Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι… αεροπλανικές αγοραπωλησίες Jumbo - Folli Follie και η χαμένη διαδρομή των επιταγών

Οι… αεροπλανικές αγοραπωλησίες Jumbo - Folli Follie και η χαμένη διαδρομή των επιταγών
Οι αναφορές στις οικονομικές καταστάσεις και τα κενά και τα 424 χιλιάδες ευρώ ετήσιες της Jumbo δαπάνες για συντήρηση ελικοπτέρου
Σε ένα απίθανο μπέρδεμα μπορεί να καταλήξει όποιος επιχειρήσει μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο όμιλος Jumbo να αποκρυπτογραφήσει το αεροσκάφος που αγόρασε η θυγατρική της Jumbo στην Κύπρο η Jumbo Trading Limited.
Αρχικά το αγόρασε μόνη της για να πουλήσει το μισό στη θυγατρική της Folli Follie στην Κύπρο Folli Follie Cyprus Limited και να το επαναγοράσει με μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες δεν προκύπτει πουθενά ότι πληρώθηκαν στο σύνολό τους.  

Κι όλα αυτά μέσα σε τέσσερα χρόνια καθώς όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews  η Jumbo Trading Limited στις 11 Ιουνίου του 2014 υπέγραψε συμφωνία αγοράς αεροσκάφους με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 7 εκατ. δολάρια.
Έξι μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου του 2014 η Jumbo Trading πώλησε το 50% του αεροσκάφους στην εταιρία της οικογένειας Κουτσολιούτσου έναντι 3,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Συμφωνήθηκε μάλιστα η εταιρία Κουτσολιούτσου να καταβάλλει το τίμημα σε 3 δόσεις με την τελευταία  να καταβάλλεται με την παράδοση και οριστική μεταβίβαση του αεροσκάφους.
Το αεροπλάνο παρέμεινε μισιακό  έως τις 31 Οκτωβρίου του 2016 όπου η Jumbo Trading αγοράζει ξανά το 50% που είχε που πουλήσει τον Ιούνιο του 2014 με το συνολικό τίμημα όπως αναφέρει να ανέρχεται σε 2.616.123 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η εταιρία αναφέρει ότι το τίμημα καταβάλλεται σε 3 μεταχρονολογημένες επιταγές των 872 χιλιάδων ευρώ εκ των οποίων στις 30 Ιουνίου του 2017 είχε πληρωθεί η μια και οι άλλες δηλώθηκε τότε ότι είναι  λήξης πέραν του έτους. (σ.σ. τα στοιχεία τη μια φορά σε ευρώ και την άλλη σε δολάρια είναι όπως παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών του ομίλου Jumbo)
Δηλαδή θα πληρώνονταν μετά τον Ιούνιο του 2018.
Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα.
Από τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Cyprus Limited (αυτές οι οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν ανακληθεί) προκύπτει ότι στο τέλος του 2017 είχε υποχρέωση μιας ακόμα δόσης 872.000 ευρώ.
Στις ετήσιες καταστάσεις της Jumbo Trading με ημερομηνία 30/06/2017 αναφέρεται ότι οι επιταγές (δύο των 872.000 ευρώ ) έχουν λήξη πέραν του έτους.
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 η υποχρέωση της Jumbo έναντι της Folli Follie Cyprus εξαφανίζεται ή για την ακρίβεια αγνοείται χωρίς καμία αναφορά για το αν πληρώθηκε δεδομένου ότι όπως η ίδια η jumbo ανέφερε οι επιταγές δύο των 872 χιλιάδων ευρώ έληγαν μετά τον Ιούνιο του 2018.
Από τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων το μόνο που προκύπτει είναι ότι τα λειτουργικά έξοδα του αεροσκάφους από 134 χιλιάδες  εκτινάχθηκαν στις 262 χιλιάδες στην ετήσια χρήση που έληξε στις 30/06/2018 ενώ για το ελικόπτερο που επίσης διαθέτει η κυπριακή θυγατρική της Jumbo δαπανήθηκαν 164.000 ευρώ.
Δηλαδή για το αεροπλάνο και το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί ο κ. Βακάκης θυγατρική της ελληνικής μητρικής δαπάνησε στην τελευταία χρήση το ποσό 424 χιλιάδες ευρώ.
Φυσικά το ερώτημα παραμένει.
Πληρώθηκαν οι επιταγές που έληγαν μετά τον Ιούνιο του 2018 στη Folli Follie Cyprus ή όχι και αν πληρώθηκαν νωρίτερα με ποιο σκεπτικό συνέβη αυτό; Και το ακόμα σημαντικότερο ερώτημα είναι ποιο το νόημα των αγοραπωλησιών αυτών;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης