Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα «θαύματα» του Ιατρικού με το δανεισμό, δεν τηρούσε τους όρους του δανείου με τις τράπεζες

Τα «θαύματα» του Ιατρικού με το δανεισμό, δεν τηρούσε τους όρους του δανείου με τις τράπεζες
Ο υποψήφιος μνηστήρας του Ντυνάν ξέχασε να ενημερώσει μέσω ΧΑ ότι δεν τηρούσε τους όρους του δανείου με τις τράπεζες που είχε υπογράψει λίγο πριν τη λήξη της χρήσης του 2017
Κι όμως το Ιατρικό Αθηνών στις αρχές Ιανουαρίου 2018 εμφανίστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς ως μνηστήρας για την αγορά του Ερρίκος Ντυνάν ενώ όπως προκύπτει από τις οικονομικές του καταστάσεις είχε ανοικτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες για το δανεισμό του οι οποίες δεν έχουν κλείσει.
Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί να αποφευχθεί η δημιουργία εντυπώσεων από εισηγμένες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με το δανεισμό τους και εμφανίζονται να έχουν επεκτατικές βλέψεις τις  οποίες τουλάχιστον από τα όσα έχουν γίνει γνωστά δεν προκύπτει ότι μπορούν να τις ικανοποιήσουν.
Από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ιατρικού Αθηνών προκύπτει το γεγονός ότι την ημέρα που δημοσιεύτηκαν (όπως αναφέρεται στις καταστάσεις)  οι τράπεζες έδωσαν και «ανοχή» στις παρεκκλίσεις που υπήρχαν από τις δανειακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί.
Ειδικότερα αναφέρεται πως «υπογράφηκε η σύμβαση τροποποίησης του από 12/7/2012, προγράμματος εκδόσεως κοινού Ομολογιακού Δανείου. Το δάνειο είχε συναφθεί βάσει των διατάξεων του κ.ν. 2190/1920 και του Ν. 3156/2003, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., EFG EUROBANK ERGASIAS A.E. και ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., με διαχειρίστρια την τελευταία, συνολικής εναπομένουσας ονομαστικής αξίας Ευρώ 130.962 χιλ. εμπραγμάτως εξασφαλισμένου.
Οι βασικοί όροι της πρόσθετης πράξης τροποποίησης του προγράμματος προβλέπουν:
α) Την παράταση της ημερομηνίας λήξης κατά 3 έτη έως 20/06/2020 με δυνατότητα επιπλέον παράτασης για 2 έτη υπό την έγκριση των ομολογιούχων, οι οποίοι δεν δύνανται να αρνηθούν αναιτιολόγητα εφόσον δεν υφίσταται κατά τον χρόνο της παρεχόμενης δυνατότητας παράτασης Γεγονός Καταγγελίας,
β) Την εξάμηνη ή τρίμηνη, κατ’ επιλογή του εκδότη, περίοδο εκτοκισμού με επιτόκιο Euribor τριμήνου και μείωση του περιθωρίου επιτοκίου σε 4% ετησίως,
γ) την τροποποίηση του προγράμματος αποπληρωμής του υφιστάμενου ανεξόφλητου κεφαλαίου σε εξαμηνιαίες δόσεις,
δ) την τήρηση χρηματοοικονομικών δεικτών σε ενοποιημένη βάση σε κάθε ημερομηνία αναφοράς των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων (Εξαμηνιαίων και Ετήσιων), και
ε) την τήρηση περιοριστικών δανειακών όρων ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται όροι που σχετίζονται με περιορισμούς κεφαλαιουχικών και μη δαπανών, την τήρηση ελαχίστου ποσού εκχώρησης εμπορικών απαιτήσεων για την εξασφάλιση του εν λόγω δανείου καθώς και την απρόσκοπτη καταβολή των οφειλών του Ομίλου στους προμηθευτές του και το Ελληνικό Δημόσιο.
Για το ως άνω πρόγραμμα έχουν παρασχεθεί εξασφαλίσεις από την Εταιρεία οι οποίες περιλαμβάνουν προσημειώσεις επί ενσώματων παγίων και σύσταση πλασματικού ενεχύρου επί εξοπλισμού συνολικού ύψους 357,9 εκατ., καθώς και ενέχυρα επί απαιτήσεων, μετοχών θυγατρικής εταιρείας και σημάτων του Ομίλου.»
Σε επόμενη παράγραφο αναφέρεται ότι «Κατά την 31/12/2017 ο Όμιλος δεν τηρούσε τους περιοριστικούς δανειακούς όρους που αναφέρονται στην περίπτωση ε) ανωτέρω ως απόρροια της υπογραφής της τροποποίησης της σύμβασης του δανείου προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης με αποτέλεσμα να παρατείνει την κατάταξη του ομολογιακού δανείου κατά τη σύνταξη των Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων στις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου, σύμφωνα με το ΔΛΠ 1.
Την 30 Απριλίου 2018 οι πιστώτριες τράπεζες παρείχαν την συναίνεση τους για την άρση της υποχρέωσης τήρησης των παραπάνω περιοριστικών δανειακών όρων κατά την 31 Δεκεμβρίου 2017.
Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Εκπρόσωπο και τους Ομολογιούχους Δανειστές, με σκοπό την ενίσχυση των παρεχόμενων εξασφαλίσεων του δανείου με όρους αποδεκτούς από τους Ομολογιούχους Δανειστές».
Βέβαια η εταιρία ανακοίνωσε στο ΧΑ την σύμβαση με τις τράπεζες και ξέχασε να ενημερώσει ότι δεν τηρούσε τους περιοριστικούς δανειακούς όρους. 
Πρόκειται προφανώς και λεπτομέρεια.
Όπως λεπτομέρεια είναι ότι την ίδια ημέρα δηλαδή την 30η Απριλίου οι τράπεζες έστειλαν ανοχή στο Ιατρικό και πρόλαβε αυτή να περιληφθεί στις οικονομικές καταστάσεις, να ελεγχθεί από τον ορκωτό και να δημοσιευτεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης