Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κατά του Υπουργείου Πολιτισμού η ΑΕΠΙ, αφού προηγουμένως την νομιμοποίησε

Κατά του Υπουργείου Πολιτισμού η ΑΕΠΙ, αφού προηγουμένως την νομιμοποίησε
Τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του διορισμού Επιτρόπου και το παράλογο των δικαστικών αποφάσεων και των αποφάσεων Κονιόρδου
Συνεχίζεται ο τραγέλαφος γύρω από την ΑΕΠΙ, καθώς η εταιρία έχοντας τη νομιμοποίηση από την Πολιτεία και την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, με το διορισμό Επιτρόπου προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα κατά του διορισμού Επιτρόπου.
Κι όλα αυτά μετά τη νομιμοποίηση του πήγαινε έλα στην Κύπρο της εταιρίας, μέσω της απίθανης πρακτικής του εξωδικαστικού συμβιβασμού που επικυρώθηκε και από δικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, οι μέτοχοι της εταιρίας και διοικούντες την ΑΕΠΙ επί χρόνια συμβιβάστηκαν με την εταιρία ΑΕΠΙ, ώστε να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που είχε λάβει η Γενική Συνέλευση της εταιρίας που είχε αποφασίσει τη μεταφορά της έδρας της εταιρίας στην Κύπρο.
Στη συνέχεια η ΑΕΠΙ αλλά και οι μέτοχοί της στράφηκαν εναντίον του ΓΕΜΗ που δεν ενέγραφε την… επιστροφή της εταιρίας και το δικαστήριο τους δικαίωσε.
Στην αγωγή που υπέβαλαν κατά του ΓΕΜΗ υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι δεν είχαν αντιληφθεί ότι η μεταφορά έδρας στην Κύπρο θα συνεπαγόταν τη δημιουργία νέας νομικής οντότητας.
Ουσιαστικά, μετά τη διατύπωση του συγκεκριμένου ισχυρισμού τα ελληνικά δικαστήρια έκαναν δεκτό ότι οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ δεν κατάλαβαν τι είχαν ψηφίσει και πλανήθηκαν.
Πρόκειται για μια απόφαση που δεν έχει νομικό προηγούμενο και ουσιαστικά μπορεί να δημιουργήσει δεδικασμένο και για άλλες εταιρίες. Έτσι μπορεί μια εταιρία να αλλάξει έδρα και να μεταφερθεί σε άλλη χώρα και στη συνέχεια να επιστρέψει ως να μην πήγε ποτέ επικαλούμενη ότι δεν κατάλαβε τι έκανε.
Κάτι τέτοιο όμως αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη μεταφορά έδρας και ουσιαστικά παρακάμπτει τις διατάξεις που υπάρχουν.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε γνωμοδοτήσει μετά από την υποβολή σχετικού ερωτήματος του ΓΕΜΗ για την περίπτωση της ΑΕΠΙ πως η εταιρία μετά τη μεταφορά έδρας στην Κύπρο δεν υφίστατο ως εταιρική οντότητα.
Παρ' όλα αυτά μια εταιρική οντότητα που κατά το ΥΠΑΝ δεν υφίστατο στην Ελλάδα συνέχιζε κατά παράδοξο τρόπο να έχει ΑΦΜ και να διενεργεί συναλλαγές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης