Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γ. Αλεβίζος (CFO Fourlis): «Κυνηγάμε» την ουρά μας με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

tags :
Γ. Αλεβίζος (CFO Fourlis): «Κυνηγάμε» την ουρά μας με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Θετικές οι προοπτικές για το 2018 - Επιστροφή κεφαλαίου 10 λεπτών ανά μετοχή για τη χρήση του 2017
Αισιοδοξία για το 2018 αλλά και δόσεις «γκρίνιας» για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής  οικονομίας, έβγαλε το επιτελείο του ομίλου Fourlis που διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ την αλυσίδα INTER SPORT και το σχετικά νέο concept the athlete’s foot, μιλώντας σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis κ Απόστολος Πεταλάς, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά λέγοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι θετικό, το οποίος όμως συγκρίνεται με ένα αρκετά αρνητικό τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.
Ο κ. Πεταλάς διέγνωσε έναν καταναλωτικό φόβο, ο οποίος εδράζεται στην αγωνία για την επόμενη ημέρα, και επανήλθε εξαιτίας των γεωπολιτικών θεμάτων.
Ο CEO της Fourlis ανέφερε ότι η κατηγορία του οικιακού εξοπλισμού στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί στο 0,4% όταν στη Βουλγαρία κινείται στο 1,2% και στην Κύπρο 0,9%.
Ο κ. Πεταλάς τόνισε ότι πολύ εύκολα το 0,4% μπορεί να ανέλθει στο 0,7% με τη βελτίωση του μακροοικονομικών συνθηκών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προσδοκία αυτή μπορεί να φέρει επιπλέον 150 εκατ. ευρώ στην αγορά και τα ΙΚΕΑ  να καρπωθούν το μεγαλύτερο κομμάτι.
Πάντως διατύπωσε την ανησυχία του για τις επιδόσεις του ΑΕΠ ειδικότερα στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, το οποίο ήταν στάσιμο επισημαίνοντας, ότι τον προβληματίζει για το αν τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι διατηρήσιμη, χωρίς σκαμπανεβάσματα.
Ωστόσο επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος και το κλίμα είναι θετικό.
Πάντως ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Γιώργος Αλεβίζος, είπε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να είχε πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν είναι αριθμοί αυτοί και τόνισε ότι … κυνηγάμε την ουρά μας.
Η διοίκηση του ομίλου  θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 10 λεπτά ανά μετοχή στη γενική συνέλευση των μετοχών.
Η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει για το 2018 ένα νέο pick up point στη Βουλγαρία, όπως 5 νέα καταστήματα Intersport και μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα e-commerce επίσης για την Intersport ώστε να καλύπτει συνολικά τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος και πέραν της Ελλάδας, και επενδύσεις ύψους κοντά στα 14 εκατ. ευρώ.  
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, το κομμάτι εκτός Ελλάδος είναι πλέον μεγαλύτερο σε κερδοφορία από ό,τι το ελληνικό και αντίστοιχα έχει αυξηθεί σημαντικά και το μερίδιο του τζίρου του εξωτερικού που αντιστοιχεί πλέον σε ένα 38% επί του συνόλου για το 2017  έναντι 28% το 2012.
Ο τζίρος της εγχώριας αγοράς έπεσε 10% την πενταετία 2012- 2017.  
Επτά νέα Intersport άνοιξαν σε όλη τη γεωγραφική περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Το σύνολο των καταστημάτων σε Ελλάδα Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αντιστοιχεί στο τέλος του 2017 σε 113 καταστήματα, ενώ ο όμιλος σκοπεύει να ενισχύσει το δίκτυο με 5 επιπλέον καταστήματα φέτος.
Στόχος είναι η λειτουργία 160 καταστημάτων Intersport, με το μεγάλο «παράγοντα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοίκηση, να είναι η Τουρκία, όπου ο όμιλος τηρεί στάση αναμονής λόγω των γενικότερων συνθηκών στη χώρα.
Η αλυσίδα αθλητικών ειδών, το The Athlete’s Foot, η πορεία της μέσα στο 2017 ήταν, κατά τη διοίκηση, πολύ καλή, με επτά νέα καταστήματα.
Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν συνολικά 12 καταστήματα στην Ελλάδα και δύο ακόμη στην Τουρκία, ενώ στόχος είναι η λειτουργία 30 καταστημάτων και πάνω σε βάθος 3ετίας- 5ετίας.  
Τέλος να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 434,1 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 428,1 εκατ. το 2016 Τα προ φόρων  κέρδη  ανήλθαν σε 14,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 88,9%  το 2017 σε σχέση με το 2016.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης