Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μικρότερο μέρισμα για το 2018 προανήγγειλε η διοίκηση του Τιτάνα

tags :
Μικρότερο μέρισμα για το 2018 προανήγγειλε η διοίκηση του Τιτάνα
Ο Τιτάνας προγραμματίζει να μειώσει σημαντικά τη διανομή μερίσματος για το 2018
Μία όχι τόσο ευχάριστη είδηση για τους μετόχους επιφύλαξε η διοίκηση του ομίλου Τιτάν κατά την παρουσία της εταιρείας  στην Ένωση  Θεσμικών Επενδυτών, καθώς προγραμματίζει να μειώσει σημαντικά τη διανομή μερίσματος για το 2018 και αφορά τη φετινή οικονομική χρήση.
Η διοίκηση θεώρησε ότι ήταν αρκετά υψηλό το μέρισμα που διανεμήθηκε το 2017 φθάνοντας τα 0,30989 ευρώ ανά μετοχή και διατέθηκε για τον σκοπό αυτό το ποσό των 23.881.229 ευρώ που αφορούσε τον κοινό τίτλο της μετοχής.
Το ίδιο μέρισμα δόθηκε και στις προνομιούχες μετοχές αλλά το ποσό που διατέθηκε ήταν αρκετά χαμηλότερο και διαμορφώθηκε στα 2,3 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η πρόθεση της διοίκησης να περιορίσει το μέρισμα μπορεί να δημιουργήσει πρόσκαιρη πίεση στη μετοχή καθώς η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι σε θέση να προσφέρει μετοχικές  αποδόσεις, οι επενδυτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε εταιρείες που έχουν μερισματική απόδοση.
Επίσης η διοίκηση του Ομίλου Τιτάν έδωσε το στίγμα για τα μελλοντικά της σχέδια έχοντας ως βασικό περιεχόμενο την επέκτασή του σε νέες χώρες.
Ο όμιλος Τιτάν αναζητεί γεωγραφικές περιοχές που τα επόμενα χρόνια θα έχουν ανάπτυξη έτσι ώστε να διαθέσει τα προϊόντα της.
Αναζητούμε το «πέμπτο πόδι» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά ενώ για την Ελλάδα ο πήχης παραμένει πολύ χαμηλά καθώς ολοκληρώθηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει καθηλωμένη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο όμιλος Τιτάν θεωρεί ότι η αγορά των ΗΠΑ συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον και είναι ο βασικός πυλώνας των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Η αγορά των ΗΠΑ, όπως δείχνουν οι αναλύσεις, βρίσκεται στη μέση του ανοδικού κύκλου ενώ η ζήτηση θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά και από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του D. Trump, με την προϋπόθεση να ολοκληρωθούν.
Πάντως στην περιοχή της Φλόριντας η ζήτηση  θα ενισχυθεί από την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.
Ο Όμιλος Τιτάν  εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την παρουσία του στη Βραζιλία καθώς έχει συμμετοχή σε τοπική παραγωγική εταιρεία ενώ να σημειωθεί αναζητούνται και άλλες  περιοχές που παρουσιάζουν κατασκευαστικό ενδιαφέρον.
Στην Αίγυπτο, σημαντικό ενδιαφέρον ως ένα βαθμό παρουσιάζουν οι δουλειές που εκτελεί ο στρατός και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Τιτάνα είναι ότι οι τοπικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν με ορυκτά καύσιμα.
Πάντως η εγχώρια  έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ  διατυπώθηκαν κάποιες ελπίδες για ενίσχυση της ζήτησης με επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην αγορά κατοικίας από ξένους.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Τιταν, παρουσίασε ο κύκλο εργασιών 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017 και τα καθαρά κέρδη σε 34,8 εκατ. ευρώ έναντι 122,19 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης