Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ψέματα της διοίκησης Κουτσολιούτσου σε μία μέρα - Αγωνία για 5.079 εργαζόμενους

Τα ψέματα της διοίκησης Κουτσολιούτσου σε μία μέρα - Αγωνία για 5.079 εργαζόμενους
Ο μοναδικός μέτοχος που θα μπορούσε να ρίξει σωσίβιο σωτηρίας στην οικογένεια είναι ο όμιλος FOSUN  που να σημειωθεί απέκτησε το 13,9% των μετοχών της εταιρείας το 2011 καταβάλλοντας  ως τίμημα 82 εκατ. ευρώ
Η ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας Folli Follie την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 10:52 προς το Χρηματιστήριο Αθηνών δικαιολογεί απόλυτα την άμεση παρέμβαση των  Εισαγγελικών Αρχών όπως και την άμεση συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία να σημειωθεί ακόμη δεν έχει τις αναγκαίες αποδείξεις για να στείλει άμεσα την υπόθεση στην Εισαγγελία με το απαραίτητο κατηγορητήριο.
Η ανακοίνωση της εταιρείας όμως είναι μία καλή ευκαιρία για την παρέμβαση του εισαγγελέα διότι η ανακοίνωση εξαπατά τους επενδυτές.
Η έρευνα του εισαγγελέα μπορεί εύκολα να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της εξαπάτησης της επενδυτικής  κοινότητας. 
Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει μεταξύ άλλων πως το αίτημα για αναστολή των μετοχών προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές έχει ως σκοπό να διενεργηθεί ο έλεγχος των οικονομικών  καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία.

Τι λέει η ανακοίνωση της εταιρείας στις 10:52 π.μ.

 «Η εταιρεία με την επωνυμία «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία» ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 13: 24 μ.μ.   

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της  Folli Follie A.E., μετά από επιστολή – αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσης που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρία.
Στην επιστολή αυτή η εταιρία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης

Που είναι το ψέμα της διοίκησης Κουτσολιούτσου

Η ανακοίνωση της εταιρείας προς τους επενδυτές δεν λέει ότι έχει αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν τις οικονομικές καταστάσεις.
Η έγγραφη δήλωση  της εταιρείας  που αποδέχεται τη αδυναμία στοιχείων στάλθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ δεν έδωσε όλε τις πληροφορίες  προς τους επενδυτές.
Η διοίκηση  Κουτσολιούτσου λέει ψέματα προς τους επενδυτές και συνιστά το αδίκημα της εξαπάτησης επενδυτικού κοινού. 
Οι Εισαγγελικές Αρχές πρέπει να κινηθούν άμεσα και ανεξάρτητα από τις αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διότι η έρευνα της είναι σε εξέλιξη.
Νομικοί κύκλοι λένε ότι πρέπει να απαγορευθούν άμεσα το δικαίωμα μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας όπως και το δικαίωμα μεταφοράς τραπεζικών λογαριασμών. 
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι δυσμενείς εξελίξεις  στην εταιρεία πιθανόν να οφείλονται σε παρεμβάσεις της διοίκησης.
Και στην περίπτωση που η ολοκλήρωση της έρευνας της  Ernst & Young αποδείξει ότι ο ισολογισμός της Folli Follie είναι πράγματι  στον  …αέρα πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των επενδυτών.
Μέχρι όμως να παρουσιαστούν οι αποδείξεις, η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα έχει όλο το χρόνο για να προστατευθεί  από μελλοντικές οικονομικές αξιώσεις  των επενδυτών.
Στην περίπτωση της Folli Follie δεν ισχύει «πέσαμε έξω οικονομικά και χάσαμε  όλοι.» 
Η  έρευνα αναζητά τα στοιχεία εκείνα που θα αποδεικνύουν ότι η  καταστροφή της εταιρείας προήλθε μετά από παράνομες ενέργειες και με δόλο από τη διοίκηση.  

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου ροκανίζει το χρόνο

Η διοίκηση της Folli Follie μέχρι να προσκομίσει  τα στοιχεία  στην ελεγκτική  εταιρεία θα απαιτηθεί χρόνος, οποίος είναι χρήσιμος για την ίδια και παράλληλα θα κάνει άλλες κινήσεις που σκοπό θα έχουν να προστατεύσουν την ίδια τη διοίκηση.
Το τεκμήριο  της  αθωότητας λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας για τη διοίκηση  της εταιρείας η οποία δεν λέει  το πιο απλό αν έχει τα ταμειακά διαθέσιμα που λένε οι οικονομικές  καταστάσεις του 2017.
Πιθανόν η διοίκηση να σχεδιάζει την πώληση της εταιρείας έχοντας ως μοναδικό κίνητρο να εμφανίσει τουλάχιστον τα ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται σε 446.339.865,37 ευρώ.
Ο μοναδικός μέτοχος που θα μπορούσε να ρίξει  σωσίβιο σωτηρίας στην οικογένεια είναι ο όμιλος  FOSUN  που να σημειωθεί απέκτησε το 13,9% των μετοχών της εταιρείας το 2011 καταβάλλοντας  ως τίμημα 82 εκατ. ευρώ.
Τα ομολογιακά δάνεια  της FF Group ανέρχονται σε 479 εκατ. ευρώ και  των οποίων  τα 150 εκατ. είναι σε ελβετικά φράγκα  χωρίς εξασφαλίσεις.
Ο τραπεζικός  δανεισμός φθάνει σε 111,7 εκατ. ευρώ.
Στο ενδεχόμενο η διοίκηση Κουτσολιουτσου τελικά είναι σε θέση να δώσει τα στοιχεία τα οποία αμφισβήτησε αρχικά το QCM μπορεί να ελπίζει ότι τα χειρότερα πέρασαν σε άλλη περίπτωση  θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές ευθύνες.  

Τι ψάχνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα της ΕΚ είναι στην κυριολεξία εμπρός από μία λευκή σελίδα καθώς πρέπει να τεκμηριώσει με στοιχεία ότι οι οικονομικές  καταστάσεις της  εταιρείας δεν ανταποκρίνεται  στην πραγματικότητα.
Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει στην πράξη η Ernst & Young. Μέχρι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα διότι δεν έχει στα χέρια  της το κατηγορητήριο το οποίο θα αντέξει στην κριτική  όταν η υπόθεση φθάσει στη  Δικαστική αίθουσα.
Η έρευνα περιλαμβάνει όλα τα επιχειρήματα της QCM και αντιστοιχούν στο 40% του προβλήματος. 
Πόσο εύκολο είναι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία; 
Καθόλου εύκολο καθώς  η FF Group εμφανίζει περισσότερες από 30 θυγατρικές εταιρείες ανά το κόσμο και οι συνεργαζόμενες τράπεζες  ξεπερνούν τις 250. Αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι η υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα φθάσει στη Δικαιοσύνη αν τα στοιχεία της έρευνας συνηγορούν προς σε αυτή την κατεύθυνση αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα στη δίνη των γεγονότων καθώς ανησυχούν για τη δουλειά και φοβούνται ότι οι εξελίξεις μπορούν να τους φέρουν  αντιμέτωπους με το φάσμα της  ανεργίας.
Συνολικά στον όμιλο FF Group απασχολούνται  5079 τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι 4.996 το 2016.
Το κόστος μισθοδοσίας ήταν στα 90,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης