Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άσκηση χωρίς αποτέλεσμα οι όροι αναδιάρθρωσης των δανείων της ΜΕΒΓΑΛ

Άσκηση χωρίς αποτέλεσμα οι όροι αναδιάρθρωσης των δανείων της ΜΕΒΓΑΛ
Η πληρωμή balloon , οι ετήσιες υποχρεώσεις που εμφανίζονται στον ισολογισμό και η αισιοδοξία για το 2018

Η ΜΕΒΓΑΛ εξυγιάνθηκε ή μήπως πήρε απλά παράταση ζωής; Η απάντηση μπορεί να βρεθεί σε όποιον κατορθώσει και μεταφράσει με χρήματα τους όρους της δανειακής σύμβασης με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους 54.338 εκ ευρώ πριν από ένα περίπου χρόνο. 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η διάρκεια του δανείου θα είναι δεκαετής με την πρώτη περίοδο εκτοκισμού να είναι ετήσια, ενώ οι επόμενες θα είναι εξαμηνιαίες.
Το ύψος του επιτοκίου θα είναι ανάλογο του επιτευχθέντος στη χρήση EBIDTA, ενώ ο υπολογισμός και η καταβολή των τόκων θα πραγματοποιείται στη λήξη της περιόδου εκτοκισμού.
Το πρόγραμμα αποπληρωμής του κεφαλαίου θα καθοριστεί βάσει των διαθέσιμων ταμειακών ροών για την εξυπηρέτηση του δανεισμού, βάσει IBR που θα διενεργεί η ελεγκτική εταιρεία ERNST & YOUNG.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τελευταία δόση του δανείου δε θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 50% του αρχικού ύψους του Δανείου.
Δηλαδή έχουμε μετά βεβαιότητας ένα δάνειο balloon που θα επανεξεταστεί στη δεκαετία.
Πριν από όλα αυτά το πρόγραμμα αποπληρωμών που εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις (άγνωστο αν προκύπτει από τη μελέτη της Ernst & Young που προαναφέρθηκε προκύπτει ότι φέτος η εταιρία θα πρέπει να καταβάλλει 1,0877 εκ ευρώ και τα επόμενα τέσσερα χρόνια που ακολουθούν 10,868 εκ ευρώ ενώ στα άλλα τέσσερα χρόνια πριν το τελευταίο έτος τουλάχτιστον άλλα 15 εκ ευρώ περίπου.
Ουσιαστικά δηλαδή μετά από το πρώτο έτος και έως το πέμπτο η μέση ετήσια καταβολή για την αποπληρωμή δανείου είναι 2,7 εκ ευρώ και αυξάνεται στη δεύτερη πενταετία σε τουλάχιστον 3 εκ ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το 2017 τα EBITDA της εταιρίας ήτα μειωμένα ενώ ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει αύξησή τους στα 9,5 εκ ευρώ .
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί το business plan που βλέπει τζίρος 121,5 εκ ευρώ από 107,3 εκ ευρώ.
Πάντως οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ φαίνεται να πιστεύουν στην ανάκαμψη αφού πέρυσι ενίσχυσαν την εταιρία κεφαλαιακά τοποθετώντας κεφάλαια της τάξεως των 10 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης