Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βασίλης Φουρλής: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περισσότερες σοβαρές επενδύσεις

tags :
Βασίλης Φουρλής: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περισσότερες σοβαρές επενδύσεις
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων περνά από την ενίσχυση της κατανάλωσης που όμως παραμένει αναιμική
Επενδύσεις, Επενδύσεις, Επενδύσεις και μάλιστα σοβαρές χρειάζεται η Ελλάδα αλλά στον τομέα της λιανικής δεν είναι σώφρον ακόμη κάποιος να κάνει ακόμη επενδύσεις καθώς η κατανάλωση είναι αναιμική, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Ομίλου Fourlis κ Βασίλης  Φουρλής.
Μιλώντας σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών διευκρινίζοντας ότι ο όμιλος θα δώσει έμφαση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε logistics στα Οινόφυτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των  ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Ο πρόεδρος του Ομίλου κατέστησε σαφές ότι επιχειρήσεις την περίοδο της κρίσης περιόρισαν τα λειτουργικά τους έξοδα, μειώθηκαν τα μισθώματα και γενικότερα τα κόστη τα οποία δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω και η προοπτική αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων περνά  μέσα από την ενίσχυση της κατανάλωσης.
Ο κ. Βασίλης Φουρλής,επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη των ξένων έναντι της Ελλάδας δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο και διευκρίνισε ότι το … το βλέπουμε στα μάτια  τους και αρκετοί το διατυπώνουν ευθέως.
Ο πρόεδρος του Ομίλου είπε ότι δεν είμαστε έτοιμη ακόμη να μιλήσουμε για την επέκταση των ΙΚΕΑ σε άλλη χώρα αλλά έδωσε έμφαση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις οι οποίες μπορεί να δεκαπενταπλασιασθούν τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις για το ΙΚΕΑ ανέρχονται στο 9% και για την Intersport διαμορφώνεται 4% και μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα του 10%.

Η  κρίση στην Τουρκία

Ο διευθύνων σύμβουλος κ Απόστολος Πεταλάς αναφέρθηκε στις δραστηριότητες στην Τουρκία καθώς ο όμιλος έχει παρουσία με 23 καταστήματα της  Intersport.
Έκανε λόγο για σεισμό που δεν ξέρουμε την ένταση και αναμένει ένα ντόμινο πτωχεύσεων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην λιανική καθώς η πλειονότητα των εταιρειών είχε δανεισθεί  σε ξένο νόμισμα.
Οι κ Α Πεταλάς αποκάλυψε ότι πριν την κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, η Ιnterspot δεν μπορούσε να επεκταθεί στην Τουρκία διότι οι απαιτήσεις των μισθωμάτων ξεκινούσαν από τα 70 δολάρια ΗΠΑ το τετραγωνικό μέτρο και έφθαναν τα 100 δολάρια κάτι που ήτα απαγορευτικό για την είσοδο μας σε εμπορικά κέντρα.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κρίση θα φέρει ευκαιρίες και θα …προσγειώσει την αγορά σε πολύ χαμηλότερα και ικανοποιητικά επίπεδα.
Η  άρνηση του ομίλου Fourlis να αποδεχθεί την φρενήρη τάση των μισθωμάτων την προστάτευσαν από την κρίση ενώ  να σημειωθεί  ότι  η καταβολή των μισθωμάτων ήταν σε ξένο νόμισμα διότι οι διαχειριστές των εμπορικών κέντρων  είχαν δανεισθεί σε  ξένο  νόμισμα.
Οι επιπτώσεις στο όμιλο Fourlis από τα δραστηριότητα του interspot στην Τουρκία είναι σχεδόν μηδαμινές καθώς στο EBITDA κόστισε  κατά  0,5 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο τζίρου μεταφρασμένο ευρώ  ήταν στα 2 εκατ. ευρώ  και ως ποσοστό αντιπροσωπεύει το 1,5% .
Από τα 117 εκατ. ευρώ που είναι ο δανεισμός του ομίλου αντιστοιχεί μόλις σε 1 εκατ. ευρώ, ο οποίος είναι σε τουρκικές λίρες και σε επίπεδο αποθεμάτων ανέρχονται σε 4,7 εκατ. ευρώ αλλά οι πληρωμές γίνονται σε τοπικό νόμισμα.
Ο κ. Πεταλάς  υποστήριξε ότι  δύο τελευταίες μήνες η αξία των πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 15% και ο τζίρος ανέβηκε κατά 30%.
Στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις από την Τουρκία  ήταν ενισχυμένες κατά 12%  και σε όγκο αυξήθηκαν  3%.

Σε προσφορά  1000  κωδικοί  στα ΙΚΕΑ

Αύξηση 3% σημείωσαν οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ  στο πρώτο  εξάμηνο του έτους ενώ οι πωλήσεις από το εξωτερικό στο σύνολο τους ενισχύθηκαν 8,2%.
Ο όμιλος κατέγραψε  κέρδη  0,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,1 εκατ. ευρώ το πρώτο  εξάμηνο του 2017.
Ο κύκλος εργασιών  ανήλθε σε  202,1 εκατ., έναντι  191,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξημένος  κατά 5,6%.
Τα  λειτουργικά κέρδη της εταιρείας  ανήλθαν στα 12 ,1 εκατ. ευρώ έναντι 11,1  εκατ. πέρυσι.
Ο οικονομικός διευθυντής  κ Γιώργος Αλεβίζος εκτίμησε  ότι το EBITDA θα κινηθεί ανοδικά και το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο σημαντικός μήνας καθώς πραγματοποιείται το 40% του τζίρου σε επίπεδο τρίτου τριμήνου.
Η διοίκηση του Ομίλου έχει  προχωρήσει σε προσφορές σε 1000 κωδικούς.
Το περιθώριο  μικτού κέρδους κινείται στην περιοχή του 42%.      

Τα αποτέλεσμα της κρίσης

Το 70% της αγοράς  οικιακού εξοπλισμού έγινε «καπνός»  την περίοδο  της κρίσης και το ΙΚΕΑ έχασε το 35%. \Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρειών μειώθηκαν μέχρι τα 12 εκατ. ευρώ  από 70 εκατ ευρώ που ήταν το 2007.
Σήμερα ο όμιλος εμφανίζει  50 εκατ. ευρώ  ενώ  για επανέλθουν στα  επίπεδα  προ  κρίσης απαιτείται η ενίσχυση της κατανάλωσης καθώς  έχουν εξαντληθεί κάθε περιθώριο μείωσης των δαπανών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης