Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Trastor ΑΕΕΑΠ: Προς αύξηση κεφαλαίου για να …αβγατίσει το χαρτοφυλάκιο

tags :
Trastor ΑΕΕΑΠ: Προς αύξηση κεφαλαίου για να …αβγατίσει το χαρτοφυλάκιο
Μετά το μπαράζ επενδύσεων της διετίας 2017-18, η ΑΕΕΑΠ έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα περαιτέρω δανεισμού και χρειάζεται «φρέσκα» κεφάλαια για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες στα ακίνητα.
Σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, εντός του 2019, η Trastor ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων, αβγατίζοντας το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της.
Η ΑΕΕΑΠ, ο έλεγχος της οποίας πέρασε στη Varde Partners προ τριετίας, προχώρησε στη διετία 2017-18 σε μπαράζ επενδύσεων. Ειδικότερα στις αρχές του 2017 ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου 20,12 εκατ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων έκδοσης έμειναν 19,8 εκατ. ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν στο σύνολό τους μέσα στον επόμενο ένα χρόνο ( σ.σ ως το πρώτο εξάμηνο του 2018).
Ακολούθως η ΑΕΕΑΠ, προχώρησε στη σύναψη δανεισμού, χρηματοδοτώντας τις επόμενες επενδύσεις.
Συνολικά στη διετία 2017-18 εκτιμάται ότι επενδύθηκαν σε ακίνητα περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.
Στις 30 Ιουνίου οι επενδύσεις σε ακίνητα ανερχόταν σε 96,3 εκατ. ευρώ και στο τέλος της περσινής χρονιάς ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.  
Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στις 30/6 ( σ.σ τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις) ανερχόταν σε 2,7 εκατ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις της στα 18,84 εκατ. ευρώ.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, η Trastor σύνηψε νέο ομολογιακό με την Τράπεζα Πειραιώς και την Πειραιώς Leasing, ύψους ως 24 εκατ. ευρώ.
Τα νέα κεφάλαια χρησιμοποιούνται, ήδη, για την αγορά επενδυτικών ακινήτων.
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 η Trastor έκλεισε συμφωνίες ή πλειοδότησε για αγορά πέντε ακινήτων, ενός ορόφου γραφείων και ενός εμπορικού καταστήματος, για την απόκτηση των οποίων θα ξοδέψει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση χρήσης της γραμμής των 24 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός θα ξεπεράσει, ελαφρώς, τα 43 εκατ. ευρώ, επί συνόλου απασχολούμενων κεφαλαίων 125 εκατ. ευρώ.
Έχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα δανεισμού η ΑΕΕΑΠ θα χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου για να αξιοποιήσει τις συνεχιζόμενες ευκαιρίες στην αγορά επενδυτικών ακινήτων. Σύμφωνα με την ΑΕΕΑΠ, η αγορά επαγγελματικών ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη που διέπουν το συγκεκριμένο κλάδο παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο όμιλος Varde, που κατέχει το 55,99% της Trastor ΑΕΕΑΠ, φέρεται να έχει ανάψει πράσινο φως προς την παραπάνω κατεύθυνση και ως εκ τούτου η προσοχή στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει η Τράπεζα Πειραιώς η οποία κατέχει το 39,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων.
Η τράπεζα έχει δεχθεί κρούσεις για την πώληση της συμμετοχής της, οι οποίες όμως δεν την ικανοποίησαν.
Έτσι, στην ορατή περίπτωση που η Trastor προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή θα προχωρήσει στη διάθεση των δικαιωμάτων που της αναλογούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης