Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τιτάν: Όταν μια συναλλαγή στη Βραζιλία δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέλλον

tags :
Τιτάν: Όταν μια συναλλαγή στη Βραζιλία δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέλλον
Η συμμετοχή των 106 εκατ.  δολαρίων και η απόκτηση του 0,629% που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 134,2 εκατ. δολαρίων
Τον Αύγουστο του 2016 ο όμιλος Τιτάν ανακοίνωνε την είσοδό του στην αγορά της Βραζιλίας με την εξαγορά συμμετοχής στην τσιμεντοβιομηχανία Companhia Industrial de Cimento Apodi, που δραστηριοποιείται στην Πολιτεία Ceará στη Βορειοανατολική Βραζιλία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας όπως έχει ανακοινώσει η Τιτάν η Cimento Apodi θα ελέγχεται από κοινού (50/50) από τον Όμιλο Dias Branco και την εταιρεία ΤΙΤΑΝ/Sarkis (που θα ανήκει κατά 94% στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ).
Το τίμημα της εξαγοράς, το οποίο θα προσδιοριζόταν ατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια Δολάρια Η.Π.Α. και θα καταβληθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.
Στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου αναφέρεται ότι οι ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου περιλαμβάνουν με τη μέθοδο της καθαρής θέσης μεταξύ άλλων και η Companhia Industrial De Cimento Apodi (Apodi) με ποσοστό 47,314% (31.12.2016: 47%).
Ο Όμιλος ασκεί τον έλεγχο από κοινού στην κοινοπραξία και για το λόγο αυτόν εφαρμόζει τη μέθοδο ενοποίησης καθαρής θέσης.
Ταυτόχρονα στις ίδιες οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι  ο Όμιλος αύξησε την συμμετοχή του στη θυγατρική εταιρία Brazcem Participacoes S.A. κατά 0,629% καταβάλλοντας τίμημα ύψους 844 χιλ. ευρω.
Η εν λόγω εταιρία είναι εκείνη που ελέγχει το 47,314% της Apodi στη Βραζιλία και η εν λόγω συναλλαγή αντιστοιχεί σε αποτίμηση του 100% της Brazcem Participacoes S.A. σε 134,2 εκατ. δολάρια όταν με βάση τις ανακοινώσεις της Τιτάν η εν λόγω εξαγορά του 47% κόστισε περίπου 100 εκατ. δολάρια (99,4 εκατ.) που αντιστοιχεί σε αποτίμηση του 100% της εταιρίας 106 εκατ. δολάρια περίπου.
Ουσιαστικά έχουμε με την κίνηση αυτή μια εντυπωσιακή αύξηση της αξίας της συμμετοχής στη Βραζιλιάνικη εταιρία όταν την ίδια στιγμή η ζήτηση στη χώρα για αγορά τσιμέντου μειώθηκε στο εξάμηνο του 2017 κατά 9% και οι προσδοκίες ανάκαμψης σύμφωνα με την ίδια την Τιτάν μετατέθηκε για το επόμενο έτος.
Υπό αυτές τις συνθήκες με δεδομένο στις οικονομικές καταστάσεις της Τιτάν δεν γίνεται εμφανές με ποιο τρόπο και σε ποιο ύψος αποτιμάται η επένδυση στη Βραζιλία είναι απορίας άξιον αν η συναλλαγή του 0,629% είχε επιδράσεις στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου και ποιες ήταν αυτές.
Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο του 2017 η συμμετοχή στην Apodi όπως αναφέρεται στις οικονομικές  καταστάσεις είναι της τάξεως του 47%.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης