Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αύξηση της Intertech και τα ποσά που έχουν «μοιραστεί» σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις....χωρίς Κοντομηνά

tags :
Η αύξηση της Intertech και τα ποσά που έχουν «μοιραστεί» σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις....χωρίς Κοντομηνά
Χωρίς τον Δ.Κοντομηνά η αύξηση κεφαλαίου – Οι υπόλοιποι μέτοχοι θέλουν να βελτιώσουν το ποσοστό τους
Χωρίς τη συμμετοχή του Δημήτρη Κοντομηνά θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intertech, αλλά με τη συμμετοχή των δύο μικρότερων σε ποσοστό μετόχων, οι οποίοι μάλιστα επιθυμούν να λάβουν και αδιάθετα.
Η εισηγμένη επιθυμεί να μειώσει τον δανεισμό της και να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης ώστε να μειώσει και τις ζημιές.
Ίσως η αύξηση να μην χρειαζόταν ή να βελτίωνε περαιτέρω τη θέση της εταιρείας αν δεν είχαν γίνει μία σειρά από συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν δάνειο που έχει δώσει η εταιρεία με χαμηλό επιτόκιο, δάνειο που έχει λάβει με υψηλότερο επιτόκιο και αγορά διαφημιστικού χρόνου εδώ και χρόνια τον οποίο δεν έχει αξιοποιήσει.
Επιπλέον απαίτηση από συνδεδεμένη εταιρεία έχει διακανονιστεί λόγω υπαγωγής της στον πτωχευτικό κώδικα.
Πιο αναλυτικά: Η Impuls Hellas συνδεδεμένη με την Intertech έχει λάβει δάνειο 571 χιλ. ευρώ με επιτόκιο 2,15% με προσωπική εγγύηση αποπληρωμής από τον κ.Κοντομηνά, με τους τόκους να εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ το επιτόκιο είναι μόλις 2,15%.
Από την άλλη η Αμοιρίδης-Σαββίδης έχουν δανείσει την εισηγμένη με ποσό 350 χιλ. ευρώ και επιτόκιο 4,75% με το δάνειο να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Έχει γίνει προαγορά διαφημιστικού χρόνου ποσού 274 χιλ. ευρώ με την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση.
Πρόκειται για υπόλοιπα προηγούμενων ετών και θα αναλωθούν μέχρι τέλος του 2020.
Άλλες 100 χιλ. ευρώ έχουν δοθεί από το 2016 για αγορά διαφημιστικού χρόνου στη Village Roadshow Operations.
Υπάρχει απαίτηση από την Cosmoline ύψους 195 χιλ. ευρώ η οποία αφορά αγορά εμπορευμάτων, ενοίκια κ.α. και έχει γίνει διακανονισμός σε 84 δόσεις σύμφωνα με τη διαδικασία εξυγίανσης αφού η εν λόγω εταιρεία μπήκε στον πτωχευτικό κώδικα και έχει γίνει απομείωση 47 χιλ. ευρώ.
Απαίτηση 33 χιλ. ευρώ αφορά συνδεδεμένη επίσης εταιρεία (CPCS Technologies) για ενοίκια.

Οι προσπάθειες της διοίκησης για να βελτιώσει περιθώρια κέρδους και πωλήσεις

Τώρα, η διοίκηση της Ιντερτέκ κατά τη χρήση 2019, προσπαθεί να πετύχει αύξηση του κύκλου εργασιών με ταυτόχρονη αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους και συγκράτηση των λειτουργικών της δαπανών.
Όπως σημειώνει στο ενημερωτικό της αύξησης συνεχίζεται η ίδια τάση στο κύκλο εργασιών, τόσο στη γκάμα όσο και στον όγκο πωλήσεων και την μέση τιμή πώλησης των εμπορευμάτων, σε σχέση με τη χρήση 2018.
Αναφορικά με το κόστος πωληθέντων, δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική διαφοροποίηση των τιμών αγοράς εμπορευμάτων, τόσο από τον κύριο προμηθευτή όσο και από τους λοιπούς προμηθευτές σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν κατά τη χρήση 2018. Το μικτό κέρδος της Εταιρίας, κατά τη χρήση 2019, παραμένει στα ίδια επίπεδα με τη χρήση 2018 σημειώνοντας μια μικρή αυξητική τάση.
Οι λειτουργικές δαπάνες όσο τα χρηματοοικονομικά έξοδα εμφανίζουν τάση συγκράτησης έναντι του 2018 μετά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της εταιρίας κυρίως μέσω της μείωσης του προσωπικού, της μείωσης κόστους προώθησης πωλήσεων και λοιπών εξόδων.
Επίσης, προέβη σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του τραπεζικού δανεισμού της με επίτευξη καλύτερων όρων χρηματοδότησης και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, ήτοι για την αποπληρωμή λοιπών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων καθώς και την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού, κάτι που θα επιφέρει και περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού της κόστους.
Πιο αναλυτικά 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί στην αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού και 300 χιλ. ευρώ στην αποπληρωμή υποχρεώσεων προς προμηθευτές.
Η εταιρία έχει λάβει δάνειο από την εταιρεία-μέτοχο Αμοιρίδη-Σαββίδη αλλά από τα έσοδα της αύξησης δεν υπάρξει εξόφληση.
Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2018 υποχώρησε κατά 31,38% και κατήλθε στα 19,5 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. ευρώ το 2017.
Η μείωση οφείλεται στη διακοπή της εμπορίας κινητής τηλεφωνίας η οποία προσέφερε υψηλό τζίρο στην Εταιρία αλλά πολύ χαμηλό περιθώριο μικτού κέρδους, στη μείωση των πωλήσεων στις λοιπές κατηγορίες προϊόντων, με κυριότερη τη κατηγορία της τηλεόρασης η οποία έχει επίσης χαμηλό μικτό περιθώριο κέρδους, και στη συμμετοχή της εταιρίας σε διαγωνισμό του Ελληνικού Δημοσίου κατά το α' εξάμηνο 2017, ένα έσοδο που δεν υπήρχε το έτος 2018.
Ισόποση περίπου μείωση κατά 34,87% παρουσίασε το κόστος πωληθέντων με κυριότερο λόγω τη διακοπή της εμπορίας κινητής τηλεφωνίας, η οποία παρουσίαζε υψηλό κόστος. Πάντως επετεύχθη βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους το οποίο διαμορφώθηκε το 2018 σε 20,42% από 16,15% το 2017.

Τα σενάρια για τα ποσοστά των βασικών μετόχων μετά την αύξηση κεφαλαίου

Η μετοχική σύνθεση έχει ως εξής:

Δημήτρης Κοντομηνάς 44,36%
Αμοιρίδης – Σαββίδης Α.Ε. 8,68%
TRAL LTD  5,37%    

Όμως ο Δημήτρης Κοντομηνάς, έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Αμοιρίδης-Σαββίδης προτίθεται να συμμετέχει καλύπτοντας το ποσοστό που της  αναλογεί αλλά και να κάνει προεγγραφή για αδιάθετα. Η TRAL LTD θα καλύψει το ποσοστό της και επιθυμεί να λάβει και αυτή αδιάθετα.
Στο σενάριο της πλήρους κάλυψης και με αναλογική κατανομή αδιάθετων το ποσοστό του κ.Κοντομηνά δύναται να υποχωρήσει στο 29,58%, της Αμοιρίδης-Σαββίδης να ανέλθει στο 10,98% και της TRAL στο 6,79%.
Οι λοιποί μέτοχοι σε αυτό το σενάριο θα αυξήσουν το ποσοστό τους στο 52,65% από 41,59%.
Στο σενάριο που δεν καλυφθεί πλήρως η αύξηση το ποσοστό του κ.Κοντομηνά μπορεί να υποχωρήσει στο 38,9%, της Αμοιρίδης-Σαββίδης ΑΕ να ενισχυθεί στο 15,22% (με προεγγραφή και πλήρη κάλυψη του ποσοστού της) και της TRAL στο 9,41%.
Οι λοιποί μέτοχοι θα ελέγχουν το 36,47%.
Ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσα αδιάθετα θα θελήσουν να καλύψουν οι δύο μέτοχοι που έχουν δηλώσει πρόθεση, ενώ υπάρχουν στην αγορά πληροφορίες ότι η Αμοιρίδης-Σαββίδης θέλει να καλύψει μεγάλο μέρος της αύξησης.
Στο σενάριο της πλήρους κάλυψης η αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ θα είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση με βάση το ύψος που είχε στο τέλος του 2018 συν τα κεφάλαια της αύξησης και χωρίς να έχουν υπολογιστεί πιθανές ζημιές το 2019, στα 9,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης