Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Κούρεμα» έως 40% σε μισθούς στον όμιλο Σκλαβενίτη - Πίεση για αύξηση του τζίρου το 2018

«Κούρεμα» έως 40% σε μισθούς στον όμιλο Σκλαβενίτη - Πίεση για αύξηση του τζίρου το 2018
Πρόκειται για περικοπές που δημιουργούν αμοιβές δύο ταχυτήτων μέσα στον ίδιο όμιλο προκαλώντας ένταση ανάμεσα στους παλαιούς εργαζόμενους του Σκλαβενίτη και τους νεοεισερχόμενους από το δίκτυο της Μαρινόπουλος
Ο όμιλος Σκλαβενίτη έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα  μετά την εξαγορά του δικτύου Μαρινόπουλου καθώς ο συνολικός αριθμός εργαζομένων φθάνει τους 20.000.
Το δίκτυο καταστημάτων με τα χρώματα του Σκλαβενίτη αριθμεί 495 σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο ενώ πριν την εξαγορά ο Σκλαβενίτης με λιγότερα από τα μισά  καταστήματα απασχολούσε 8.577 άτομα.
Στον ετήσιο ισολογισμό του 2016 αναγράφεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε επίπεδο εταιρείας  έφθανε τους 9.052 εργαζόμενους και σε 11.454 σε επίπεδο ομίλου.
Στα επίσημα στοιχεία του 2016 δεν εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός  των εργαζομένων καθώς η συμφωνία  με τον όμιλο Μαρινόπουλο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μέσα από τη σύσταση και τη δημιουργία της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ.  
Όμως η διοίκηση του ομίλου Σκλαβενίτη αντιλαμβάνεται το φορτίο που έχει αναλάβει και προχωρά σε περικοπές μισθών αρχικά στα στελέχη που προέρχονται από τον πρώην Μαρινόπουλο.
Στα μεσαία και ανώτερα στελέχη τους ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν άμεσα περικοπές στις αποδοχές τους στα επίπεδα του 40%.
Οι εργαζόμενοι με αμοιβές που ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ το μήνα θα υποστούν μειώσεις που θα φθάνουν τα 1.000 ευρώ.
Πρόκειται για περικοπές που δημιουργούν αμοιβές δύο ταχυτήτων μέσα στον ίδιο όμιλο προκαλώντας στην ουσία κλίμα «καχυποψίας» και έντασης ανάμεσα στους παλαιούς εργαζόμενους του ομίλου Σκλαβενίτη και στους νεοεισερχόμενους από το δίκτυο της Μαρινόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός και ισχυρός αντίπαλος της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Σκλαβενίτη είναι η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος που απασχολεί 12.700 εργαζόμενους για 378 καταστήματα.
Τη χρονιά που πέρασε η ΑΒ πραγματοποίησε τζίρο 2,2 δις. ευρώ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.
Η αλυσίδα Σκλαβενίτης σε επίπεδο εταιρείας είχε τζίρο 1,398 δισ. ευρώ  σημειώνοντας αύξηση 7,2% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Σε επίπεδο ομίλου περιλαμβάνονται εκτός της μητρικής, και οι θυγατρικές The Mart, ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ και οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ που εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,872 δισ. ευρώ.
Η σύγκριση των δύο ομίλων αναδεικνύει ότι το απασχολούμενο προσωπικό που φθάνει τους 20.000 στην αλυσίδα Σκλαβενίτη καθώς διαθέτει 495 καταστήματα τα οποία είναι περισσότερα κατά 117 καταστήματα σε σχέση με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος.
Το προσωπικό όμως μπορεί να γίνει «τροχοπέδη» της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης αν δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών, που πρέπει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ το 2018.
Η διοίκηση του ομίλου Σκλαβενίτη το επόμενο διάστημα θα κληθείνα λύσει το «γρίφο», της αύξησης των εσόδων και να αποφύγει κυρίως τη δημιουργία δύο ταχυτήτων στο προσωπικό για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι εταιρεία με ανάλογο προσωπικό που φθάνει τους 19.000 εργαζομένους είναι η ΔΕΗ  που παρουσιάζει έσοδα 5,1 δισ  ευρώ και βρίσκεται σε ένα τομέα που παραμένει κυρίαρχος παρά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Στελέχη του λιανεμπορίου λένε από την πλευρά τους ότι ο Μαρινόπουλος πιθανόν να αποδειχθεί μεγάλη «μπουκιά» για τον όμιλο Σκλαβενίτη και ίσως δυσκολευτεί να την… καταπιεί.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης