Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεχίζονται τα λουκέτα στο λιανεμπόριο - Ποιοί έφυγαν και ποιοι έρχονται - Αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις

Συνεχίζονται τα λουκέτα στο λιανεμπόριο - Ποιοί έφυγαν και ποιοι έρχονται - Αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις
Το λιανεμπόριο ήταν από τους τομείς που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην εποχή της κρίσης
Σημαντικές ανακατατάξεις αναμένονται στο λιανεμπόριο μέσα στους επόμενους μήνες με πολλές αλυσίδες να βάζουν λουκέτο και άλλες να ετοιμάζονται να επενδύσουν στην χώρα μας.
Το λιανεμπόριο ήταν από τους τομείς που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην εποχή της κρίσης.
Πολλές ήταν οι αλυσίδες που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, απόρροια της μείωσης της κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αν και η εικόνα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρύντική μέσα στο 2019, εντούτοις οι εκτιμήσεις προβλέπουν άνοδο της ζήτησης μέσα στους επόμενους μήνες.
Η θετική αντιστροφή του κλίματος στην εσωτερική αγορά συνέπεσε με τις πολιτικές εξελίξεις και την κυβερνητική αλλαγή, η οποία έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες τόσο στην επιχειρηματική κοινότητα όσο και στους πολίτες γενικότερα.
Πέρα όμως από τις προσδοκίες, το 2019 μας αφήνει με αλυσίδες που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, παρά τις προσπάθειες που έκαναν ή παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια που είχαν ανακοινώσει κατά την αφιξή τους στην χώρα μας.
Λουκέτο έβαλε προ ημερών η αλυσίδα FOREVER 21, κλείνοντας το ένα και μοναδικό κατάστημα που διατηρούσε στην Ερμού.
Το κατάστημα της αλυσίδας διέκοψε την λειτουργία του μετά από την πτώχευση της μητρικής στην Αμερική, που οδήγησε στην απόφαση για έξοδο από την ευρωπαϊκή αγορά.
Λίγους μήνρε πριν, στις αρχές του 2019 μπήκε οριστικό τέλος και στην αλυσίδα Raxevsky, ένα από τα πιο δυνατά brand name στον χώρο της μόδας και της γυναικείας ένδυσης, με καταστήματα σε όλη τη χώρα,.
Μάλιστα η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία και οι τελευταίοι 100 εργαζόμενοι, χωρίς αποζημιώσεις και με οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών περίπου κατά μέσο όρο 14 μισθών για κάθε εργαζόμενο, ενώ την τελευταία διετία περίπου άλλοι 75 εργαζόμενοι αποχώρησαν χωρίς να τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα.
Και δεν είναι μόνο αυτές.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε πτωχεύσεις ισχυρών ονομάτων του λιανεμπορίου, που προκάλεσαν σεισμό στην ελληνική αγορά, όπως η η Glou, η Φωκάς αλλά και η Sprider.

Sprider

Είχαν μεγαλόπνοοα σχέδια, αφού ήθελαν να κατακτήσουν όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τις χώρες των Βαλκανίων.
Οι αδελφοί Χατζηιωάννου, ιδιοκτήτες της αλυσίδας Sprider, έβαλαν το 2013  λουκέτο στα 44 καταστήματα που είχαν απομείνει στην εταιρία επί ελληνικού εδάφους και του ενός στη Βουλγαρία, άφησαν περί τους 800 εργαζόμενους απλήρωτους και περί τα 100 εκατ. ευρώ φέσια σε τράπεζες και προμηθευτές.
Οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν να την αποζημιώσουν.
Αν και οι ίδιοι κάνουν λόγο για εμπρησμό, το Δεκέμβριο του 2012 ασκήθηκε κατά των τότε μελών του διοικητικού συμβουλίου ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών και απόπειρα απάτης.
Οι διοικούντες φέρονταν να σχεδίασαν την πυρκαγιά ώστε να εισπράξουν την ασφάλεια ύψους 16 εκατ. ευρώ.  

Glou

Ήταν από τις παλαιότερες οικογένειες που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του εμπορίου, με τον Δημήτρη Γλου, πατέρα των Αντώνη και Γιώργο Γλου, να είναι γνωστός μικροπωλητής στον Πειραιά.
Το 1985 ο Δημήτρης Γλου άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών στην πόλη.
Το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία με την εταιρία Puma.
Το 2007 διέθετε επτά καταστήματα λιανικής πώλησης, συγκαταλεγόταν στις δύο κορυφαίες εταιρείες αθλητικών ειδών στην Ελλάδα και συνεισέφερε με 52% στον τζίρο της εταιρείας.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο αργότερα όταν η εταιρεία Puma τους απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους απαιτώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.  

Φωκάς

Hταν από τις πλέον ιστορικές αλυσίδες ένδυσης στη χώρα.
H Φωκάς ιδρύθηκε το 1936 από τρία αδέρφια, τον Απόστολο, τον Λέανδρο και τον Οδυσσέα Φωκά.
Η εταιρεία μετονομάστηκε το 1958 και το 1978 εγκαινίασε το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή 7.500 τμ.
Το 1990 η Φωκάς συνέχισε να επεκτείνεται και προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit ενώ το 2000 η εταιρεία σχεδίαζε την είσοδο της στο Χρηματιστήριο.
Τα επόμενα χρόνια τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της, Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.
Όμως τα προβλήματα, λόγω κρίσης, δεν άργησαν να φανούν.
Η οικογένεια Φωκά συσσωρεύει χρέη που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ και πλέον αδυνατεί αν ανταποκριθεί στις υποχρεώσσεις της.
Το Νοέμβριο του 2012 υποβάλλει αίτηση πτώχευσης και λίγους μήνες μετά κατεβάζει ρολά, αφήνοντας στο δρόμο 600 εργαζόμενους.  

Οι νέες αλυσίδες που έρχονται

Οι ελπίδες για αύξηση της κατανάλωσης μέσα στους επόμενους μήνες έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των ξένων αλυσίδων που έρχονται να εγκατασταθούν στην χώρα μας, έχοντας μάλιστα στο πλάνο τους την ανάπτυξη ενός δικτύου πέρα των 10 καταστημάτων.
Πρόκειται για τις αλυσίδες Ashley Homestore και Toys Center, οι οποίες θα βρίσκονται αρχικά στο Smart Park.
H Ashley Homestore, η οποία θα μισθώσει κατάστημα 800 τ.μ. με έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως επίσης και την αλυσίδα Toys Center, που θα μισθώσει 800 τ.μ., όπου θα πωλούνται παιχνίδια και εποχιακά είδη.
H Ashley HomeStore είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα επίπλων της Αμερικής με περισσότερα από 975 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο της κατάστημα άνοιξε μόλις το 1997 στην Αλάσκα και πλέον διαθέτει παρουσία σε 56 χώρες.
Τα Toys Center ξεκίνησαν την πορεία τους στην δεκαετία του '90 και σήμερα διαθέτουν περισσότερα από 125 καταστήματα στην γειτονική χώρα.
Πέρυσι οι πωλήσεις της αλυσίδας άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει από την Prenatal η οποία αποτελεί βασικό σήμα του ομώνυμου ομίλου στην οποία ανήκει και η αλυσίδα παιχνιδιών.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές αλυσίδες λυσίδα με είδη οικιακής χρήσης (όπως λευκά είδη, διακοσμητικά κ.λπ), που ήρθε στην χώρα μας.
Ο λόγος για την αλυσίδα Μadame Coco, η οποία έχει φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης ισχυρού δικτύου καταστημάτων στην Αθήνα και σε συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, με το πρώτο να ανοίγει στο Χαλάνδρι.
Τέλος στις αλυσίδες που κατέφθασαν πρόσφατα στη χώρα μας συγκαταλέγεται και η γαλλική Decathlon, με νέο κατάστημα στο Smart Park.

Ελένη Μπότα
elenimpota@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης