Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες η προεπιλογή για την Εγνατία Οδό - Αυξάνεται η αγωνία των ομίλων

Μέσα στις επόμενες ημέρες η προεπιλογή για την Εγνατία Οδό - Αυξάνεται η αγωνία των ομίλων
Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εννέα σχήματα
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, αυτή της προεπιλογής, των υποψηφίων για την Εγνατία Οδό.
Ήδη στο διαγωνισμό που αφορά την παραχώρηση και εκμετάλλευση του μεγαλύτερου οδικού άξονα της χώρας, έχουν ενδιαφερθεί 9 σχήματα.
Σε αυτή την φάση ολοκληρώνεται η αξιολόγηση τους και θα αποφασιστεί ποιά θα προκριθούν για την επόμενη φάση, που θα είναι η κατάθεση της οικονομικής προσφοράς.
Έτσι οι διαγωνιζόμενοι που θα προκριθούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room και θα δοθεί μία τρίμηνη περίοδος για την υποβολή παρατηρήσεων και διαπραγματεύσεις επί των όρων και των προβλέψεων της σύμβασης.
Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού εκδήλωσαν εννέα επενδυτικά σχήματα μεταξύ των οποίων η Άκτωρ με την ισπανική ROADIS, ο όμιλος Μυτιληναίου με την γαλλική Vinci, η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική SCIG αλλά και η Dimera του Ιβάν Σαββίδη με την γερμανική Deutsche Invest Equity Partners που συνεργάζονται και στον ΟΛΘ.

Ειδικότερα ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα εξής σχήματα:

1. ANAS International Enterprise S.p.A.

2. ROADIS Transportation Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

3. VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.”

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

5. DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD

6. SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.

7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM” [Intertoll Capital Partners B.V. / J&P – AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP]

8. FREYJA HOLDINGS SARL” [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]

9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Ο αυτοκινητόδρομος εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού Έβρου και εξυπηρετεί τη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Ροδόπη.
Παράλληλα συνδέεται με τα σύνορα της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας μέσω εννέα κάθετων αξόνων ενώ διέρχεται από την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.
Ο συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομος συνδέεται με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης καθώς και με τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα αποτελεί τη βασική οδό πρόσβασης για 30 τουριστικές περιοχές και τη βασική οδό σύνδεσης για τις βιομηχανικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης