Επιχειρήσεις

Στον έλεγχο του Βρετανικού Tosca fund παραμένει η Akazoo με συνολικό ποσοστό 41,5%

Στον έλεγχο του Βρετανικού Tosca fund παραμένει η Akazoo με συνολικό ποσοστό 41,5%
Μέσα από ένα «κουβάρι» εταιρειών το Tosca fund ελέγχει έμμεσα το 20,5% της Akazoo και απευθείας το 21% -  Με περίπου 16% ο Π. Δημητρόπουλος.
Το Tosca fund ήταν και παραμένει ο βασικός στρατηγικός εταίρος του Δημητρόπουλου στις εταιρείες Akazoo και InternetQ, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα, μετά τις καταγγελίες της QCM για την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων της πρώτης.
Το Tosca fund ήταν ο βασικός χρηματοδότης της επιτυχούς δημόσιας προσφοράς, μέσω της οποίας η InternetQ απέσυρε τις μετοχές της από την αγορά AIM του Λονδίνου και έγινε εκ νέου ιδιωτική εταιρεία.
Το fund απέκτησε, μετά από due diligence, που διενήργησε η KPMG, το 60% της βρετανικής InternetQ Group Limited, μέσω της οποίας ο Π. Δημητρόπουλος ήλεγχε την InternetQ. Το υπόλοιπο 40% της InternetQ Group Limited παρέμεινε στον επιχειρηματία Π. Δημητρόπουλο, μέσω της κυπριακής Pitragon Investments.  
Τον Ιούνιο του 2015 η InternetQ Group Limited συνέστησε την κατά 100% θυγατρική της Akazoo, την οποία εν συνεχεία πώλησε, έναντι συμβολικού τιμήματος, στην ελληνική InternetQ. Η τελευταία απόσχισε την ομώνυμη (Akazoo) πλατφόρμα λογισμικού, αξίας 10,7 εκατ. ευρώ και την εισέφερε στην Akazoo.
Εν συνεχεία, η InternetQ εισέφερε το 100% της Akazoo Ltd στην R&R Music Ltd, ενώ ακολούθησε αύξηση κεφαλαίου της νέας εταιρείας, κατά 17 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Tosca fund.
Μετά τη συγχώνευση των Akazoo - R&R Music και την ΑΜΚ των 17 εκατ. ευρώ, η ελληνική InternetQ μεταβίβασε εκ νέου στην InternetQ Group Ltd το 67,73%, που κατείχε πλέον στην Akazoo. Το υπόλοιπο ποσοστό ελεγχόταν απευθείας από το Tosca fund.
Ακολούθησε η συμφωνία, μεταξύ Δημητρόπουλου και του εγχώριου private equity fund Diorama. Το Diorama έβαλε 11,8 εκατ. ευρώ στην Pitragon Investments του Π. Δημητρόπουλου, μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας ήλεγχε το 40% της InternetQ Group Limited.
Με τα νέα κεφάλαια η Pritagon αγόρασε από το Tosca fund ένα 10% της InternetQ Group Ltd, φθάνοντας το ποσοστό της στο 50%. Το υπόλοιπο 50% της InternetQ Group Limited παραμένει, ως σήμερα, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής στο Nasdaq, σε διάφορα κεφάλαια που σχετίζονται με την Tosca.
Μετά τη συγχώνευση με την εισηγμένη εταιρεία ειδικού σκοπού Modern Media Acquisition η οποία διέθετε μετρητά 55 εκατ. δολαρίων και την έμμεση εισαγωγή στον Nasdaq το ποσοστό που ελέγχει η InternetQ Group Limited στην Akazoo μειώθηκε στο 41%. Το υπόλοιπο ελέγχεται από τις, Tosca fund,  Modern Media, την εταιρεία συμφερόντων Ζερβού Astaria και τη Freremon Ltd, εταιρεία συμφερόντων Schreuder.   
Επομένως, το Tosca fund ελέγχει, μέσω της InternetQ Group Limited, περίπου το 20,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Akazoo και απευθείας άλλο ένα 21%, ο Π. Δημητρόπουλος ελέγχει περίπου το 16% και η Diorama περίπου το 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης