Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Α. Βακάκης: Τι θέλω να κάνω για να παραδώσω στην επόμενη γενιά

Α. Βακάκης: Τι θέλω να κάνω για να παραδώσω στην επόμενη γενιά
Τι είπε για το σκάνδαλο με τα POS και τον αντιπρόεδρο Ε. Παπαευαγγέλου
Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην εταιρεία για τον στενό του συνεργάτη Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Απόστολου Βακάκη έκλεισε δια παντός του θέμα του αντιπροέδρου μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, όταν ήρθε η στιγμή έγκρισης των αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου της οικονομικής χρήσης που πέρασε.
Η εισήγηση του Απόστολου Βακάκη ήταν να μη δοθεί αύξηση 10% στις αμοιβές του πρώην αντιπροέδρου εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων με τα  POS και τους Κινέζους και να του αποδοθεί το ποσό των 286.000 ευρώ ενώ η αρχική πρόταση ήταν για 304.000 που περιελάμβανε και την ποσοστιαία αύξηση 10% που ισοδυναμεί με επιπλέον 18.000 ευρώ.
Τη λύση στο ηθικό ζήτημα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου αν πρέπει να  δοθεί η αύξηση ή όχι  στον  μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Jumbo, έδωσαν οι μέτοχοι οι οποίοι ζήτησαν και έβαλαν το θέμα σε ψηφοφορία H πλειοψηφία των μετόχων και σε ποσοστό 69%  έδωσε έγκριση  στην αύξηση των αποδοχών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, όπως και του Απόστολου Βακάκη που ήταν στις 516.000 ευρώ, οι οποίες να σημειωθεί αποδίδονται στους δικαιούχους με τη μορφή μερίσματος και θα φορολογηθούν με  συντελεστή 15%.
Το συνολικό  ποσό των αμοιβών που εγκρίθηκε ανήλθε σε 902.000 και τα υπόλοιπα 3 μέλη του ΔΣ θα λάβουν  από 27. 455 ευρώ.  
Ο κ. Απόστολος  Βακάκης δεν έκρυψε την έκπληξή του με τα γεγονότα που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας όπως αποκάλυψε το bankingnews.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «έμεινα με το  στόμα ανοικτό» με την υπόθεση του Ευ. Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι εμείς θα του δώσουμε τα λεφτά διότι τα δούλεψε αλλά πλέον δεν θα μπορεί να τα εισπράξει ο «δυστυχής» σε μία αποστροφή του λόγου.
Πάντως δεν εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και επισήμανε ότι εκεί που υπάρχει καπνός θα υπάρχει και φωτιά.
Ακόμη αποκάλυψε ότι είναι η δεύτερη φορά που «έμεινα με το στόμα ανοικτό» ήταν στην υπόθεση  Folli – Follie καθώς είπε ότι είχε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Ο κ. Απόστολος Βακάκης δικαιολόγησε την απόφαση του για άμεση απομάκρυνση του αντιπροέδρου ως πράξη καθήκοντος προς τα συμφέροντα της εταιρείας και θεωρεί ότι είναι πάνω από όλους είναι η εταιρεία έχοντας ευθύνες έναντι των μετόχων που μας εμπιστεύονται τα χρήματά τους.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι η θέση του Αντιπροέδρου δεν θα καλυφθεί άμεσα είπε ο κ. Απόστολος Βακάκης και θα αναζητήσει ένα νέο στέλεχος από τη νέα γενιά ο οποίος θα μπορεί να εργασθεί για τη εταιρεία για τα επόμενα  20 χρόνια.    

Ο Α. Βακάκης … φεύγει από τη διοίκηση  

Το χρόνο αποχώρησης από τη διοίκηση του ομίλου Jumbo προσδιόρισε  ο κ. Α. Βακάκης μιλώντας στους μετόχους χωρίς να τους προβληματίσει καθώς η φιλοδοξία της αποχώρησης του συνδυάσθηκε με τον διπλασιασμό του ομίλου δηλαδή η αξία των πωλήσεων να φθάσουν το 1,5 δις. ευρώ το 2028.
Επι της ουσίας ο κ. Α. Βακάκης άνοιξε το θέμα της διαδοχής του παραδίδοντας στην επόμενη γενιά.
Ο ίδιος  αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που πέτυχε μέχρι σήμερα λέγοντας ότι η εταιρεία έχει μηδενικό  δανεισμό, με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα  και παράλληλα έχει πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση  όταν την χρειασθεί.  
Τόνισε  ότι δεν θέλει να κάνει ένα πολυεθνικό όμιλο που στις περιπτώσεις αυτές «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» και προσδιόρισε τα νέο δημιούργημα του ως μία υπερ-εθνκή εταιρεία ή μία «Μικρομεγάλη» εταιρεία.  
Το σχέδιο του στηρίζεται στις χώρες που ήδη έχει επενδύσει και διατύπωσε τη φιλοδοξία  η Ρουμάνια να γίνει μία  …δεύτερη  Ελλάδα σε πωλήσεις.  
Σήμερα η εσωτερική αγορά δίνει πωλήσεις 583,8 εκατ. ευρώ  και η Ρουμάνια εμφανίζει 65,8 εκατ  ευρώ.
Οι χώρες των Βαλκανίων δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς το εργατικό κόστος διαμορφώνεται στο 9%  ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 12% με αποτέλεσμα να διατηρείται το περιθώριο μικτό κέρδους σε υψηλά επίπεδα παρότι οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της χώρας.
Ειδικά για τη Βουλγαρία ο κ. Βακάκης είπε ότι η άνοδος των τιμών  φέρνει πληθωρισμό και την ίδια στιγμή βελτιώνονται οι αμοιβές των εργαζόμενων.

Ο γρίφος της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Συντηρητικός και ανήσυχος  εμφανίσθηκε ο κ. Α. Βακάκης για την πορεία  την πωλήσεων τέταρτο τρίμηνο του έτους ή για το δεύτερο τρίμηνο της οικονομική χρήσης του Jumbo.
Διαπιστώνει έντονες διακυμάνσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά μετά το σοκ του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Οκτώβριος έδειξε σημάδια σταθεροποίησης ενώ οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου εμφανίζουν πτώση.
Υπογράμμισε ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα έχει πιο σαφή εικόνα για την πορεία της κατανάλωσης.
Διατήρησε τις αμφιβολίες τους για την πορεία της κατανάλωσης και επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.
Ο ίδιος  … έδειξε προς το πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι πρέπει ενωμένοι να βγάλουμε … το κάρο από τη λάσπη και τόνισε ότι τι πιο σημαντικό είναι να  κατανοήσουν  όλοι ότι βρισκόμαστε σε κρίση που ακόμη  δεν έχει γίνει αντιληπτό
Ο πρόεδρος του ομίλου Jumbo εξαιτίας  των δυσκολιών στον οικονομικό περιβάλλον της εγχώριας  αγοράς απέρριψε προς το παρόν αίτημα επενδυτή για ενίσχυση του μερίσματος κατά 2 λεπτά του ευρώ. Όμως έδωσε υπόσχεση να το  ικανοποιήσει  στην  τρέχουσα χρήση  με την προϋπόθεση  όμως να  … πάει  καλά η Ελλάδα. Ωστόσο υποσχέθηκε ότι το μέρισμα της τρέχουσας χρήσης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό που δόθηκε στη  φετινή χρήση.  
Το συνολικό μέρισμα της οικονομικής χρήσης 2017-2018 ήταν 0,39ευρώ ανά μετοχή και από στις 20  Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό ύψους 0,2172 ευρώ αν μετοχή.
Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 2018.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης