Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάρτι αμοιβών για δύο στην Παπουτσάνης

Πάρτι αμοιβών για δύο στην Παπουτσάνης
Όταν οι μέτοχοι που είναι και μέλη του ΔΣ με τις αμοιβές που λαμβάνουν εξαφανίζουν τα κέρδη της πολύπαθης εισηγμένης
Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η εταιρία μετά από πολλά χρόνια περιπετειών και ζημιών εμφανίζεται να έχει εισέλθει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες πρέπει να φροντίζουν μόνο τον εαυτό τους και η μειοψηφία να περιμένει μόνο σε υπεραξίες καθώς μέχρι στιγμής το μέρισμα που θα μπορούσε να διανεμηθεί εξαφανίζεται σε συντριπτικό βαθμό από τις αμοιβές διοίκησης.
Ο λόγος για την Παπουτσάνης όπου οι αμοιβές ΔΣ και διευθυντικών στελεχών διαμορφώθηκε για το 2017 στα επίπεδα του 5% επί του κύκλου εργασιών της εταιρίας ή  1,01 εκ ευρώ.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό αρκεί να αναφερθεί ότι μια εταιρία ανάλογου μεγέθους με τζίρο ελαφρώς υψηλότερο όπως η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας είχε το 2017 αμοιβές ΔΣ που αντιστοιχούν στο 2,5% των εσόδων της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο καθαρού κέρδους της Παπουτσάνης ήταν μόλις 2% τη φετινή χρονιά ενώ το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 28,1%. Την περυσινή χρονιά το περιθώριο του καθαρού κέρδους ήταν μηδενικό λόγω οριακά αρνητικού αποτελέσματος ενώ το μεικτό κέρδος ήταν της τάξεως του 27,6% επί του κύκλου εργασιών της εταιρίας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι διοικούντες ορισμένοι εκ των οποίων είναι και οι βασικοί μέτοχοι έλαβαν πάσης φύσεως αμοιβές ξεπέρασαν τα 2 εκ ευρώ ενώ ο τζίρος ήταν αθροιστικά λίγο πάνω από τα 38 εκ ευρώ και το κέρδος αθροιστικά 370 χιλιάδες ευρώ περίπου.
Επισημαίνεται ότι η εκτόξευση των αμοιβών των διοικούντων ξεκίνησε το 2016 όπου  αμοιβές ΔΣ και διευθυντικών στελεχών «απογειώθηκαν» στα 1,013 εκ Ευρώ από 411 χιλιάδες Ευρώ στην προηγούμενη χρήση και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και το 2017.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής των διοικούντων και βασικών μετόχων είναι οι μέτοχοι της μειοψηφίας να μην έχουν δικαίωμα σε κέρδη τα οποία κατ ουσίαν απορρόφησαν οι διοικούντες την εταιρία λόγω των υψηλών αποδοχών ΔΣ.
Φυσικά δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης καθώς όπως αναφέρεται στις  οικονομικές καταστάσεις   «δεν υφίσταται επιτροπή αμοιβών, η οποία έχει ως αντικείμενο τον καθορισμό των αμοιβών των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για τα καθήκοντα της εν λόγω επιτροπής, την συχνότητα συνεδριάσεών της και για άλλα θέματα που αφορούν την λειτουργία της.
Η σύσταση της εν λόγω επιτροπής, ενόψει της δομής και λειτουργίας της Εταιρείας δεν έχει αξιολογηθεί ως αναγκαία μέχρι σήμερα.
Οι εν γένει αμοιβές του Προέδρου του ΔΣ, του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των μελών του ΔΣ, εκτελεστικών και μη, εγκρίνονται από την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων και δημοσιοποιούνται επαρκώς στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, βάσει του ΔΛΠ 24. Δεν γίνεται δημοσιοποίηση έκθεσης αμοιβών στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης».
Επισημαίνεται ότι με βάση τα περυσινά στοιχεία οι μηνιαίες απολαβές των κ.κ. Γεωργίου Γκάτζαρου και Μενέλου Τασόπουλου βασικών μετόχων με 62% της εταιρίας είναι 15.534 μεικτά. Θεωρητικά και οι δύο λαμβάνουν 435 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Όμως από τη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι στο οκτάμηνο του 2017 κ.  Γκάτζαρος είχε λάβει τέσσερις φορές έκτακτη αμοιβή συνολικού ύψους 74.433,76 ευρώ και ο Τασόπουλος 109.462,81.
Δηλαδή μόνο από τα γνωστά μέχρι στιγμής οι δύο μέτοχοι έχουν λάβει περί τα 620.000 ευρώ. Τυχόν άλλες έκτακτες αμοιβές πιθανώς θα τις μάθουμε στην φετινή ετήσια τακτική συνέλευση κατά το Σεπτέμβρη. Ουσιαστικά όμως είναι εμφανές ότι η εταιρία λειτουργεί ώστε να λαμβάνουν πλουσιοπάροχες αμοιβές οι βασικοί μέτοχοι ως διοικούντες οι οποίοι βέβαια δεν απόστησαν  των αμοιβών στην περίοδο όπου η Παπουτσάνης βρισκόταν σε κυκεώνα ζημιών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης