Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο λαβύρινθος της αναδιάρθρωσης της Frigoglass που …δεν απασχολεί… την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο λαβύρινθος της αναδιάρθρωσης της Frigoglass που …δεν απασχολεί… την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Όταν οι μέτοχοι της μειοψηφίας αποτελούν έρμαιο των διαθέσεων του βασικού μετόχου
Στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού θα πρέπει να επιδοθούν οι επενδυτές προκειμένου να αντιληφθούν τι ακριβώς θα κάνει η Frigoglass, προκειμένου να αναστρέψει την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και παρά το γεγονός ότι έχει ως ισχυρί μέτοχο τον όμιλος Δαυίδ Λεβέντη, που ελέγχει και την Coca Cola.
Βέβαια η παρουσία του ομίλου στη θέση του βασικού μετόχου δεν μπορεί να αποτελεί εχέγγυο δεδομένου ότι υπάρχει το παρελθόν της πτώχευσης της Αλλατίνη.
Η εταιρία είχε στο τρίμηνο αρνητική καθαρή θέση σε ενοποιημένη βάση 108 εκ Ευρώ και σε εταιρική 19 εκ Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε και μείωση εσόδων και αύξηση ζημιών.
Βεβαίως, η εταιρία ανακοίνωσε συμφωνία με τις τράπεζες και ενίσχυση από το βασικό της μέτοχο.
Στην πρόκληση για Γενική Συνέλευση που δημοσίευσε καλεί τους μετόχους να ψηφίσουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 137.716.965 Ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της Εταιρείας και ταυτόχρονα τροποποίηση των υφιστάμενων ομολογιακών δανείων που εξέδωσε η Εταιρεία (20/5/2013 και 7/05/2014) προγραμμάτων για την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων προκειμένου να καταστούν μετατρέψιμα σε κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές της Εταιρείας.
Προσδιορισμός λόγου και τιμής μετατροπής.
Κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Ουσιαστικά, αν κάποιος μελετήσει τα παραπάνω στην πραγματικότητα η εταιρία αποκλείει τη μειοψηφία από την αύξηση κεφαλαίου καθώς αν μετέχει θα βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπη με τα ομολογιακά δάνεια που θα εξαϋλώσουν τα ποσοστά της.
Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις του τριμήνου και συγκεκριμένα στη συμφωνία αναδιάρθρωσης αναφέρεται ότι: 
(1) ο κύριος μέτοχος της Frigoglass, η Boval, θα εισφέρει συνολικά το ποσό των €60 εκ., εκ των οποίων €30 εκ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα €30 εκ. μέσω της κεφαλαιοποίησης της Δανειακής Σύμβασης της Boval.
Η εισφορά των € 60 εκ. της BOVAL θα αποτελεί μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας στην οποία Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Με την ολοκλήρωση της Αναδιάρθρωσης, η Boval αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εταιρείας.
(2) ποσό €40 εκατ. θα διατεθεί μέσω παροχής νέου δανεισμού από τις Τράπεζες και τους κατόχους των Ομολογιών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη Νέα Χρηματοδότηση με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης.
Οι Τράπεζες και η Επιτροπή Ομολογιούχων έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν αναλογικά με το ποσοστό της πιστωτικής τους έκθεσης επί του Ομίλου κατά την ημερομηνία της Ανακοίνωσης του Μαρτίου (ποσοστό περίπου 32% για τους Ομολογιούχους) στην ανωτέρω Νέα Χρηματοδότηση με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης καθώς και να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους σε περίπτωση που Ομολογιούχοι επιλέξουν να μη συμμετάσχουν (underwriting).
Για κάθε ποσό ύψους €1,000 Νέας Χρηματοδότησης με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης που καταβάλλεται από τους Ομολογιούχους και τις Τράπεζες, αυτοί έχουν δικαίωμα ανταλλαγής ποσού ύψους €2,000 του υφιστάμενου δανεισμού με νέο δανεισμό με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης ύψους €2,000 ('‘Roll-up'').
(3) Οι υπόλοιπες υφιστάμενες ομολογίες (αν και εφόσον υλοποιηθεί το ως άνω Roll-up) θα ανταλλαγούν με το 50% των Ομολογιών με Εξασφάλιση Δεύτερης Τάξης και με Μετοχές της Μητρικής.
Ο υφιστάμενες τραπεζικός δανεισμός (αν και εφόσον υλοποιηθεί το ως άνω Roll-up) θα ανταλλαγεί με το 82.5% των Δανείων με Εξασφάλιση Δεύτερης Τάξης και με το 17,5% των Μετοχών της Μητρικής.
Η αποπληρωμή ή κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ομολογιών και του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού θα ολοκληρωθεί μετά την περικοπή (discount) ποσού ύψους €45 εκατ. που θα κατανεμηθεί κατ’ αναλογία του συνολικού αρχικού δανεισμού προς αποπληρωμή ή κεφαλαιοποίηση.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας μέτοχος τι ακριβώς και πως θα το κάνει η εταιρία.
Και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προφανώς θεωρεί ότι όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ορθής ενημέρωσης των επενδυτών.
Πέραν αυτού το ερώτημα που τίθεται είναι κουρεύονται ή όχι υποχρεώσεις 45 εκ. Ευρώ τουλάχιστον σε μια εταιρία που έχει βεβαρυμμένο παρελθόν όσον αφορά στην αξιοπιστία των όσων ανακοινώνει σε σχέση με τα όσα γίνονται και η οποία έχει μέτοχο μια πάμπλουτη επιχειρηματική οικογένεια;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης