Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα Funds είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν την ανεύρεση συνεταίρων

Τα Funds είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν την ανεύρεση συνεταίρων
Πως μπορεί να αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης στη χώρα!
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πυκνές διεργασίες αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με τη συνδρομή ισχυρών Funds που έχουν κάνει  …δεύτερο σπίτι τους την Αθήνα και διαμένουν στα ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εκπρόσωποι των Funds έχουν δεχθεί αρκετά αιτήματα  από  βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών, που ζητούν οικονομική συνδρομή για την απόκτηση σημαντικών ποσοστών μετοχών που βρίσκονται σε χέρια βασικών μετόχων που για κάποιο λόγο είναι πρόθυμοι να πουλήσουν.
Οι διαχειριστές των Funds έχουν τις … κεραίες όπως και τις πόρτες ανοικτές για ανάλογα αιτήματα.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν γίνει αρκετές συναντήσει με βασικό περιεχόμενο την οικονομική στήριξη βασικών μετοχών για την απόκτηση πακέτων  μετοχών.
Οι εκπρόσωποι των Funds έχουν ως αρχή και το λένε από την πρώτη συνάντηση ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί όταν ο ενδιαφερόμενος βάλει ένα μέρος των χρημάτων.
Η πρώτη συνάντηση θα κρίνει αν υπάρξει και δεύτερη με την οποία μπαίνει το …νερό  στο αυλάκι και συζητούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Πάντως οι εκπρόσωποι των Funds εμφανίζονται πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά και να βοηθήσουν στην ανεύρεση ενός νέου συνεργάτη  και σε ρόλο μετόχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών δέχονται ισχυρές πιέσεις για την πώληση  θυγατρικών εταιρειών με σκοπό τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού όπως και βασικοί μέτοχοι που διαθέτουν συμμετοχές σε άλλες εταιρείες.
Ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας έλεγε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι δημοσιογράφων ότι και οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το ίδιο θα χρειασθεί να κάνουν οι εταιρείες που εμφανίζουν υψηλό δανεισμό όταν διαθέτουν θυγατρικές προς πώληση.  
Στο προσκήνιο έχει έρθει ο όμιλος Ελλάκτωρ, ο οποίος διαθέτει  θυγατρικές «διαμάντια» ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός  του ομίλου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.  
Ειδικά για τον όμιλο Ελλάκτωρ το φιλέτο για αρκετούς επενδυτές είναι η Αττική Οδός και αναμένουν πως και πως η τράπεζα Πειραιώς να πουλήσει το 10% των μετοχών που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Η Αττική Οδός πρόκειται για χρυσοτόκος όρνιθα καθώς σε ετήσια βάση μοιράζει μερίσματα που φθάνουν τα 30 ευρώ ανά μετοχή.
Το 60% των μετοχών ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα μέσω της εταιρείας Άκτωρ Παραχωρήσεις και στη συνέχεια ενοποιείται στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου Ελλάκτωρ.
Οι εκπρόσωποι των Funds δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους από την πορεία των πραγμάτων της οικονομίας καθώς οι επενδυτικές ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται από τη μία μέρα στην άλλη..
Η κινητήριος δύναμη για τη μεταβολή των ισορροπιών μεταξύ των βασικών μετόχων είναι η πίεση που ασκούν οι τράπεζες  για μείωση του δανεισμού των εισηγμένων, ο οποίος ανέρχεται σε 22,7 δισ. ευρώ χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Στέλεχος Fund που συμμετέχει σε ανάλογες διεργασίες υποστηρίζει φέτος θα γίνουν πολλά και θα  αλλάξουν πολλά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης