Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πλάτη για να σωθεί η Ελλάδα

tags :
Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πλάτη για να σωθεί η Ελλάδα
Ευφυολόγημα ο κατώτατος μισθός αναφέρει ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo 
Τα χρώματα της Εθνικής ομάδας «φοράει» ο Απόστολος Βακάκης όταν μιλάει στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών καθώς προσπαθεί να δώσει στο ακροατήριο τη μεγάλη εικόνα για την πορεία της χώρας, με τον ίδιο να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για υποκειμενικές απόψεις αλλά να σημειωθεί προέρχονται από έναν επιχειρηματία που έφτιαξε μια εταιρεία σχεδόν από το μηδέν και σε διάστημα 20 ετών, ο όμιλος Jumbo εμφανίζει υπερ κέρδη και ταμειακά διαθέσιμα που θα ζήλευαν πολλές εταιρείες.
Στη φετινή οικονομική  χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2018, ο όμιλος Jumbo εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 151,1 εκατ. ευρώ ,τα ταμειακά  διαθέσιμα ανήλθαν σε 436,9 εκατ. ευρώ και ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 753,3 εκατ. ευρώ.
Ο Απόστολος Βακάκης μίλησε για τους Έλληνες επιχειρηματίες, για την απόφαση του Τιτάν, για τον όμιλο Σκλαβενίτη  όπως και για  τον καταναλωτή, σημειώνοντας πως σήμερα χαίρεται για τις προφορές ενώ πολύ σύντομα θα κληθεί να πληρώσει το κόστος καθώς ο ανταγωνισμός των τιμών δεν είναι υγιής κα  εκτίμησε ότι μεσομακροπρόθεσμα, οι καταναλωτές θα  κληθούν  να πληρώσουν τις επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε πτώχευση.
Ακόμη αναφέρθηκε ότι νέο έτος θα φέρει  επιπλέον κόστη στις επιχειρήσεις όπως είναι αυτό της ενέργειας και το μισθολογικό κόστος, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο  ειδικά τα όσα συμβαίνουν  στην αγορά εργασίας  είπε ότι ο κατώτατος μισθός καθιερώθηκε ως μισθός με αποτέλεσμα  να δημιουργούνται δύο κατηγορίες  υπαλλήλων  λαμβάνοντας  διαφορετικούς μισθούς και το ίδιο συμβαίνει με τους παλαιούς  και νέους συνταξιούχους.Πιο αναλυτικά ο κ. Απόστολος Βακάκης είπε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πλάτη.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί εάν όλοι μας δεν βάλουμε πλάτη και επισήμανε ότι εμείς γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, αυτή μας έδωσε ότι έχουμε και πρέπει  να  επιστρέψουμε ένα μέρος πίσω στην κοινωνία.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Τιτάνα είπε ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς το 80% των δραστηριοτήτων  του προέρχονται από το εξωτερικό.
Οι πωλήσεις της δική μας η εταιρεία,  σε ποσοστό 60%  είναι από την Ελλάδα και στο ενδεχόμενο  να μειωθούν στο 50%, ο κ. Βακάκης τόνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και  είναι  διατεθειμένος να πέσει μαζί με τη  χώρα  αν όλα πάνε στραβά.
Ο κ. Βακάκης σε πολύ προσωπικό τόνο  είπε είμαι ένθερμος υποστηριχτής της χώρας και  σε αυτό το κομμάτι δεν μασάω, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  
Δικαιολόγησε απόλυτα την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι επενδυτές  έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων μετά το σκάνδαλο της Folli – Follie οι οποίες επιλέγουν  να ωραιοποιούν τους αριθμούς και ειδικότερα οι εταιρείες του Δημοσίου που μέσα από τους αριθμούς βελτιώνουν την εικόνα τους σερ βραχυπρόθεσμο  ορίζοντα.
Αναφέρθηκε στην εξαγορά της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, ο οποίος ήταν απολογητικός καθώς στο παρελθόν είχε πει ότι πήραν τα λάθος χάπια για τη  διοίκηση Σκλαβενίτη και διευκρίνισε ότι παρεξηγήθηκε εκείνη η  αναφορά του. Επανήλθε στο θέμα λέγοντας  ότι η  επιχείρηση Σκλαβενίτη ήταν μια υγιής επιχείρηση και με την απόφαση τους αυτή έκαναν μια γενναία  επιλογή αλλά την  πήραν σε βάρος της ζωή τους.
Διευκρινίζοντας ότι σε μία στάσιμη Ελλάδα  δεν  είναι η καλύτερη επιλογή ενώ  σε μία Ελλάδα που αναπτύσσεται έχει μία λογική.
Στο σημείο αυτό ο κ. Βακάκης με τον ιδιαίτερο τρόπο  που έχει να προσεγγίζει τα θέματα είπε  ότι η Ελλάδα είναι ένας  επενδυτικός παράδεισος με αθάνατους επενδυτές, υπονοώντας ότι οι επενδυτές  πρέπει να πάρουν  τα κέρδη τους από μία επένδυση.

Ο Απόστολος Βακάκης ως Σκρουτζ  Μακ  Ντακ..

Ο κ Βακάκης, θεωρεί ότι ζούμε σε περίεργους  καιρούς και το μέλημα της διοίκησης  είναι να προστατεύει την εταιρεία  από τυχόν  γεγονότα που μπορεί  να προκύψουν στο μέλλον.
Δεν φαίνεται πρόθυμος να μοιράσει τα κεφαλαιακά του  αποθέματα που φθάνουν στα 436 εκατ . ευρώ στους μετόχους, παρότι  είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας διότι  θεωρεί ότι δεν πρέπει να μοιράσουμε τα χρήματα για να πάνε στον ανταγωνισμό  ή στις τράπεζες ως κατάθεση  με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Ο κ. Βακάκης με την αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει  είπε ότι έχουμε την ψυχολογία του Σκρουτζ Μακ Ντακ , και  μας αρέσει να μετράμε τα λεφτά μας….  
Δεν αναμένει κάποιον επενδυτή  να κάνει  επιθετική  εξαγορά επειδή  έχει  υψηλή ρευστότητα, επιστρατεύοντας ακόμη μια φορά το  καυστικό  του χιούμορ, είπε  θα ενθαρρύναμε κάποιον να μας  εξαγόραζε  για να δουλεύαμε  στη συνέχεια ως υπάλληλοι.  

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη  

Ο κακός εαυτός μας είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος και ο εφησυχασμός ο χειρότερος  εχθρός μας  
Οι Έλληνες είναι κακομαθημένοι διότι μέχρι σήμερα  τους βγαίνει ενώ θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά και ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση  της  παραγωγικότητας.
Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν  πολλά από μία οικονομία που τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 2%  ενώ αν ξεπερασθούν αυτά τα επίπεδα  θα  δημιουργούν συνθήκες  για κάτι καλύτερο αλλά το θεωρεί ένα δύσκολο σενάριο.
Οι  Εθνικές εκλογές πιστεύει  ότι θα φέρουν αναταράξεις στην αγορά    

Ένα ευφυολόγημα ο κατώτατος μισθός

Ο Απόστολος Βακάκης μετά από  ερώτηση του bankingnews για  τον  κατώτατο μισθό,  υποστήριξε ότι είναι μια παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα
Εμείς λέμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για το οποίο πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε είναι ότι για την ίδια δουλειά πληρώνονται δύο διαφορετικοί μισθοί.
Και εκεί πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γιατί συζητάμε τις παλιές συντάξεις να διατηρηθούν αλλά οι νέες συντάξεις είναι μικρότερες και κατοχυρωμένα μικρότερες και δεν μας τιμά σαν χώρα Εμείς σαν εταιρεία διαχωρίζουμε την έννοια του κατώτατου μισθού με την αξιοκρατία.
Αν δηλαδή ένας άνθρωπος ανήκει στους αρίστους και προσελήφθη με τον εισαγωγικό μισθό προάγεται και πρέπει να προάγεται.
Είναι ένα ευφυολόγημα ο κατώτατος μισθός.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός έχει γίνει ο μισθός ενώ δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό.
Με προσχήματα υπάρχουν επιχειρηματίες δεν αναβαθμίζουν τους υπαλλήλους τους είναι κακή τους τύχη δεν θα μπορέσουν να σταθούν στην Ελλάδα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης