Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το απίθανο γαϊτανάκι συναλλαγών και τα ερωτήματα για το αεροπλάνο της Jumbo

tags :
Το απίθανο γαϊτανάκι συναλλαγών και τα ερωτήματα για το αεροπλάνο της Jumbo
Το πάρε δώσε με … τρίτη(ες;) εταιρία, οι μεταχρονολογημένες επιταγές και ο «χαμένος» ΦΠΑ
Ένα πραγματικά απίθανο γαϊτανάκι που γεννά ερωτήματα αποτελεί η ιστορία της εξαγοράς αεροσκάφους από τη θυγατρική της εισηγμένης Jumbo στην Κύπρο της Jumbo Trading Limited μέσω της οποίας ελέγχονται θυγατρικές άλλων χωρών μέσω άλλων θυγατρικών.
Η εν λόγω θυγατρική σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές της καταστάσεις  στις 11 Ιουνίου του 2014 υπέγραψε συμφωνία αγοράς αεροσκάφους με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 7 εκ δολάρια.
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 (30 Ιουνίου ετήσιες) ότι το τίμημα θα πρέπει να καταβληθεί στην πωλήτρια εταιρεία σε 3 δόσεις:

- Ποσό Δολάρια ΗΠΑ 2.000.000 καταβλήθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας αγοράς
- Ποσό Δολάρια ΗΠΑ 2.000.000 θα καταβληθεί 3 μήνες πριν από την υπολογιζόμενη παράδοση του αεροσκάφους
- Ποσό Δολάρια ΗΠΑ 3.000.000 θα καταβληθεί με την παράδοση και οριστική μεταβίβαση του αεροσκάφους

Επίσης αναφέρεται πως στις 17 Ιουνίου του 2014 η Jumbo Trading πώλησε το 50% του αεροσκάφους σε τρίτη εταιρία έναντι 3,5 εκ δολαρίων ΗΠΑ.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι το τίμημα θα πρέπει να καταβληθεί στο Συγκρότημα σε 3 δόσεις:

- Ποσό Δολάρια ΗΠΑ 1.000.000 καταβλήθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης
- Ποσό Δολάρια ΗΠΑ 1.000.000 θα καταβληθεί 3 μήνες πριν από την υπολογιζόμενη παράδοση του αεροσκάφους
- Ποσό Δολάρια ΗΠΑ 1.500.000 θα καταβληθεί με την παράδοση και οριστική μεταβίβαση του αεροσκάφους

Σύμφωνα με τα παραπάνω το αεροπλάνο πληρώθηκε κατά το ήμισυ από τη Jumbo Trading καθώς σε χρόνο ρεκόρ βρήκε τρίτη εταιρία να αγοράσει το 50% χωρίς μάλιστα να έχει παραληφθεί καν το αεροσκάφος αλλά να είναι στο στάδιο της κατασκευής.
 Απορία προκαλεί το γεγονός ότι στον ισολογισμό του 2014 αναφέρονται ως κεφαλαιουχικές δαπάνες που δεν είχαν πραγματοποιηθεί το ποσό των 1,861 εκ ευρώ ενώ η λογιστική αξία του 1 εκ ευρώ (καθαρή καταβολή ) είναι 742 χιλιάδες ευρώ.
Σύνολο δηλαδή για το 50% του αεροσκάφους 2,6 εκ ευρώ ποσό που είναι σύμφωνο με την τότε ισοτιμία ευρώ δολαρίου που είναι 1,35 δολάρια ανά Ευρώ
Στον επόμενο ισολογισμό του έτους που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2015 η εταιρία φαίνεται να παραλαμβάνει το αεροπλάνο (άγνωστη ημερομηνία) αλλά το εμφανίζει να έχει αξία 2,929 εκ ευρώ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως από τα 2,6 εκ αυξήθηκε σε χρόνο ρεκόρ η αξία του.
Το αεροπλάνο παραμένει μισιακό με την … τρίτη εταιρία (άγνωστο αν η τρίτη εταιρία παραμένει η ίδια) έως τις 31 Οκτωβρίου του 2016 όπου η Jumbo Trading επαναγοράζει το 50% που είχε που πουλήσει τον Ιούνιο του 2014 με το συνολικό τίμημα όπως αναφέρει να ανέρχεται σε 2.616.123 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η εταιρία αναφέρει ότι το τίμημα καταβάλλεται σε 3 μεταχρονολογημένες επιταγές (έχει άραγε και η Κύπρος μεταχρονολογημένες επιταγές;) των 872 χιλιάδων ευρώ εκ των οποίων στις 30 Ιουνίου του 2017 είχε πληρωθεί η μια και οι άλλες είναι λήξης πέραν του έτους.
Βέβαια το ερώτημα είναι πως στις μεταχρονολογημένες επιταγές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Δεν πληρώνει άραγε ο αγοραστής ΦΠΑ και γιατί;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης