Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ταμειακών διευκολύνσεων κρεσέντο στην FG Europe

tags :
Ταμειακών διευκολύνσεων κρεσέντο στην FG Europe
Τα πάρε δώσε της εταιρίας με τις θυγατρικές και το βασικό μέτοχο Γ Φειδάκη και η υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής
Οι πωλήσεις αυξάνονται αλλά ο όμιλος από κέρδη γύρισε το 2017 σε ζημίες.
Ο λόγος για την FG Europe όπου οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν το 2017 στα € 97,06 εκατ., έναντι πωλήσεων € 94,79 εκατ. το 2016, αυξημένες κατά 2,4% ενώ  τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν θεαματικά στα  € 0,25 εκατ. από  € 3,25 εκατ. της χρήσης 2016. Ταυτόχρονα από κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής ύψους 1,581 εκ ευρώ ο όμιλος το 2017 «γύρισε» σε ζημία 1.292 εκ ευρώ.
Η FG Europe αναφέρει πως παρά τις αυξημένες πωλήσεις σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο και τη σχετική σταθερότητα των λειτουργικών εξόδων της χρήσης, η έντονη διαφοροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ (ανατίμηση) έναντι του Δολαρίου εντός του 2017 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία για την Εταιρία ζημίας από συναλλαγματικές διαφορές, η οποία κάλυψε την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία της περιόδου».
Το γεγονός όμως ότι προέκυψαν ζημίες δεν απέτρεψε την αύξηση των αμοιβών διοίκησης σε επίπεδο ομίλου στα 1,917 εκ ευρώ από 1,689 εκ ευρώ το 2016. Ούτε επίσης τις ταμειακές διευκολύνσεις προς εταιρία του βασικού μετόχου. Επιπλέον ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η εισηγμένη λαμβάνει ταμειακές διευκολύνσεις από θυγατρικές της ενώ λίγο πριν τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2018 έλαβε ομολογιακό δάνειο 41 εκ ευρώ για αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων 30 εκ ευρώ και νέο χρήμα 11 εκ ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.
Λογικά πάντως μετά τη λήψη του ομολογιακού η εταιρία θα πρέπει να επιστρέψει τις ταμειακές διευκολύνσεις που έλαβε από τις θυγατρικές της ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝ∆ΡΙΑΣ Α.Ε, ΑΙΟΛΙΚΗ Α∆ΕΡΕΣ Α.Ε., Υ∆ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ Α.Ε. και RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε ύψους 8,25 εκ ευρώ. Βέβαια την ίδια στιγμή έχει παράσχει ουσιαστικά ταμειακές διευκολύνσεις προς άλλες θυγατρικές μέσω της πίστωσης σε πωλήσεις που πραγματοποιεί. .
Συγκεκριμένα η F.G. EUROPE A.E. πραγματοποίησε το 2017 πωλήσεις εμπορευμάτων στην θυγατρική της εταιρεία στην Τουρκία FG EUROPE KLIMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICATER, οι οποίες ανήλθαν σε € 4,16 εκατ. Από τις πωλήσεις αυτές η FG EUROPE KLIMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICATER οφείλει στην F.G. EUROPE A.E. ποσό € 3,47 εκατ. Επίσης  πραγματοποίησε πωλήσεις εμπορευμάτων στην θυγατρική της εταιρεία στην Ιταλία FG EUROPE ITALIA SPA, οι οποίες ανήλθαν σε € 19,2 εκατ. και η θυγατρική οφείλει στην F.G. EUROPE A.E. ποσό € 5,31 εκατ. Ουσιαστικά δηλαδή μέσω των πωλήσεων στις δύο αυτές θυγατρικές δημιουργήθηκε άνοιγμα 9,5 εκ ευρώ που έκλεισε από χρηματοδότηση από άλλες θυγατρικές και τελικά από τραπεζικό δανεισμό.
Μέσα σε αυτές τις μετακινήσεις κεφαλαίων αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η εισηγμένη παρέχει ταμειακή διευκόλυνση ύψους 1,22 εκ ευρώ στην εταιρία ΣΑΙΜΠΕΡΟΝΙΚΑ που ανήκει στο μέτοχο της εισηγμένης κ. Φειδάκη με το ερώτημα αν αυτό είναι συμβατό με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών. Σημειωτέον ότι η ΣΑΙΜΠΕΡΟΝΙΚΑ νοικιάζει κτίρια και παρέχει υπηρεσίες στην εισηγμένη για τα οποία έλαβε το 2017 το ποσό των 3,27 εκ ευρώ ενώ έχουν καταβληθεί και εγγυήσεις μισθωμάτων 580 χιλιάδων ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η ΣΑΙΜΕΠΡΟΝΙΚΑ που ανήκει στον κ. Φειδάκη λαμβάνει ταμειακή διευκόλυνση από την FG Europe ενώ παράλληλα ο κ. Φειδάκης διευκολύνει την εισηγμένη με 2,8 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή εμφανίζεται στις  απαιτήσεις από τα διευθυντικά στελέχη και µέλη της διοίκησης ποσό € 7,1 εκατ. που αφορά σύμφωνα με την εταιρία «καταρχήν δοθείσα εγγύηση του βασικού µμετόχου της Εταιρείας κ. Γ. Φειδάκη, διασφαλισμένη από υπογεγραμμένη συμφωνία, για κάλυψη οποιασδήποτε ενδεχόμενης ζημίας θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της συμμετοχής της Εταιρείας σε εισηγμένες µμετοχές της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, αρχικού κόστους κτήσης € 8,17 εκ».
Βέβαια αποτελεί ένα ερώτημα τι σημαίνει κατ αρχήν δοθείσα εγγύηση και πως αυτή εξασφαλίζεται. 
Επισημαίνεται ότι το 2016 η FG υπέγραψε ομολογιακού δανείου με την Αττικής (λίγο μετά ή πριν την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας;) ύψους 20 εκ ευρώ με σκοπό ου δανείου την  αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης. Άραγε η συμμετοχή στην αμκ της Αττικής έγινε μέσω των χορηγήσεων κεφαλαίου κίνησης για την εταιρία δηλαδή πήγε σε άλλο σκοπό από αυτόν που δόθηκε η χρηματοδότηση;
Υπενθυμίζεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2015 εμφανίστηκε ποσό της τάξεως  των 8 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό Λοιποί Χρεώστες με την ένδειξη προεγγραφές σε υπό έκδοση μετοχές. Και αυτό όταν από τις οικονομικές καταστάσεις προέκυπτε ότι η εισηγμένη δεν τηρούσε τους όρους Κοινού Ομολογιακού δανείου 65 εκατ. ευρώ και είχε λάβει από τους Ομολογιούχους δανειστές συναίνεση για την µη μέτρηση χρηματοοικονομικών δεικτών, αλλά διαπραγματευόταν την αναδιάρθρωση των όρων του δανείου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης