Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΓΕΚΑ: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η έκδοση ομολογιακού δανείου 38.850.000 ευρώ

ΕΛΓΕΚΑ: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η έκδοση ομολογιακού δανείου 38.850.000 ευρώ
Η Εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τράπεζες στην Ελλάδα προκειμένου να συνάψει τη σχετική οριστική συμφωνία 
Η Γ.Σ. της ΕΛΓΕΚΑ ενέκρινε, κατά τη σημερινή (29 Ιουνίου 2017) συνεδρίαση, την έκδοση ομολογιακού δανείου 38.850.000 ευρώ (5ο θέμα ημερησίας διάταξης), αναθεωρώντας τις αρχικές αποφάσεις (25.06.2013, 07.05.2014, 18.05.2015 και 27.06.2016) των Ετήσιων Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων για την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου μέχρι 46.500.000 ευρώ, ενόψει της επικείμενης αποπληρωμής από την Εταιρία δανείων ύψους 7.650.000 €.
Η Εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με Τράπεζες στην Ελλάδα προκειμένου να συνάψει τη σχετική οριστική συμφωνία με σκοπό την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της, βασικό δε μέλημα της Διοίκησης είναι η διατήρηση υγιούς ανάπτυξης του Ομίλου με γνώμονα το μεσομακροπρόθεσμο συμφέρον όλων των Μετόχων της.
Ειδικότερα, για την έκδοση του εν λόγω ομολογιακού δανείου, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχωνε ξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου:
α) να αποφασίσει/εξειδικεύσει/καθορίσει εκ νέου τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που θα παρασχεθούν από την ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. και θυγατρικές/ συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες προς τον Εκπρόσωπο και για λογαριασμό των Ομολογιούχων Δανειστών για την εξασφάλιση του «Δανείου» καθώς και τους λοιπούς όρους του «Δανείου» καταρτίζοντας το πρόγραμμα των όρων εκδόσεώς του, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν.3156/2003 και
β) να εξουσιοδοτήσει τα πρόσωπα που θα υπογράψουν το πρόγραμμα των όρων εκδόσεως του «Δανείου», τις απαιτούμενες συμβάσεις και κάθε είδους έγγραφα για τη σύσταση των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων, τους τίτλους των ομολογιών που θα εκδοθούν και κάθε άλλο έγγραφο που θα απαιτηθεί για την
ολοκλήρωση της εκδόσεως του «Δανείου», συμπεριλαμβανομένων και τυχόν μελλοντικών τροποποιήσεων αυτού στο πλαίσιο του Ν. 3156/2003.
Επίσης, κατά τη Γ.Σ.:
- Επί του 1ου θέματος: Εγκρίθηκαν, η υποβληθείσα Ετήσια Οικονομική Έκθεση για τη χρήση 2016 (01.01.2016-31.12.2016), στην οποία περιλαμβάνονται οι Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Μητρικής Εταιρίας και του Ομίλου, οι σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή και η δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 43α παρ. 3 εδ. δ’ του Κ.Ν. 2190/1920, καθώς και η μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2016.

- Επί του 2ου θέματος: Εγκρίθηκε η απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας καθώς και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα και την εν γένει διαχείριση κατά την εταιρική χρήση 2016 (01.01.2016- 31.12.2016).

- Επί του 3ου θέματος: Εγκρίθηκε η ανάθεση της διενέργειας του τακτικού ελέγχου της Εταιρίας για την τρέχουσα χρήση 2017 (01.01.2017-31.12.2017), καθώς και του φορολογικού ελέγχου για την έκδοση του αντίστοιχου Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού που απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65Α του Ν. 4174/2013, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, στην Ελεγκτική εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών «Grant Thornton A.E.» με Α.Μ. Σ.Ο.Ε.Λ. 127. Επίσης, εγκρίθηκε όπως οι συνολικές αμοιβές της Ελεγκτικής εταιρίας για τους ως άνω ανατιθέμενους ελέγχους της τρέχουσας εταιρικής χρήσης 2017 να μην υπερβούν τις 86.500 € συν τυχόν έξοδα - πλέον Φ.Π.Α., και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο αφενός να προβεί σε οριστική συμφωνία με βάση τις εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα απαιτηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική προσφορά της Ελεγκτικής εταιρίας προς την ΕΛΓΕΚΑ και αφετέρου να μεριμνήσει για την ανάθεση της σχετικής εντολής ελέγχου στην εκλεγείσα Ελεγκτική εταιρία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία της οριστικής εκλογής της.

- Επί του 4ου θέματος: Εγκρίθηκαν οι καταβληθείσες αποδοχές (μισθοί ή/και αμοιβές με τη μορφή αποζημίωσης σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 24 του Κ.Ν. 2190/1920), στα εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις παρασχεθείσες από αυτά υπηρεσίες προς την Εταιρία κατά τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης 2016 (01.01.2016-31.12.2016).
Επίσης, προεγκρίθηκαν οι αντίστοιχες αποδοχές που θα καταβληθούν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα εταιρική χρήση 2017 (01.01.2017-31.12.2017), και μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβούν συνολικά το ποσό των επτακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (750.000 €), και ειδικότερα το ανώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών (μισθών ή/και αμοιβών) προς τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 25.000,00 €, όπως οι αποδοχές αυτές θα εξειδικευθούν ανά μέλος σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας.

- Επί του 6ου θέματος: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υφιστάμενη Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρίας, δεδομένου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη στην επαναξιολόγηση της σύστασης, της δομής και της στελέχωσής της και διαπίστωσε ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του άρθρου 44 του Ν.4449/2017.
Η υφιστάμενη Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρίας έχει την ακόλουθη σύνθεση: Στυλιανός Στεφάνου του Μάρκου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος Αδαμάντιος Λέντσιος του Αθανασίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος Μιχαήλ Φανδρίδης του Εμμανουήλ, Μη Εκτελεστικό μέλος

- Επί του 7ου θέματος: Χορηγήθηκε η προβλεπόμενη από το άρθρο 23 παρ.1 του Κ.Ν. 2190/1920 άδεια προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στους Διευθυντές της Εταιρίας, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή και στη Διεύθυνση Εταιριών του Ομίλου που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς με αυτούς της Εταιρίας. Ειδικά, χορηγήθηκε άδεια για τη συμμετοχή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρίας, κ. Αλέξανδρου Κατσιώτη του Γεωργίου, καθώς και του Μη Εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Άνθιμου Μισαηλίδη του Βασιλείου, σε Διοικητικά Συμβούλια και άλλων εταιριών, εκτός Ομίλου, που επιδιώκουν τους αυτούς ή παρόμοιους σκοπούς με αυτούς της Εταιρίας.

- Επί του 8ου θέματος: Αρχικά, έγινε ενημέρωση των Μετόχων για θέματα που αφορούν την πορεία των εργασιών και γενικά τις προοπτικές του Ομίλου ως ακολούθως: Κατά τη διάρκεια του 2016, ο Όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση της βασικής επιχειρησιακής στρατηγικής του, κύρια σημεία της οποίας ήταν η σταδιακή τροποποίηση και βελτίωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του τόσο σε όρους
ανταπόκρισης στην καταναλωτική ζήτηση όσο και σε όρους περιθωρίων κέρδους, η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του συνόλου των λειτουργιών του και η απεμπλοκή του από δραστηριότητες που είτε υπο-αποδίδουν είτε δεν εντάσσονται στον κύριο πυρήνα των δραστηριοτήτων του. Η εφαρμογή της εν λόγω στρατηγικής είχε θετικά αποτελέσματα για τον Όμιλο, καθώς κατάφερε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την αρνητική επίδραση του περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί και να επιτύχει βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας του.
Ειδικότερα, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ εμπλούτισε σταδιακά και τροποποίησε το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών προϊόντων του, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε αυτή της Ρουμανίας, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται σε υψηλότερο βαθμό στις νέες καταναλωτικές τάσεις, ενώ παράλληλα βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας του.
Ταυτόχρονα, συνέχισε την αυστηρή πιστωτική του πολιτική διασφαλίζοντας τα μελλοντικά αποτελέσματά του, ενώ προέβη σε σημαντική μείωση του λειτουργικού του κόστους επανεξετάζοντας και αξιολογώντας κάθε λειτουργική δαπάνη.
Κατά το έτος 2017, ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, έπειτα από την επιτυχημένη στρατηγική του που απέφερε τη βελτιστοποίηση των χρηματοοικονομικών του δεδομένων και την απεμπλοκή του από non core λειτουργίες και ζημιογόνες διαδικασίες, θα επικεντρωθεί στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του που αφορά δύο βασικούς άξονες:
1) τον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων
2) τις υπηρεσίες logistics

www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης