Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στα Ναυπηγεία  Ελευσίνας ξεπερνούν τους 500 οι οποίοι αναμένεται να διατηρήσουν την εργασία τους και με τον νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με νομικούς  κύκλους η νέα εταιρεία θα έχει ως βασικό μέτοχο την  ΟΝΕΧ και  αναμένεται  να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2021.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι του 46,78% της σημερινής εταιρείας δεν έχουν περιθώρια άλλων επιλογών και υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν την απόφαση της  πλειοψηφίας.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης