Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aegean: Αισιοδοξία Ευτ. Βασιλάκη για το σύνολο του 2019 – Αύξηση τζίρου παρά τη μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα

Aegean: Αισιοδοξία Ευτ. Βασιλάκη για το σύνολο του 2019 – Αύξηση τζίρου παρά τη μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα
Ο κ. Βασιλάκης ερωτηθείς για το Ελ. Βενιζέλος και την πώληση του 30% ανέφερε πως εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα κόστη, μάλιστα θα περίμενε μείωση από την επέκταση της σύμβασης
Αισιόδοξα μηνύματα για το σύνολο της χρήσης 2019 έστειλε ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης, στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών για την πορεία των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.
Η προσοχή των αναλυτών ήταν στραμμένη στην πορεία του τρίτου τριμήνου αλλά καθώς η καλοκαιρινή περίοδος δημιουργεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων και των καθαρών κερδών της εισηγμένης.
Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως δεδομένων των συνθηκών η εταιρεία πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο αφού τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%.
Τόνισε ωστόσο ότι αυτός ο ρυθμός δεν θα διατηρηθεί στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο είναι το πιο δυνατό εποχικά με υψηλές πληρότητες και έκανε λόγο για μία αύξηση της τάξης του 4,5-6%.
Η εταιρεία αύξησε 30% τα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο και μείωσε 5% τη ζημιά στο εξάμηνο, παρά τα αυξημένα κόστη καυσίμων, την επίδραση της υιοθέτησης του λογιστικού προτύπου 16 και τη μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα για πρώτη φορά τα τελευταία 5-6 έτη.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, τόνισε πως η εταιρεία έχει ήδη κάνει hedging το 80% των καυσίμων για φέτος και το 55% περίπου για το 2020 και δε βλέπει λόγο να αλλάξει τα νούμερα αυτά εν μέσω αναταραχής στις αγορές.
Θα περιμένει να ηρεμήσουν οι αγορές, να εξετάσει τις νέες συνθήκες και να αποφασιστεί αν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές.
Ο κ. Βασιλάκης ερωτηθείς για το Ελ. Βενιζέλος και την πώληση του 30% ανέφερε πως εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα κόστη, μάλιστα θα περίμενε μείωση από την επέκταση της σύμβασης.
Η ταμειακή θέση της Aegean μετά και την έκδοση του ομολόγου είναι ισχυρή και δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή στη μερισματική πολιτική.
Από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου 16 υπήρξε επιβάρυνση περίπου 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και αναμένονται άλλα τόσα στο δεύτερο.
Τέλος ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σημείωσε πως κόστισαν 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, αλλά τόνισε πως οφείλονται στον περιορισμό της χωρητικότητας την εναέριας κυκλοφορίας, στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και στην αλλαγή της κυβέρνησης καθώς αλλάζει και η στελέχωση των φορέων του δημοσίου.
Η διοίκηση έχει έρθει σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση, έχει μείνει ικανοποιημένη από την ανταπόκριση και υπάρχει συνεργασία για να λυθεί το θέμα, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης δεν κάνει κακό μόνο στην Aegean αλλά συνολικά στο τουριστικό προϊόν της χώρας.   

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης