Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Πιάνει» το 90% η ομάδα των βασικών μετόχων στη Γαλαξίδι - Θέμα χρόνου η έξοδος από το ταμπλό

«Πιάνει» το 90% η ομάδα των βασικών μετόχων στη Γαλαξίδι - Θέμα χρόνου η έξοδος από το ταμπλό
Βάσει αποτελεσμάτων 2016 η μετοχή θα αποχωρήσει από το ταμπλό με p/e κάτω από 10 φορές και p/bv στο 0,54
Άλλη μία εταιρεία ετοιμάζεται να πάρει το δρόμο της εξόδου από το χρηματιστηριακό ταμπλό και να προστεθεί στη λίστα με τις δεκάδες εταιρείες που έχουν αποχωρήσει.
Όπως όλα δείχνουν η δημόσια πρόταση στέφεται με επιτυχία αφού έχει συγκεντρωθεί ήδη το 89,65% του συνόλου των μετοχών χωρίς να υπολογίζονται τα κομμάτια από τη χθεσινή συνεδρίαση, αυτή της 4ης Ιουλίου.
Στις 3 Ιουλίου οι αγορές που έκανε ο προτείνων τον έφεραν μία ανάσα από το όριο του 90% όπου μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα του squeeze out.
Χθες οι συναλλαγές ανήλθαν στις 53 χιλιάδες τεμάχια, επομένως η δημόσια πρόταση θα πρέπει να θεωρείται πετυχημένη που σημαίνει πως μία εταιρεία με κεφαλαιοποίηση οριακά χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ θα φύγει σύντομα από το ΧΑ.
Όλα κρίθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση όπου η μετοχή κλείδωσε στην τιμή της δημόσιας πρότασης και ο προτείνων πήρε ένα σημαντικό ποσοστό που τον έφερε πολύ κοντά στο να πετύχει το στόχο του.
Μάλιστα αν αθροιστούν και οι μετοχές που θα έχουν δοθεί στην εταιρεία και θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της δημόσιας πρότασης τότε το ποσοστό μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ το 90%.
Υπενθυμίζεται πως η δημόσια πρόταση είναι σημαντικά χαμηλότερη από την καθαρή θέση του ομίλου η οποία στη λήξη της χρήσης 2016 ήταν στα 17,4 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι φεύγει με p/bv 0,54 φορές.
Οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη χρήση είχαν διαμορφωθεί στα 51,4 εκατ. ευρώ έναντι 44,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 3,9 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ το 2015 και τα καθαρά κέρδη στο 1 εκατ. ευρώ από 143 χιλ. ευρώ.
Στην αποτίμηση της δημόσιας πρότασης ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι μόλις στις 9,7 φορές.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 42,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δανειακές ήταν 21,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για καθαρά εξαγωγική εταιρεία αφού το τελικό προϊόν σε ποσοστό περίπου 96,3% εξάγεται κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και ΗΠΑ.
Εκτός της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου η εταιρεία ερευνά και αναπτύσσει και άλλα είδη όπως: Φαγκρί, μυτάκι και κρανιό.
Από το 2007 ξεκίνησε μία καινοτόμο προσπάθεια για βιολογική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου, με τις πωλήσεις να ξεκινούν το 2008 και έκτοτε να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων συμβάλλουν στην αύξηση της κερδοφορίας καθώς έχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές πώλησης.
Για την ανάπτυξη της εταιρείας στη χρήση 2016 επενδύθηκαν 2,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης