Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι 10+1 κίνδυνοι για τον ΑΔΜΗΕ που οδεύει προς το Χρηματιστήριο

tags :
Οι 10+1 κίνδυνοι για τον ΑΔΜΗΕ που οδεύει προς το Χρηματιστήριο
Η εταιρία προειδοποιεί ακόμα και για μελλοντική αναβίωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση
Σειρά κινδύνων που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ για τους μελλοντικούς μετόχους της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που εισάγεται στο Χρηματιστήριο περιλαμβάνει το ενημερωτικό της εταιρίας, μη εξαιρουμένου και «της αναβίωσης του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ».
Στους λοιπούς κινδύνους, οι δέκα βασικότεροι είναι:
1.Το αυστηρό και περίπλοκο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ και τις αυξημένες εποπτικές υποχρεώσεις.
2. Τον καθορισμό της δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης που καθορίζεται από τη ΡΑΕ, καθώς αυτή επηρεάζει τόσο τις επενδύσεις που καλείται να πραγματοποιήσει, όσο και τα μελλοντικά του έσοδα από τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς.
3. Ενδεχόμενες μεταβολές στη μεθοδολογία και τις παραμέτρους υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία και το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος του ΑΔΜΗΕ.
4. Δεδομένου ότι κυριότερο πόρο του ΑΔΜΗΕ αποτελούν τα καταβαλλόμενα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τέλη χρήσης Συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο αφερεγγυότητας των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο αγοράς ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εξάρτησης του ΑΔΜΗΕ από το συγκεκριμένο προμηθευτή και, αντίστοιχα, τόσο πιο αυξημένη είναι η έκθεση του ΑΔΜΗΕ στον κίνδυνο αφερεγγυότητάς του. Τυχόν αφερεγγυότητα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλο μερίδιο αγοράς θα έχει άμεσες και ουσιώδεις δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία, τη ρευστότητα και την κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ ή ακόμα και στην ίδια τη βιωσιμότητά του. Η αναφορά φωτογραφίζει μάλλον την περίπτωση της ΔΕΗ.
5. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων από τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης ενδεχομένως να προκαλέσει μείωση των χρηματοροών προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθευτές και να έχει ουσιώδεις δυσμενείς συνέπειες στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Το εν λόγω ενδεχόμενο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ είσπραξη των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ρευστότητάς του και την αύξηση της ανάγκης και του κόστους χρηματοδότησής του.
6. Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ρυθμίζονται στο Νόμο 4001/2011, τον Κώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών και τον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ, καθώς και στο πλαίσιο της Σύμβασης Συναλλαγών Διαχειριστή, επιτελεί μια σειρά από διαμεσολαβητικής
φύσης λειτουργίες και υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν την εκκαθάριση αποκλίσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ασκηθεί κατά του ΑΔΜΗΕ σειρά αγωγών, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ καλείται να καταβάλει ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε οφειλές συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από εκκαθαρίσεις αποκλίσεων παραγωγής – ζήτησης, καθώς και άλλων οφειλών που προκύπτουν από τις διενεργούμενες από τον ΑΔΜΗΕ εκκαθαρίσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης αποκλίσεων. Αν και το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει σχετική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση που θεωρηθεί ο ΑΔΜΗΕ (συν) υπόχρεος για την καταβολή εξ ιδίων πόρων των οφειλών συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα επηρεαστεί δυσμενώς η κερδοφορία και κατά συνέπεια το διανεμόμενο μέρισμά του.
7. Ο ΑΔΜΗΕ ασκεί σειρά αρμοδιοτήτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός, η καταγραφή και η είσπραξη, από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, των χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, προκειμένου τα σχετικά ποσά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, η οποία παρέχει σήμερα τις υπηρεσίες αυτές. Για το σκοπό αυτό ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να τηρεί ειδικό διαχειριστικό λογαριασμό εισροών-εκροών για τις συγκεκριμένες χρεώσεις, ώστε να καταγράφονται σε ετήσια και μηνιαία βάση τα σχετικά ποσά. Η ΡΑΕ ελέγχει την τήρηση εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ της υποχρέωσής του αυτής, ενώ αν διαπιστώσει σχετικές πλημμέλειες εκ μέρους του δύναται να του επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Σε τέτοια περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητα του προστίμου, ενδέχεται να επηρεαστούν ουσιωδώς η κερδοφορία και το διανεμόμενο μέρισμα του ΑΔΜΗΕ.
8. Η έλλειψη ασφαλιστικών καλύψεων των δραστηριοτήτων και των παγίων του ΑΔΜΗΕ ενδέχεται, σε περίπτωση επέλευσης οποιουδήποτε από τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένος, να έχει δυσμενείς συνέπειες στη δραστηριότητα, τα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του ΑΔΜΗΕ και, κατ’ επέκταση, στο ύψος του διανεμόμενου μερίσματος
9. Μέρος των έργων του ΔΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμος στο χρόνο και με τους όρους που επιθυμεί ο ΑΔΜΗΕ. Προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να καλύψει τις κεφαλαιακές του ανάγκες, όπως αυτές απορρέουν από το ΔΠΑ αλλά και τις λοιπές δραστηριότητές του, ενδέχεται να αναγκαστεί να συνάψει συμβάσεις χρηματοδότησης με μη ευνοϊκούς εμπορικά όρους.
10. Η υλοποίηση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το Νόμο 4389/2016 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει όρους καταγγελίας υφιστάμενων συμβάσεων χρηματοδότησης του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης