Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Persona non Grata ο Μιχάλης Χουρδάκης της Ernst & Young για τις ελληνικές τράπεζες... για τα απίστευτα κατορθώματα του...

Persona non Grata ο Μιχάλης Χουρδάκης της Ernst & Young για τις ελληνικές τράπεζες... για τα απίστευτα κατορθώματα του...
Ατελείωτα κατορθώματα από το Μαρινόπουλο έως το Μαντωνανάκη, τον Μαλαματίνα και την Creta Farms
Υπό τραπεζικό κλοιό βρίσκεται η Ernst & Young με τις τράπεζες να έχουν θέσει στo μικροσκόπιο το μέχρι πρόσφατα «αγαπημένο» παιδί τους τον κ. Μιχάλη Χουρδάκη (partner της EY) μέσω του οποίου σκούπιζαν τα έργα advisory και restructuring.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η «απόσυρση» την τελευταία στιγμή της αποτίμησης της Αττικός Ήλιος και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση με αφορμή και αιτιολογία ότι εστάλησαν εξώδικα από τον όμιλο Μαντωνανάκη.
Η αλήθεια είναι ότι εξώδικα εστάλησαν, όπως επίσης είναι αληθές ότι η EY είχε δώσει έγκριση χρήσης από τις τράπεζες της έκθεσης αποτίμησης την οποία μέσω εξωδίκου ανακάλεσε χωρίς καν να παράσχει ενημέρωση στις τράπεζες.
Έτσι ο όμιλος Μαντωνανάκη πέτυχε μια ισχυρή νίκη έναντι των τραπεζών διασώζοντας την Αττικός Ήλιος και κερδίζοντας χρόνο καθώς τη μάχη με την ΕΤΑΔ δείχνει να την κερδίζει με το λογαριασμό των «κερδισμένων» απαιτήσεων να προσεγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τα 150 εκ ευρώ.
Στις τράπεζες βεβαίως υπάρχει ενόχληση και από το γεγονός ότι ο κ. Χουρδάκης έκανε το γάμο του στο Grand Resort ενώ είχε αναλάβει εργασία για λογαριασμό των τραπεζών με τον ίδιο όπως φημολογείται να ισχυρίζεται ότι πλήρωσε το λογαριασμό αλλά τις τράπεζες να μην έχουν λάβει έστω και για αυτό αποδεικτικά στοιχεία όπως ισχυρίζονται από την πλευρά τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυσαρέσκεια για την κατά τις τράπεζες unfair πρακτική της Ernst & Young που χρεώνεται στον κ. Χουρδάκη θα εκφραστεί και με γραπτό τρόπο που ούτε λίγο ούτε πολύ θα ζητείται η άμεση απομάκρυνση Χουρδάκη από την εταιρία ενώ καλά πληροφορημένες πηγές από την Ernst Young αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια και από ορισμένους άλλους partners. 
Βέβαια τυχόν άμεση απομάκρυνση του κ. Χουρδάκη αναμένεται να επηρεάσει και άλλες δουλειές που έχει αναλάβει ο κ. Χουρδάκης όπως η ΕΛΒΟ, η Creta Farms και η Μαλαματίνα όπου και εκεί καθημερινά αναφύονται ζητήματα ενώ υπάρχουν περιπτώσεις του παρελθόντος όπου είχε αναλάβει ρόλο ο κ. Χουρδάκης όπως η Μαρινόπουλος και η ΒΙΚΗ. Ανεξαρτήτως αυτού θεωρείται βέβαιο ότι δύσκολα θα βρεθούν τράπεζες στο επόμενο διάστημα να αναθέσουν εργασίες στην EY.
Στην ΕΛΒΟ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών το αρμόδιο Υπουργείο να ζητήσει την αντικατάσταση της EY και του Χουρδάκη από τη θέση του ειδικού εκκαθαριστή, θέση στην οποία ευρίσκεται για πάνω από πέντε έτη χωρίς κανένα αποτέλεσμα με διαγωνισμούς που κηρύσσονταν άγονοι και συνοδεύονταν από παρατράγουδα αλλά και καταγγελίες όπως τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο για τον τρόπο που διεξήγαγε τη διαδικασία ο κ. Χουρδάκης.
Στη Μαλαματίνα ο κ. Χουρδάκης ως CRO βρίσκεται από το 2017 και οι αμοιβές της EY προσεγγίζουν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τις 500.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα για την εταιρία η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο κ. Χουρδάκης αναφερόμενος στις τράπεζες ρίχνει ευθύνες στους μετόχους αλλά είναι σαφές ότι μετά από σχεδόν τρία χρόνια παρουσίας δεν είναι δυνατόν να μην έχει κάποιος πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Η αναδιάρθρωση της εταιρίας δεν φαίνεται επιτυγχάνει και δεν αποκλείεται να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία ενώ υπάρχουν και ανοικτά ζητήματα για το που και πώς χάθηκαν χρήματα από την εταιρία με τον βασικό μέτοχο και την πρώην σύζυγο του να βρίσκονται στα δικαστήρια.
Στην Creta Farms ο κ. Χουρδάκης ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι CRO με στόχο να μπει επενδυτής στην εταιρία.
Έκανε μια διαγωνιστική διαδικασία με πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις και ακόμα και σήμερα ουδείς γνωρίζει αν η εταιρία θα διασωθεί παρά την ύπαρξη δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών. Βέβαια ο ένας ο όμιλος Βιντζηλαίου έχει εγκατασταθεί χωρίς να έχει ανακοινωθεί ως προτιμητέος επενδυτής και χωρίς να έχει υπογραφεί απολύτως τίποτα με τις πιστώτριες τράπεζες και η υπόθεση θυμίζει ολίγον από αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ όπου την τελευταία στιγμή ο όμιλος Βιτζηλαίου υπαναχώρησε και η βιομηχανία οδηγήθηκε σε λουκέτο.
Οι καθυστερήσεις Χουρδάκη συνοδεύονται και με κινήσεις που αν τι άλλο προξενούν εντύπωση.
Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης όπου χρέη διευθύνοντος συμβούλου (μετά από πρόταση Χουρδάκη όπως ισχυρίζονται οι τράπεζες ) έχει αναλάβει ο κ. Τσίρμπας ο οποίος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ασκεί το επάγγελμα του προμηθευτή φρούτων και λαχανικών σε ταβέρνες και άλλους χώρους εστίασης πραγματικά είναι χωρίς προηγούμενο.
Όπως χωρίς προηγούμενο είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίρμπας αμέσως μετά τον ορισμό του από το δικαστήριο και την ίδια ημέρα που το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα όπως αναφέρεται στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έστειλε γράμμα στο ΓΕΜΗ και ζήτησε να νομιμοποιηθεί στο σύνολό της η Γενική Συνέλευση της 3/10 την οποία το ΝΣΚ έκρινε ως μη καταχωρήσιμη!!!
Πέραν τούτου ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη forensic (για την ακρίβεια έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό)  από τη  Deloitte κατά παραγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έχει πληρωθεί η εταιρία για να παραδώσει το έργο ενώ στο μεταξύ έχουν γίνει και κινήσεις ώστε να ακυρώσουν το έργο του forensic με την άδεια του ΔΣ όπως η μετατροπή απολήψεων από τους διοικούντες σε δάνεια που χαρτοσημάνθηκαν.
Οι κινήσεις αυτές θα δημιουργήσουν και προβλήματα τουλάχιστον για τις ελεγκτικές που εξέδωσαν φορολογικό πιστοποιητικό τα τελευταία πέντε έτη.
Αυτά ίσως είναι πταίσματα όταν είναι γνωστό πως η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε εξασφαλίσει ασφαλιστική ενημερότητα ενώ όπως είχε γράψει η Δημοκρατία είχε καταφέρει αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του 106δ να  εισπράξει από το Ελληνικό Δημόσιο επιστροφή φόρου ύψους περίπου 8.000.000 ευρώ.
Άραγε ο κ. Χουρδάκης που είχε αναλάβει ρόλο CRO και η Ernst & Young γνωρίζουν πως είχε εξασφαλίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα η Μαρινόπουλος; Είχαν συνδράμει οι ίδιοι σε αυτό και αν με ποιον τρόπο;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης