Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Mediterra: Επενδύσεις 2,5 δισ. την επόμενη 3ετία - Στρατηγική συμφωνία στη Σαουδική Αραβία

tags :
Mediterra: Επενδύσεις 2,5 δισ. την επόμενη 3ετία - Στρατηγική συμφωνία στη Σαουδική Αραβία
Στρατηγική συμφωνία στη Σαουδική Αραβία της Mediterra
Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Mediterraη οποία κλείνει 15 χρόνια λειτουργία και παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μεditerra AE κ. Γιάννης Μανδάλας σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου «H κρίση μας δυνάμωσε, μεγαλώνουμε με σταδιακά βήματα και συνεχίζουμε να προωθούμε την μαστίχα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αναφορικά με τις επενδύσεις ο κ. Mανδάλας είπε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζονται αφορούν στη συμμετοχή της στην ίδρυση Κέντρου ‘Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, στην επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Χίο (εργοστάσιο Καλλιμασιάς) και στη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα.
Το σύνολο των επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μαστίχας.
Παράλλλα ο κ. Μανδάλας αναφέρθηκε και στην υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία.
Η συμφωνία υπογράφηκε την 28/11/17 στην Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών JAM JOOM, παρουσία στελεχών των εταιρειών και της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΊΟΥ που είναι και ο βασικός μέτοχος της. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται εντός του 2018 και αποτελεί τη πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο, ενώ σχετικές συμφωνίες είναι στη φάση της οριστικοποίησης για άλλες δύο χώρες στη περιοχή.
Επίσης η Mediterra προχώρησε στο άνοιγμα ενός καταστήματος mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ.
Το κατάστημα που υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες στις αρχές του Νοέμβρη είναι το 6ο στη περιοχή μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και το πρώτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(Ντουμπάι).
Επίσης η εταιρεία έχει 1 κατάστημα στην Κύπρο και 7 στην Ελλάδα, ενώ στο στόχαστρο της μπαίνουν και ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, η είσοδος στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας δίνει νέες προοπτικές, καθώς τα 2/3 της παραγωγής της Ένωσης (δηλαδή 110 από τους 160 τόνους περίπου) εξάγονται σε διεθνείς αγορές.
Oι HΠA αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές χώρες για την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών, μαζί με την ευρωπαϊκή αγορά και τη Nότιο Kορέα.
Eίναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα σημαντικότερα προϊόντα της Ένωσης είναι προϊόντα Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης.
Σήμερα η Mαστίχα ταξιδεύει και στις πέντε ηπείρους αφήνοντας πίσω της άρωμα Eλλάδα με διαφορετικές όμως χρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Mανδάλα «η Σαουδική Aραβία καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ στην Tουρκία, τη Συρία, τη Kύπρο, τον Λίβανο και το Iσραήλ χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία.
Στις χώρες του Kόλπου και της B. Aφρικής, η Mαστίχα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως σε φαγητά όπως το ρύζι ή ακόμα και στην ψαρόσουπα.
Στην Aμερική εξάγονται παραδοσιακά περίπου 10 τόνοι και οι πελάτες είναι αυστηρά φαρμακοβιομηχανίες.
Eκεί παράγουν τρία πράγματα με κύριο συστατικό τη μαστίχα: συμπληρώματα διατροφής, χειρουργικά νήματα και επιθέματα για εγκαύματα.
Σήμερα, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κατέχει το 53,00 % των μετοχών, το Zaiteck Fund A.K.E.Σ. (της Attica Ventures) το 28,41 %, η Platona Enterprises Company Limited (συμφερόντων του Oμίλου Tσάκου) το 5,61 %, η εισηγμένη στο XA Kορρές AE Φυσικά Προϊόντα το 5,13 % και πολλοί άλλοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές με ποσοστά κάτω του 4%.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης