Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα Gourmet εγκληματικά λάθη (;) Χουρδάκη που απειλούν τη διάσωση της Creta Farms

tags :
Τα Gourmet εγκληματικά λάθη (;) Χουρδάκη που απειλούν τη διάσωση της Creta Farms
Ο τραγέλαφος των Γενικών Συνελεύσεων, ο προτιμητέος επενδυτής χωρίς όνομα, οι όροι του Project Gourmet που δεν τηρούνται, η Επιτροπή Ελέγχου και τα λεφτά που δεν υπάρχουν για τη Deloitte
Σε τραγέλαφο με δημόσιο εμπαιγμό των επενδυτών της εταιρίας αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξελίσσεται η διάσωση της Creta Farms που με τα όσα έχουν γίνει κινδυνεύει να καταρρεύσει από τους «διασώστες» της.
Ο CRO κ. Μιχάλης Χουρδάκης  που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει με βάση το MOU μεταξύ τραπεζών και βασικών μετόχων από κοινού με την προσωρινή διοίκηση να διασώσουν την εταιρία, έχουν προβεί σε απίστευτες κινήσεις, οι οποίες γεννούν το ερώτημα αν κατά πόσο ελέγχονται από τις τράπεζες αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρακολουθεί στενά την υπόθεση (δεν είναι βέβαιο ότι γνωρίζει και τι πραγματικά συμβαίνει)  και επιθυμεί διακαώς όπως ισχυρίζεται τη διάσωση της πολύπαθης Creta Farms.
Ειδικότερα χθες  πιστοποιήθηκε μετά από επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία συνδιαλλαγής.
Παρ’ όλα αυτά στις 28 Νοεμβρίου 2019 η προσωρινή διοίκηση (προφανώς με την καθοδήγηση του CRO) είχε συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την 23η Δεκεμβρίου 2019 με θέμα την επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής. Και είναι απορίας άξιον πως καλείται Γενική Συνέλευση για να επικυρώσει συμφωνία που δεν υπάρχει.
Παραπληροφορείται ή όχι το επενδυτικό κοινό;
Βέβαια η εν λόγω διοίκηση δεν είχε τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια τέτοια συνέλευση και έτσι κατέληξε στην παρωδία να αποφασίσει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες αφού δεν υπήρχε σχέδιο εξυγίανσης.
Βέβαια στη συνέχεια εκλήθη νέα Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα με θέμα την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου με βάση την εξουσιοδότηση του δικαστηρίου προς την προσωρινή διοίκηση.
Είναι δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Creta Farms δεν ανακοινώνεται καν το όνομα του προτιμητέου επενδυτή αλλά η εταιρία παραδέχεται ότι υπάρχει προτιμητέος στον οποίο έχει παρασχεθεί «πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας για να καταστεί εφικτή η διαπίστωση αλλά και η πλήρης εκτίμηση του συνόλου του ενεργητικού της Εταιρείας».
Αυτό αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο δεδομένου ότι πριν την υποβολή προσφορών οι επενδυτές είχαν λάβει γνώση των στοιχείων της εταιρίας από τον CRO μέσω του data room και υποτίθεται ότι με βάση αυτά έκαναν τις προσφορές τους.
Τώρα έρχεται ο προτιμητέος επενδυτής για να διαπιστώσει στοιχεία της εταιρίας τα οποία προφανώς αμφισβητεί, χωρίς να έχει ο έτερος υποψήφιος τέτοια δυνατότητα αλλά και θεωρητικώς άλλοι επενδυτές που θα επιθυμούσαν να μπουν στη διαδικασία αλλά δεν ικανοποιήθηκαν από τα στοιχεία του data room.
Το γεγονός είναι πάντως ότι ο κ. Βιντζηλαίος βρίσκεται εντός της εταιρίας χωρίς να έχει κλείσει κάποια συμφωνία. Αυτό μπορεί να εγείρει σοβαρά ζητήματα στην πορεία της διαδικασίας από τους βασικούς μετόχους αλλά και μετόχους της μειοψηφίας ειδικά μάλιστα αν ο κ. Βιντζηλαίος υπαναχωρήσει. 
Σημειώνεται ότι στο Project Gourmet όπως το έχει βαφτίσει ο κ. Χουρδάκης με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές υπάρχουν οι όροι της παραγράφου F οι οποίοι δεν προβλέπουν ούτε διαπιστώσεις ενεργητικού ούτε απολύτως τίποτα άλλο σε μια δεσμευτική προσφορά.
Εκτός και αν εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους ήταν προβληματικά.
Πέραν τούτου στην παράγραφο F αναφέρεται επίσης ότι αν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θέλει να μετέχει με συνδεμένη ή θυγατρική οντότητα θα πρέπει να προσκομίσει νέα εγγυητική αλλά και άλλα στοιχεία.
Με δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί πως προσφορά έχει υποβάλλει η Impala Investment και σήμερα εμφανίζεται μια νέα εταιρία η Impala Hellas θυγατρική της Bella Bulgaria στην οποία δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου το ερώτημα είναι ποιος ακριβώς είναι ο επενδυτής και τι έχει γίνει με τις εγγυήσεις, τις εγγυητικές επιστολές και τον έλεγχο του υποψηφίου.
Βέβαια στην Creta Farms υπάρχει  και ένα άλλο ζήτημα.
Η μη ύπαρξη Επιτροπής Ελέγχου. Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Γενικής Συνέλευσης δεν υπάρχει πρόβλεψη μελών επιτροπής ελέγχου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εκλεγούν τουλάχιστον τρία μη εκτελεστικά μέλη στο ΔΣ τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου ώστε να καλύψουν τις θέσεις που προβλέπονται για την επιτροπή ελέγχου.
Εκτός και αν κατά τον CRO και την προσωρινή διοίκηση είναι περιττή η Επιτροπή Ελέγχου ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο όπου δεν έχει παραδοθεί το πόρισμα της Deloitte για το οποίο έχουν σταλεί συγκεκριμένες εντολές προς την Creta Farms από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το τι πρέπει να πράξει από πλευράς δημοσιότητας όταν το λάβει.
Μένει αν αποδειχτεί σήμερα τι ακριβώς έχει προγραμματιστεί από τον κ. Χουρδάκη και την προσωρινή διοίκηση αλλά και τι θα προταθεί από τους μετόχους που θα ψηφίσουν.
Πέραν αυτού μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή ανακοίνωση για τον έλεγχο της Deloitte που πραγματοποιείται κατ εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η εταιρία παραδέχεται ότι δεν πληρώνει αλλά και δεν δεσμεύεται ότι θα πληρώσει καθώς απλώς αναφέρει ότι «διερευνάται η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων».
Ωστόσο υποτίθεται ότι ο εν λόγω έλεγχος είναι αναγκαίος για τη διαπίστωση τυχόν παρανομιών που έχουν διαπραχθεί και προφανώς η μη παράδοσή του δια της μεθόδου της μη πληρωμής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Άραγε ποιοι δεν θέλουν και γιατί να παραδοθεί;
Είναι αληθές ότι περιλαμβάνονται και στελέχη ορισμένων εκ των πιστωτριών τραπεζών;
Σημειωτέον ότι ο έλεγχος όπως αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει διαπιστώσει σωρεία παρανομιών και εφ όσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση οικονομικών καταστάσεων του παρελθόντος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης