Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 22/3 εκδικάζεται η αγωγή κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας – 100 εκατ. ζητά η μπύρα Βεργίνα

Στις 22/3 εκδικάζεται η αγωγή κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας – 100 εκατ. ζητά η μπύρα Βεργίνα
Η αγωγή κατατέθηκε εναντίον στο Εμπορικό Δικαστήριο του Άμστερνταμ εναντίον της μητρικής Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας τον Φεβρουάριο του 2017
Στις 22 Μαρτίου θα εκδικαστεί η αγωγή που έχει καταθέσει η Ζυθοποιϊα Μακεδονίας Θράκης κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Η αγωγή κατατέθηκε εναντίον στο Εμπορικό Δικαστήριο του Άμστερνταμ εναντίον της μητρικής Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας τον Φεβρουάριο του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες εταιρείες του κλάδου εξετάζουν ανάλογες κινήσεις.
Η υπόθεση με την αγορά μπύρας ξεκίνησε το 2005 όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού με αυταπάγγλετη έρευνα έθεσε στο επίκεντρο την Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα την οποία και εξέτασε τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, καθώς μέχρι το 2008 εμφανιζόταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 80% στην ελληνική αγορά, από τα υψηλότερα της Heineken παγκοσμίως (σήμερα το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 53%).
Τελικά το 2016 επιβλήθηκε από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόστιμο 31.451.211 ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα διότι «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της»: Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορά παραβάσεις που ξεπερνούν σε διάρκεια τη δεκαπενταετία, όπως προέκυψε από τις 8.000 σελίδες της δικογραφίας της υπόθεσης.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφασή της, λοιπόν, έκρινε ότι η εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων ζύθου, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της και επέβαλε ομοφώνως το πρόστιμο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε τελικώς μικρή μείωση του προστίμου, κατά 15% σε σύγκριση με το αρχικό, στα 26,73 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτά λίγα μόνο από τα επιχειρήματα της εταιρείας.

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης