Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σημάδια ανάκαμψης στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο - Ελπίδες μετά από πολλά χρόνια μεγάλων ζημιών

Σημάδια ανάκαμψης στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο - Ελπίδες μετά από πολλά χρόνια μεγάλων ζημιών
Η αύξηση των πωλήσεων έχει οδηγήσει σε επαναλειτουργία εργοστασίων και αύξηση των θέσεων εργασίας
Η ευχάριστη έκπληξη των αποτελεσμάτων εξαμήνου προέρχεται από τον πολύπαθο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος μετά από χρόνια δείχνει τάσεις ανάκαμψης, οι οποίες βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν.
Όπως και να έχει θετικά είναι τα σημάδια και γίνονται και θετικές εκτιμήσεις από κάποιες εισηγμένες του κλάδου.
Στα χρόνια που προηγήθηκαν δεκάδες εταιρείες κατέγραψαν μεγάλες ζημιές, άλλες έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ πολλά εργοστάσια έκλεισαν, άλλα προσωρινά και άλλα μόνιμα σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους.
Οι δουλειές όμως φαίνεται πως ξανανοίγουν και τα εργοστάσια αποκτούν ξανά ζωή και η ευχή όλων είναι ο κλάδος αυτός να αποκτήσει και πάλι προοπτική.
Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Βαρβαρέσος στα αποτελέσματά της, τα στοιχεία της πορείας του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το Α εξάμηνο 2017 σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά 13,5% στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.
Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 683 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 602 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.
Στην ένδυση οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 10,5% και ανήλθαν σε αξία σε 303 εκατ. έναντι 274 εκατ. το 2016.
Οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 12% ενώ οι εξαγωγές υφαντών ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 9,7%.
Το 87% των εξαγωγών ενδυμάτων κατευθύνεται στις χώρες της Ε.Ε.
Ο Ιούνιος του 2017 αποδείχθηκε εξαιρετικά καλός μήνας για τις εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων, σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2016.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές ενδυμάτων προς το Βέλγιο με ποσοστό 43%, ακολουθούν η Ιταλία με 36%, η Κύπρος με 12% και η Γερμανία με 6%.
Αντίθετα μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς την Μ. Βρετανία -12% και την Γαλλία -9%.
Οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψαν αύξηση 5,7% και ανήλθαν σε 201 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη αύξηση κατά 30% σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού βαμβακιού οι οποίες ανήλθαν σε 180 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη αύξηση της αξίας των εξαγωγών βαμβακιού οφείλεται στην αύξηση της μέσης τιμής σε ποσοστό σχεδόν 16%.
Σε όγκο η αύξηση ανήλθε σε 14,9%
Σημειώνεται πάντως πως η Βαρβαρέσος δεν έδειξε βελτίωση αλλά τα στοιχεία που παραθέτει στη λογιστική κατάσταση είναι ενθαρρυντικά για τον κλάδο.
Οι πωλήσεις του ομίλου Κλωστήρια Ναυπάκτου ανήλθαν στα 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 δηλαδή αυξήθηκε κατά 36,9%.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας του κλωστηρίου (λειτουργία 24 ωρών την ημέρα και 7 ημερών την εβδομάδα) και την βελτίωση των τιμών πωλήσεως των νημάτων στη διεθνή αγορά.
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων της θυγατρικής ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε. οφείλεται στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων σε αυξημένες τιμές έναντι της προηγουμένης χρήσεως.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 270 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 258 χιλ. ευρώ.
Η διοίκηση αναμένει να συνεχιστεί η κερδοφορία τόσο της μητρικής όσο και των θυγατρικών και το β εξάμηνο του τρέχοντος έτους .
Το β' εξάμηνο του 2017 ξεκινά η συγκομιδή βάμβακος και ουσιαστικά η δραστηριοποίηση της θυγατρικής μας ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ ΑΕ. γεγονός που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την πορεία των εργασιών της εταιρείας από πλευράς τιμών και κερδοφορίας.
Η εταιρεία δεν αναμένει μεγάλες διαφοροποιήσεις στις ποσότητες που θα επεξεργαστεί αφού και η συνολική εγχώρια παραγωγή βάμβακος αναμένεται να είναι περίπου η ίδια (260-270 χιλ. τόνοι) .
Επιπλέον της βασικής της δραστηριότητας, η ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ ΑΕ δραστηριοποιείται και στην εμπορία σιτηρών εκμεταλλευόμενη το δίκτυο συνεργαζόμενων καλλιεργητών αλλά και τις εγκαταστάσεις της.
Όμως και τα αποτελέσματα της Fieratex βελτιώθηκαν και παράλληλα βελτιώθηκε και το παραγωγικό δυναμικό.
Όπως αναφέρει ο κύκλος εργασιών της περιόδου ανήλθε σε 16,4 εκατ. ευρώ έναντι 13,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας αύξηση 18,43%.
Το μικτό αποτέλεσμα είναι θετικό και ανήλθε σε 759 χιλ. ευρώ έναντι 336 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
Τα αποτελέσματα της εταιρείας προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες 299 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 607 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.  
Το 60% και πλέον του κύκλου εργασιών της εταιρίας αφορά εξαγωγές ενώ το 30% αφορά πωλήσεις προς Ελληνικές εταιρίες εξαγωγείς.
Επιστροφή στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου βλέπει η διοίκηση της Λανακάμ αφού εκτιμά πως οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ και θα φύγει από την κατηγορία προς διαγραφή.
Όπως αναφέρει αναμένει αύξηση πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ στο πρώτο οι πωλήσεις ανήλθαν στα 1,08 εκατ. ευρώ από 952 χιλ. ευρώ και οι ζημιές μειώθηκαν στις 14 χιλ. από 87 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης