Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών των Εκδόσεων Λιβάνη και τα ερωτήματα των απαιτήσεων που «φυτρώνουν» στην Κύπρο

Η βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών των Εκδόσεων Λιβάνη και τα ερωτήματα των απαιτήσεων που «φυτρώνουν» στην Κύπρο
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας με παραπομπή σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και η επίκληση συμφωνιών για μακροπρόθεσμα δάνεια που έπρεπε να καταταγούν σε βραχυπρόθεσμα
Την «απίθανη» επίδοση η καθαρή ζημία να ξεπερνά τον κύκλο εργασιών του στο εξάμηνο πέτυχε ο όμιλος Λιβάνη καθώς είχε κύκλο εργασιών 1,2 εκατ. ευρώ περίπου και ζημίες μετά από φόρους 1,3 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής ο όμιλος έχει σημαντικές λειτουργικές ζημίες, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία  ενώ το σύνολο της αξίας των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών των στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων . Επίσης παρά το ότι δεν τηρούνται οι όροι ομολογιακού δανείου  1,23 εκατ. ευρώ αυτό κατατάσσεται στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αύξηση κεφαλαίου καθώς τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας είναι αρνητικά.  
Η αρνητική καθαρή θέση της εταιρίας ανέρχεται 4,466 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ενώ αυτό είναι υπό αίρεση λόγω της μη αναταξινόμησης των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων σε βραχυπρόθεσμες καθώς δεν τηρούνται οι όροι του δανείου και είναι απορίας άξιον πως το δέχεται ο ορκωτός και απλά περιλαμβάνει το ζήτημα στα θέματα έμφασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις 30/09/2017, για την εταιρεία και τον όμιλο είναι 8,792 εκατ. ευρώ ενώ η  Εταιρεία ισχυρίζεται πως  έχει έλθει σε επαφή με το σύνολο των δανειστριών τραπεζών και αναμένει αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, ανέρχονται σε 712 χιλ. ευρώ για την Εταιρεία και  1,122 εκατ. ευρώ  για τον Όμιλο ενώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές από εισφορές διαμορφώνονται  σε 1,375 εκ ευρώ. για την Εταιρεία και σε 1,655 εκ ευρώ . για το όμιλο.
Ως εκ τούτου δεν διαθέτει ούτε φορολογική Ασφαλιστική Ενημερότητα.
Κατά τα λοιπά το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επιθυμεί η εταιρία να προχωρήσει είναι χωρίς οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν ήδη οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου αθροιστικά υπερβαίνουν τα 11,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 19,8 εκατ.ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπεται
1.Ρύθμιση των υποχρεώσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις
2.Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση και αποδέσμευση κεφαλαίου κίνησης με την μείωση λειτουργίας παραγωγικών εγκαταστάσεων.
3.Περαιτέρω μείωση λειτουργικών εξόδων μέσω της μείωσης του παραγωγικού και διοικητικού προσωπικού.
4.Εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους.  
5.Αναδιάρθρωση μέσω ανταλλαγής ακινήτων με διαγραφή δανείων (beet to asset swap).
6.Εκμίσθωση ακινήτων.
7.Αναχρηματοδότηση δανεισμού και σύναψη νέου ομολογιακού δανείου με επιπρόσθετη χρηματοδότηση
Από τις προβλέψεις του παραπάνω σχεδίου διαφαίνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός καθώς είναι απορίας άξιον με ποια διαδικασία θα επιτευχθούν οι 120 δόσεις.
Από την άλλη πλευρά αποτελεί ένα ερώτημα με πόση ευκολία θα προχωρήσει για παράδειγμα ένας τέτοιος συμβιβασμός όταν η Λιβάνης έχει κάνει πρόβλεψη ισόποση με το σύνολο των απαιτήσεων από τη συγγενή εταιρεία «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - ΛΙΒΑΝΗΣ LTD» ύψους 645 χιλ. για το εξάμηνο του 2017 ενώ στη λήξη της χρήσης 2016 αναφέρει στον ισολογισμό της ότι «Επί του υπολοίπου απαίτησης από τη συγγενή εταιρεία «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - ΛΙΒΑΝΗΣ LTD» ύψους  775 χιλ. έχει διενεργηθεί αντίστοιχη πρόβλεψη επισφάλειας ύψους 775 χιλ.».
Άραγε πως είναι δυνατόν να έχει γίνει πρόβλεψη πέρυσι για το σύνολο των απαιτήσεων και το 2017 να ξαναγίνεται πρόβλεψη για το νέο σύνολο των απαιτήσεων;
Φύτρωσαν άραγε νέες απαιτήσεις;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης