Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις ύψους 203 εκατ. ευρώ έκανε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα χρόνια της κρίσης

Επενδύσεις ύψους 203 εκατ. ευρώ έκανε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα χρόνια της κρίσης
Η αγορά μπίρας προσγειώθηκε στα 400 εκατ. ευρώ στα μνημονιακά χρόνια
Τα ελληνικά χρώματα φοράει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρότι ανήκει στον πολυεθνικό Όμιλο Heineken σκέπτεται πλέον ελληνικά αφού αξιοποιεί την εγχώρια παραγωγή του κριθαριού και την ίδια στιγμή προχωρά σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των εξαγωγών που φθάνουν το 10% των πωλήσεων.
Πάντως η πτώση της κατανάλωσης μπίρας εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών κόστισε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 50% του τζίρου της όταν το 2011 εμφάνιζε πωλήσεις περίπου 400 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 200 εκατ. ευρώ με τη συνολική αγορά να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης έστειλε σαφές μήνυμα στην αγορά και στους επικριτές της λέγοντας  ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ρίχνει λάσπη χωρίς επιπτώσεις» και διευκρίνισε ότι σεβόμαστε το πόρισμα της Επιτροπής  Ανταγωνισμού αλλά κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι νέοι «παίχτες» έχουν εισχωρήσει στην αγορά  χωρίς να τους εμποδίσει κανένας και ο συνολικός του αριθμός ξεπερνά τους 60.  
Ο  διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιία είπε θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και κυρίως δεν θα ασχοληθούμε με όσα λέγονται στο πεδίο του ανταγωνισμού.
Ο κ Αλέξανδρος Δανιηλίδης μίλησε για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ο οποίος διαμορφώνεται σε 63 ευρώ το εκατόλιτρο για τις βιομηχανικές μονάδες που ξεπερνούν σε ετήσια παραγωγή τα 200.000 λίτρα ενώ όταν η παραγωγή είναι χαμηλότερη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης διαμορφώνεται σε 32 ευρώ το εκατόλιτρο.
Τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχουν φόρο 0,63 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο ενώ το προϊόν άλλης εταιρείας πληρώνει φόρο 0,32 ευρώ με  τις λιανικές τιμές να εμφανίζουν μεταξύ τους μικρή απόκλιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά μπίρας σημείωσε πτώση 4% τη χρονιά  που πέρασε ενώ οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι θετικές.
Οι εκτιμήσεις του πρώτου πενταμήνου του έτους είναι αισιόδοξες και αναμένεται θετικό πρόσημο στην κατανάλωση μπίρας η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις κλιματολογικές  συνθήκες.

Η συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού από 2.500 αγρότες   

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απάντησε  στην κρίση με επενδύσεις που διαμορφώνονται σε 203 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Ακόμη προγραμματίζει νέο γύρο επενδύσεων έως τα τέλη του 2022, οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πέτυχε εκεί που άλλες εγχώριες εταιρείες ζυθοποιίας δεν έκαναν την  παραμικρή κίνηση αφού χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες ενώ η Αθηναϊκή  Ζυθοποιία εμφανίζει στο χαρτοφυλάκιο 2500 αγρότες καλλιεργητές κριθαριού  για τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Η ετήσια παραγωγή  ανέρχεται σε  50.000  τόνους κριθαριού και προέρχονται από 170.000 στρέμματα.
Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής.
Ο σκοπός του προγράμματος  ήταν η επίτευξη μιας καθετοποιημένης παραγωγής  κριθαριού για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας σε πρώτη ύλη για τις 15 μάρκες μπίρας που παράγει στη χώρα μας, με τα δύο εργοστάσια που διαθέτει.
Το ένα  βρίσκεται στην Πάτρα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη. Η συμβολαιακή καλλιέργεια γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης