Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον ΟΤΕ είναι προτιμότερο να είσαι εργαζόμενος παρά μέτοχος και γιατί η διοίκηση δεν γνωστοποιεί τις απολαβές;

tags :
Στον ΟΤΕ είναι προτιμότερο να είσαι εργαζόμενος παρά μέτοχος και γιατί η διοίκηση δεν γνωστοποιεί τις απολαβές;
To placement για το 5% του μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και με discount 15% από τις τρέχουσες τιμές που θα ολοκληρωθεί η πώληση.
Με την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ να φθάνει τα 4,72 δισεκ. ευρώ και για μεγάλο χρονικό διάστημα η μετοχή να παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης, λόγω μέτριων αποτελεσμάτων και σχεδιαζόμενου placement για το 5% των μετοχών γεννώνται ορισμένα ερωτηματικά.
1)Είναι προτιμότερο στον ΟΤΕ να είσαι μέτοχος ή εργαζόμενος;
Πριν βιαστεί ο οιοσδήποτε να απαντήσει παρατίθενται ορισμένα στοιχεία που είναι εξόχως ενδιαφέροντα.
Το μέρισμα που διένειμε ο ΟΤΕ το 2016 ήταν 48,9 εκατ και τα αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου το 2015 κόστισαν 100 εκατ και το 2016 περί τα 49,6 εκατ ευρώ.
Η γενική αίσθηση είναι ότι ο ΟΤΕ πληρώνει πανάκριβα τους εργαζόμενους του οι οποίοι κατά τις 17:00 σχεδόν έχουν εξαφανιστεί από την εργασία τους ενώ οι μέτοχοι συνεχίζουν να «είναι παγιδευμένοι» στις χαμηλές αποδόσεις.
Για να πετύχει μια αύξηση στην μετοχή 20% ο ΟΤΕ χρειάστηκαν μήνες….προσπάθειας.
2)Στην σελίδα 39 της επίσημης παρουσίασης κατά ένα παράδοξο τρόπο αναφέρεται ότι δεν γνωστοποιούνται οι απολαβές των εκτελεστικών μελών με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων.
Με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων δηλαδή μπορεί να παίρνει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε και οι μέτοχοι απλά να υποθέτουν.
Αυτά δεν είναι συμβατά με την εταιρική διακυβέρνηση, όπου όλα πρέπει να είναι στο φως.
Στο πρόγραμμα των κινήτρων σε μια χώρα χρεοκοπημένη όπου το αφορολόγητο πλησίασε τα 5.600 ευρώ τα εκτελεστικά μέλη του ΟΤΕ απολαμβάνουν πλήθος μοναδικών προνομιών.
Π.χ. η διοίκηση θα δικαιούται ένα μεταβλητό ποσό το οποίο θα ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% του ετήσιου βασικού μεικτού μισθού για την περίπτωση επίτευξης κατά 100% των προκαθορισμένων στόχων.
Το ίδιο προκλητικά είναι τα κίνητρα και με μετοχές καθώς και τα προγράμματα αντιστοίχισης μετοχών.
Και όλα αυτά όταν ένας οργανισμός όπως ο ΟΤΕ να επιτυγχάνει κέρδη 84 εκατ όταν διαθέτει 7,5 δισεκ. ενεργητικό και 4,9 δισεκ. συνολικές υποχρεώσεις.
Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι το ισχυρό χαρτί του ΟΤΕ με 1,58 δισεκ. αλλά και πάλι το P/BV περίπου 2 είναι ερωτηματικό εάν αντικατοπτρίζει fair value.
Ο ΟΤΕ είναι ένας μεγάλος οργανισμός όπου η Deutsche Telecom κατέχει το 40% και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας το 5% και το ΙΚΑ 4%.
Οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 43% του μετοχικού κεφαλαίου.
Παρά την εικόνα που εμφανίζει ο ΟΤΕ ως βαρύ χαρτί άρα και αμυντικό γεγονός είναι ότι με βάση το μέρισμα και το κόστος των εθελούσιων εξόδων… είναι προτιμότερο να είσαι εργαζόμενος παρά μέτοχος.

Υποσημείωση

To placement για το 5% του μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και με discount 15% από τις τρέχουσες τιμές της περιόδου που θα ολοκληρωθεί η πώληση.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης