Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Ο ανταγωνισμός για να μας νικήσει θα ματώσει – Τι να το κάνεις το Ελληνικό όταν δεν υπάρχει αγορά

Βακάκης (Jumbo): Ο ανταγωνισμός για να μας νικήσει θα ματώσει – Τι να το κάνεις το Ελληνικό όταν δεν υπάρχει αγορά
Ο κ. Απόστολος Βακάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν πτώχευσε τυχαία, αφού εμπορεύεται πτωχευμένες ιδέες
Ο Απόστολος Βακάκης χειμαρρώδης και καυστικός όπως πάντα, απέδειξε ότι δεν φοβάται την αλήθεια και κυρίως ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί τα γεγονότα όσο σκληρά και αν είναι.
Χθες παρουσίασε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τα επιτεύγματα της «μικρής» εταιρείας, όπως την χαρακτήρισε η οποία να σημειωθεί, παρουσίασε κύκλο εργασιών περίπου 700 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση (Ιούνιος 2016-2017).
Ο Απόστολος Βακάκης, έκανε θετικές προβλέψεις για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών από 7% έως 9% με σημαντική ενίσχυση από τις αγορές του εξωτερικού, όπως αυτή της Ρουμανίας που αναπτύσσεται με ρυθμούς +50% και με + 25% της Βουλγαρίας. Η Ρουμανία των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, θα συνεισφέρει το 50% που δίνει σήμερα η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Η Jumbo στηρίζει την ανάπτυξη της στις ξένες αγορές, με την Κύπρο να επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς και τα καταστήματα να εμφανίζουν άνοδο +4% με +5%.
Στο α΄ 3μηνο της οικονομικής χρήσης οι πωλήσεις του Ομίλου ενισχύονταν με ρυθμούς στα επίπεδα του 12%.
Η ελληνική αγορά έτρεχε με ρυθμούς 15% αλλά μετά τις 15 Αυγούστου 2017, η αγορά έπεσε καθώς έχει «ταβανιάσει».
Ο κ. Απόστολος Βακάκης είπε χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα είναι μια τρύπια σαμπρέλα», όσο αέρα και να βάλεις στη συνέχεια χάνεται.
Αναφέρθηκε στο ανταγωνισμό για τον οποίο είπε ότι «θα ματώσει για να τον νικήσει». Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο ανταγωνισμός να αγοράζει τζίρο και μερίδια αγοράς, διότι κάποια στιγμή θα ξεμείνει από λεφτά όταν η Jumbo έχει λεφτά και δεν ξέρει τι να τα κάνει.
Πάντως για τα καταστήματα Jumbo, είπε ότι έφθασαν σε ισορροπία τρόμου εννοώντας ότι δεν υπάρχει σπιθαμή χώρου στα καταστήματα.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αν τα καταστήματα Jumbo είχαν μείνει στη στρατηγική των παιχνιδιών, σήμερα δεν θα υπήρχαν.
Ευτυχώς όμως γιατί παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα κάθε τέσσερα χρόνια, αναδιαρθρώνουμε τη στρατηγική μας όταν άλλες εταιρείες παραμένουν αδρανείς και αναμένουν τις εξελίξεις χωρίς να κάνουν τίποτα.
Ο κ. Απόστολος Βακάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν πτώχευσε τυχαία, αφού εμπορεύεται πτωχευμένες ιδέες.
Ο Μr Jumbo όταν ρωτήθηκε αν σκέπτεται να φτιάξει ένα κατάστημα στο Ελληνικό, απάντησε αφοπλιστικά, λέγοντας όταν ότι δεν υπάρχει αγορά και κυρίως καταναλωτές και σημείωσε ότι όταν λείπουν καταναλωτές δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτα.
Μίλησε για τις συντεχνίες αναφερόμενος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Είπε όλοι ρωτούν τις συντεχνίες και όχι τους καταναλωτές.
Ο κ. Βακάκης ανακοίνωσε, ότι θα μειώσει τα βρεφικά είδη καθώς η υπογεννητικότητα στη Ελλάδα δεν βοηθά τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας και θα δώσει περισσότερη έμφαση στην τρίτη ηλικία.
Ακόμη θα επικεντρωθεί στις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσα από την ιστοσελίδα e-shop, η οποία με το πλήρωμα του χρόνου θα μπορεί να κάνει πωλήσεις καλύπτοντας δύο καταστήματα.
Η ηλεκτρονική σελίδα αρχικά διέθετε 3.000 κωδικούς, στη συνέχεια ενέταξε 10.000 κωδικούς και σύντομα θα φθάσει τους 24.000.

Το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ


Όσον αφορά την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 250 εκατ. ευρώ που προτείνει η διοίκηση της εταιρίας στην προσεχή τακτική Γ.Σ. των μετόχων της, ο κ. Βακάκης εξήγησε ότι πρόκειται να αντικαταστήσει υπάρχον (αλλά μη χρησιμοποιημένο) απλό ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα φέρει μικρότερο κόστος.
Συμπλήρωσε ότι αυτό θεωρητικά θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη στη Ρουμανία και το cash flow της εταιρίας, ωστόσο όπως ανάφερε “δεν ξέρω αν θα το χρειαστούμε”, μια και η Jumbo διαθέτει υψηλά διαθέσιμα και αυτοχρηματοδοτεί τις επεκτάσεις της.

Το Jumbo σε αριθμούς


Ο όμιλος διαθέτει 73 καταστήματα σε 4 χώρες.
Οι πωλήσεις του 2016 ανά είδος.
Η κατηγορία των παιχνιδιών συμμετέχει με ποσοστό 31% επί των πωλήσεων. Ακολουθούσαν τα εποχιακά με ποσοστό 25%, τα είδη σπιτιού το 25% ,τα βρεφικά είδη με 11%, το παιδικό βιβλιοχαρτοπωλείο με 6% και τα είδη γραφείου με 2%.
Το 2017 η εικόνα των πωλήσεων έχει αλλάξει σημαντικά, το παιχνίδι έπεσε στο 22%, ενώ ανέβηκε η κατηγορία των ειδών σπιτιού στο 32%, τα εποχιακά στο 24%, τα βρεφικά μειώθηκαν στο 6%.
Στην πορεία προστέθηκε μια ακόμη κατηγορία τα ψιλικά και παρόμοια προϊόντα με ποσοστό 8%, το παιδικό βιβλιοχαρτοπωλείο παραμένει στο 6%, όπως τα και τα είδη γραφείου στο 2%
Το 2016/2017 η Ελλάδα έδωσε 471 εκατ. ευρώ στο όμιλο, η Κύπρος τα 71 εκατ. ευρώ , η Βουλγαρία τα 65 εκατ. και τα 66 εκατ. ευρώ από τη Ρουμανία, από την οποία αναμένει τα επόμενα χρόνια να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Το δίκτυο καταστημάτων της Ρουμανίας, θα ανέλθει σε 25 καταστήματα από 8 που είναι σήμερα.
Στην εγχώρια αγορά αναμένεται να ανοίξει δύο επιπλέον καταστήματα Jumbo.
To ένα θα είναι στην Κατερίνη και το άλλο θα γίνει στην Κρήτη ή στη Μυτιλήνη.
Ο τζίρος ανήλθε στα 681 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 131 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης