Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ζημιές 4,29 εκατ για τη ΣΕΚΑΠ που από το Σαββίδη πέρασε στην JTI – Στις 10/10 εξετάζει το ΣτΕ το πρόστιμο

tags :
Ζημιές 4,29 εκατ για τη ΣΕΚΑΠ που από το Σαββίδη πέρασε στην JTI – Στις 10/10 εξετάζει το ΣτΕ το πρόστιμο
Οι καθαρές ζημιές έφθασαν, για το 2017, στα 4,29 εκατ. ευρώ
Υψηλές ζημιές κατέγραψε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ λόγω της μείωσης  των πωλήσεων της και σημαντική μείωση των εξαγωγών της.
Η καπνοβιομηχανία η οποία άνηκε στον Ιβάν Σαββίδη και εξαγοράστηκε από τον πουεθνικό Όμιλο Japan Tobacco Inc. (JTI), προχώρησε σε αναδιάρθρωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της, με τη μεταφορά από το τμήμα υψηλής τιμής ανά πακέτο στο τμήμα μεσαίας-χαμηλής τιμής ανά πακέτο, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική στα επίπεδα λιανικών τιμών που διαμορφώθηκαν στην αγορά μετά τη νέα αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων.
Η μεταβίβαση της ΣΕΚΑΠ από τον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στη JTI ολοκληρώθηκε τις 31 Ιουλίου και πλέον ο νέος ιδιοκτήτης προωθεί, όπως έχει ανακοινώσει, την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας στις νέες, αυστηρότερες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για την παραγωγή και διάθεση τσιγάρων, με σκοπό, προφανώς, τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας και την αξιοποίησή της για την κάλυψη αναγκών του διεθνούς ομίλου.
Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της η επιχείρηση έχει πρόεδρο τον Az. S. Kozhakhmetov και αντιπρόεδρο τον Ηλ. Α. Ασημακόπουλο.
Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της η ΣΕΚΑΠ το 2017 παρουσίασε πωλήσεις 19,04 εκατ. ευρώ, έναντι 20,64 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένες κατά 7,8%, ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 2,24 εκατ. ευρώ (κέρδη 3,24 εκατ. ευρώ το 2016) και καθαρές ζημιές 4,29 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,03 εκατ. ευρώ το 2016.
Στις αρχές του 2016 είχε επιδοθεί στην εταιρεία καταλογιστική πράξη της Διεύθυνσης του Τελωνείου Ξάνθης με δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις και πολλαπλά τέλη συνολικού ύψους 38,23 εκατ. ευρώ, ως αστικά συνυπεύθυνη για εξαγωγές τσιγάρων το 2009 κατά παράβαση τελωνειακών διατάξεων του ν. 2960/2001. Συγχρόνως, το Τελωνείο είχε εγγράψει υποθήκη επί παγίων της ποσού 38,23 εκατ. ευρώ. Προσφυγή της εταιρείας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2017 και είχε ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης των τελωνειακών αρχών. Εναντίον σχετικών αποφάσεων για δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις και πολλαπλά τέλη συνολικού ύψους 43,96 εκατ. ευρώ η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να εξεταστεί στις 10 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Ποσό 1,91 εκατ. ευρώ αφορά υπόθεση του 2015.
Παράλληλα η επιχείρηση με αγωγή της διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο ποσό 3,59 εκατ. ευρώ για προβλεπόμενες από νόμους επιδοτήσεις που, όπως υποστηρίζει, δεν της έχουν αποδοθεί.
Να σημειωθεί ότι η JTI Holdings BV του ομώνυμου διεθνούς ομίλου, ο οποίος ανήκει σε ποσοστό 33% στο Ιαπωνικό Δημόσιο, δραστηριοποιείται σε 120 χώρες απασχολώντας 60.000 εργαζόμενους και κατέχει στην ελληνική αγορά τσιγάρων μερίδιο της τάξεως του 22,7%, εισάγοντας και διακινώντας μέσω θυγατρικής της τσιγάρα με τα σήματα Camel, Winston και Old Holborn, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic. Το μερίδιο της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά τσιγάρων υπολογίζεται σε 3%.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης