Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H κυπριακή εξαγορά της Πανγαία και τα ερωτήματα για χρυσές βίζες και οχήματα ξεφορτώματος NPEs

H κυπριακή εξαγορά της Πανγαία και τα ερωτήματα για χρυσές βίζες και οχήματα ξεφορτώματος NPEs
Η συναλλαγή εκ πρώτης όψεως δείχνει ενδιαφέρουσα
Μια συναλλαγή που δημιουργεί εύλογες απορίες ανακοίνωσε η Παγναία.
Ειδικότερα  ανακοίνωσε πως την 19.11.2018 υπέγραψε σύμβαση με την Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λίμιτεδ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα (η Συναλλαγή).
Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Κύπρο ανακοινώθηκε η αγορά του 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,2% τωνεπενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC (“CYREIT”) με έδρα την Κύπρο.
Σύμφωνα με την Πανγαία το συνολικό τίμημα για τη Συναλλαγή θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών του CYREIT λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική θέση της CYREIT την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €149 εκατ.
Ποσό €1 εκατ. εκ του τιμήματος θα προκαταβληθεί από την Εταιρεία εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της ως άνω σύμβασης, εκτιμώμενο ποσό €145,7 εκατ. θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και το υπόλοιπο ύψους €2,3 εκατ. θα καταβληθεί σταδιακά με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων ενεργειών αναφορικά με τα ακίνητα της CYREIT.
Η συναλλαγή εκ πρώτης όψεως δείχνει ενδιαφέρουσα.
Ωστόσο από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αναφέρεται ότι η εν λόγω Κυπριακή εταιρία που εξαγόρασε η Πανγαία «Η επενδυτική πολιτική ικανοποιεί τα κριτήρια του σχεδίου για σκοπούς Πολιτογράφησης μη Κυπρίων Επενδυτών/Επιχειρηματιών».
Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε καλά η εταιρία που αγόρασε η Πανγαία είναι όχημα για παροχή χρυσής βίζας στην Κύπρο;
Και αν ναι ποιο το νόημα της εξαγοράς μιας εταιρίας που αδειοδοτήθηκε μόλις στις 20/11/2017 δηλαδή έχει κλείσει μόλις 1 χρόνο λειτουργίας;
Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα Κύπρου έχει ανακοινώσει ότι η εν λόγω εταιρία είναι όχημα εξαγοράς προβληματικών δανείων και ουσιαστικά εργαλείο για την εκκαθάρριση του ισολογισμού της Τράπεζας.
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της Πανγαία η CYREIT, έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα (ενδεικτικά: γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ., στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Η CYREIT εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και οι επενδυτικές μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (στην Αγορά Μη Διαπραγματεύσιμων Επενδυτικών Σχεδίων
Σύμφωνα πάντως με τα διαθέσιμα στοιχεία τα ακίνητα που έχει το εν λόγω fund είναι τα εξής:

1. Leroy Merlin – DIY: Εμπορικό κτίριο το οποίο ενοικιάζεται εξ ολοκλήρου στο Leroy Merlin
2. Althea Hotel: ξενοδοχειακό συγκρότημα 150 δωματίων στην περιοχή Πρωταρά που ενοικιάζεται στην Louis Hotels Public Company Ltd.
3. Shacolas Tower: Εμπορικό κτίριο (16 επίπεδα) στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στην H&M.
4. Debenhams Apollon: Εμπορικό κέντρο στη Λεμεσό το οποίο ενοικιάζεται εξ ολοκλήρου στην Ermes Department Stores Plc.
5. D. Nicolaou Zakaki: Εμπορικό κτίριο πολλαπλών χρήσεων στη Λεμεσό. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει καταστήματα, ενώ στον δεύτερο όροφο υπάρχουν γραφεία. Ενοικιάζεται σε γνωστές εταιρείες όπως Sigma Bakeries, Κυπριακή Δημοκρατία και Amdocs.
6. Irida 3 Building: Κτήριο στο οποίο στεγάζονται γραφεία. Το μεγαλύτερο μέρος ενοικιάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και το υπόλοιπο σε γνωστές εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
7. Superhome Centre DIY: εμπορικό κατάστημα το οποίο ενοικιάζεται εξ ολοκλήρου στο Superhome Centre DIY.
8. Unicars Service Centre: Κτήριο παροχής υπηρεσιών που ενοικιάζεται στην Unicars Ltd
9. University of Nicosia: Αποτελείται από δύο κτήρια και περιλαμβάνει γραφεία, καφετερία και αίθουσες διδασκαλίας. Ενοικιάζεται σε εταιρεία η οποία συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
10. Πρώην Ορφανίδης Ζακάκι: Εμπορικό κτήριο το οποίο έχει ενοικιαστεί από την κοινοπραξία Melco-CNS όπου θα στεγαστεί το προσωρινό καζίνο στη Λεμεσό.
11. Ellinas House: Κτήριο όπου στεγάζονται γραφεία στη Λευκωσία. Το μεγαλύτερο μέρος ενοικιάζεται από το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.
12. Υπουργείο Παιδείας: Το κτήριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Παιδείας και ενοικιάζεται εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
13. Τράπεζα Κύπρου Καϊμακλί: Κτήριο τεσσάρων ορόφων όπου στεγάζονται γραφεία. Το ισόγειο και το μεσοπάτωμα ενοικιάζονται από το Συκγρότημα της Τράπεζας Κύπρου.
14. Diapo Distribution Centre: Βιομηχανικό ακίνητο το οποίο ενοικιάζεται από την Diapo Distribution Ltd
15. N.P. Lanitis: Αποθήκες οι οποίες ενοικιάζονται από τον Lanitis Group
16. Afentiko Anna Commercial Building: Εμπορικό κτήριο από πέντε άτομα το οποίο ενοικιάζεται στους Minerva Insurance Public Co και AGP Audit Services Ltd.
17. Athinodorou Business Centre Paphos: Στο κτήριο στεγάζονται δύο καταστήματα στο ισόγειο και περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης.
18. Printco Strovolos: Βιομηχανική αποθήκη που ενοικιάζεται στην Printco Ltd.
19. ΤΝΤ Express Warehouse: Βιομηχανική αποθήκη στο Στρόβολο που ενοικιάζεται μερικώς στην TNT Express (Cyprus) Ltd.
20. Εμπορικό κτίριο στη Λήδρας: Εμπορικό κτήριο στην παλιά πόλη της Λευκωσίας το οποίο ενοικιάζεται στα Gloria Jean’s Coffees.
21. Shop Armenias Branch: Κατάστημα στη Λευκωσία επί της λεωφόρου Αρμενίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης