Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα… «ντεσού» των εταιρικών αποτελεσμάτων – Τα περίεργα και τα διαφωτιστικά που ανιχνεύσαμε

Τα… «ντεσού» των εταιρικών αποτελεσμάτων – Τα περίεργα και τα διαφωτιστικά που ανιχνεύσαμε
Ποιες εταιρείες κρύβουν από τους μετόχους πληροφόρηση και ποιες περιγράφουν μέχρι και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο
Αρκετά περίεργα αλλά και πολλά διαφωτιστικά tips ανιχνεύει όποιος διαβάζει προσεκτικά τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων για τη χρήση 2016.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως κάποιες εισηγμένες προσπαθούν να μην δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για επενδύσεις, αμοιβές, περιουσιακά στοιχεία και άλλα, ενώ υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις που κάποιες δίνουν αναλυτική ενημέρωση για κάθε ευρώ που ξοδεύτηκε.
Επιπλέον κάποιες ανακοίνωσαν αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία και την αξία κάθε ενός, ενώ άλλες ανέφεραν απλά έναν αριθμό.

Capital controls και πορεία οικονομίας
Στις περισσότερες εισηγμένες γίνεται εκτενή αναφορά για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει εξαιτίας των capital controls αλλά και το γεγονός ότι μέχρι την ημέρα δημοσίευσης δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση, εξέλιξη που προσέθετε αβεβαιότητα.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη εμφανίζεται ως περισσότερο «ριγμένη» από τον περιορισμό κεφαλαίων αφού αναγκάστηκε να επενδύσει τις εισροές που είχε σε ελληνικά ομόλογα.

Αμοιβές διοικητικού συμβουλίου και στελεχών
Για πολλές υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά για το ύψος των αμοιβών αφού εταιρείες με χαμηλό τζίρο δίνουν περισσότερα από άλλες με πολλαπλάσιο τζίρο και κέρδη.
Μόνο η Κανάκης ωστόσο αναφέρει αναλυτικά πόσα δίνει σε κάθε μέλος της διοίκησης, ενώ οι υπόλοιπες αναφέρουν το ποσό αθροιστικά, χωρίς να ξέρει κάποιος πόσα παίρνει ο καθένας.

Επενδύσεις σε μετοχές
Πολλές εισηγμένες έχουν επενδύσει κεφάλαια σε δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με τη βασική δραστηριότητά τους.
Μετοχές εισηγμένων εταιρειών έχουν αρκετές, αλλά λίγες λένε ποιες είναι αυτές οι μετοχές.
Για παράδειγμα χρειάζεται αρκετό ψάξιμο για να καταλάβει κάποιος ότι η Ιντρακόμ Κατασκευές είχε μετοχές της Τράπεζας Αττικής και έγραψε ζημιά.
Η Audio Visual έχει Ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές καθώς και μετοχές σε εισηγμένη εταιρεία αλλά δεν αναφέρει την εταιρεία.
Από άλλες ανακοινώσεις φαίνεται πως έχει σημαντική θέση στη Dionic (32,7%).

EBITDA
Κάποιες εισηγμένες παρέλειψαν να αναφέρουν ξεκάθαρα τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, όπως παρατήρησαν αναλυτές, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιηθεί κομπιουτεράκι

Αναδιάρθρωση δανείων
Σημαντική ωφέλεια από την συμφωνία με τις τράπεζες καταγράφεται στα κέρδη και γενικότερα στον ισολογισμό των Audio Visual, Υαλκο και Lavipharm.

Ταμειακά διαθέσιμα
Η Καρέλιας και η Profile εμφανίζουν μειωμένα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά μία πιο προσεκτική ανάγνωση δείχνει πως η Καρέλιας έχει τοποθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της σε τράπεζες του εξωτερικού.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Καρέλιας στη λήξη της χρήσης ήταν 56 εκατ. ευρώ αλλά συνολικά σε διαθέσιμα και χρεόγραφα έχει 187 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά έχει σε Αμοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού καθώς και Money Market Certificates 130,475 εκατ. ευρώ και είναι εκδόσεως ή/και διαχειρίσεως των Χρηματοπιστωτικών Οίκων, Danske Bank Group, Deutsche Bank και UBS Switzerland AG.
Η Profile έχει 6,2 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα αλλά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις 7,1 εκατ. ευρώ.

Δάνεια βασικών μετόχων
Δάνειο 1 εκατ. ευρώ έχει πάρει η Γαλαξίδι από τους βασικούς μετόχους με επιτόκιο 5,25%.

Ακίνητα
Εταιρείες όπως Autohellas, Revoil, Μουζάκης αναφέρουν αναλυτικά την αξία των ακινήτων που διαθέτουν καθώς και το που βρίσκονται αυτά.
Η Μουζάκης νοίκιασε κάποια ακίνητα και θα έχει ετήσια έσοδα περίπου 900 χιλ. ευρώ ενώ η αξία των ακινήτων της ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακή είναι η περιγραφή της Kleemann, η οποία αναφέρει αναλυτικά μέχρι και τις μηχανές που έχει τον στόλο των επιβατικών ή των περονοφόρων.

Κόστη
Το τρίτο μεγαλύτερο κόστος για την Ειδησεοφωνική Ελλάς είναι η διαφήμιση.

Ελτράκ
Η εταιρεία αναφέρει πως αγόρασε τμήμα οικοπέδου στην Νέα Κηφισιά προς 157 χιλ. ευρώ λόγω υποχρεωτικής προσκύρωσης με απόφαση Περιφερειάρχη Αττικής.

ΑΕΓΕΚ
Πιθανότατα κατέχει το ρεκόρ στο μπες-βγες στο ταμπλό του ΧΑ καθώς δημοσιεύει με καθυστέρηση λογιστικές καταστάσεις και συνεχώς αναστέλλεται η διαπραγμάτευση για να επιστρέψει στη συνέχεια αφού δημοσιεύσει.
Τώρα είναι σε αναστολή.

J&P Άβαξ
Είχε επενδύσει 18 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, κατέχει 41 εκατ. μετοχές που στο τέλος της χρήσης άξιζαν 1,1 εκατ. ευρώ.

ΛΑΜΨΑ
Αναμένει βελτίωση κερδοφορίας καθώς μείωσε της αμοιβές της διαχειρίστριας Marriott για την περίοδο 2017-19.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης