Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Elpedison: Η νέα αναδιάρθρωση δανείων και οι μετοχικές αλλαγές

tags :
Elpedison: Η νέα αναδιάρθρωση δανείων και οι μετοχικές αλλαγές
Τριετή επέκταση δανεισμού 214 εκατ. συμφώνησε ο όμιλος με τις τράπεζες - Πίεση στα κέρδη το 2018 - Έρχονται μετοχικές ανακατατάξεις.
Χρηματοοικονομική ανάσα πήρε ο όμιλος Elpedison, μετά τη νέα αναδιάρθρωση του δανεισμού, που διενεργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές και πλέον το βλέμμα της αγοράς εστιάζεται στις μετοχικές ανακατατάξεις.
‘Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία συμμετέχει με 50% στην Elpedison BV, μητρική κατά 75,78% της Elpedison ΑΕ, ο όμιλος παραγωγής εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους δανειστές του την τριετή επέκταση δανείων, ύψους 213,9 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει τριμηνιαία αποπληρωμή κεφαλαίου, ύψους 3 εκατ. ευρώ ( σ.σ. κατά μέσο όρο) από την Elpedison AE καθώς και υποχρεωτικές αποπληρωμές κεφαλαίου από ενδεχόμενες αποπληρωμές απαιτήσεων, που διατηρεί η εταιρεία έναντι της ΑΔΜΗΕ.
Επιπρόσθετα, οι όροι των δανείων προβλέπουν την εφαρμογή cash sweep μηχανισμού, όπως και η προηγούμενη επέκταση ( Σεπτέμβριος 2016). Σύμφωνα με το μηχανισμό το 50% της περίσσειας των ταμειακών ροών της εταιρείας θα χρησιμοποιείται, σε εξαμηνιαία βάση, για την αποπληρωμή του παραπάνω δανεισμού. Τέλος, τα παραπάνω δάνεια είναι πλήρως εγγυημένα από τους μετόχους της Elpedison ΑΕ ( ΕΛΠΕ, Edison, Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ).
Στις 31 Δεκεμβρίου το υπόλοιπου του δανεισμού ανερχόταν σε 207,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 197,5 εκατ. ευρώ αποτελούσαν το μακροπρόθεσμο σκέλος.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Elpedison σημείωσε υπολογίσιμη αύξηση, φθάνοντας στα 442,8 εκατ. ευρώ με τα EBITDA, όμως, να υποχωρούν, διαμορφούμενα στα 22,5 εκατ. ευρώ από 30,5 εκατ. ευρώ το 2017. Αποτέλεσμα ήταν ο όμιλος να κλείσει τη χρήση 2018, με ζημιές προ φόρων 17 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους 13,6 εκατ. ευρώ.  
Η αναδιάρθρωση του δανεισμού αναμένεται να διευκολύνει τις επικείμενες ανακατατάξεις στο μετοχικό σχήμα της Elpedison καθώς είναι γνωστό ότι η Ελλάκτωρ στοχεύει να πωλήσει το 22,74%, που διατηρεί, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της και στροφής προς τις ΑΠΕ που υλοποιεί η νέα διοίκηση.
Η Ελληνικά Πετρέλαια και η Edison κατέχουν από 50% έκαστος στην Elpedison B.V, η οποία με τη σειρά της συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Elpedison Α.Ε. κατά 75,78%. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμπληρώνεται από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (22,74%) και τη ΧΑΛΚΟΡ (1,48%).
Η Elpedison Α.Ε. είναι σήμερα ο δεύτερος σε μέγεθος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 810 MW τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, ενώ συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μεγαλύτερων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με πωλήσεις 1.710 GWh και μερίδιο λιανικής αγοράς 3,5% περίπου, σε πελάτες υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης