Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όλο το παρασκήνιο της άγριας κόντρας Γκρίσιν και τραπεζών - Η Deloitte, η εναλλακτική και η απάντηση με την πτώχευση

Όλο το παρασκήνιο της άγριας κόντρας Γκρίσιν και τραπεζών - Η Deloitte, η εναλλακτική και η απάντηση με την πτώχευση
Ήδη η εταιρία έχει εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και οδηγείται στην κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης 
Η πρώτη μεγάλη μάχη τραπεζών με ιδιοκτησία εισηγμένης εταιρίας αναμένεται να δοθεί στην περίπτωση της Alpha Γκρίσιν.
Ήδη η εταιρία έχει εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και οδηγείται στην κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης ενώ οι τράπεζες η μια μετά την άλλη καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις ενώ η Eurobank πρώτη ξεκίνησε τις καταδιωκτικές κινήσεις εκδίδοντας διαταγή πληρωμής η οποία πλέον προσκρούει στην δικαστική προστασία από τους πιστωτές.
Παράλληλα κινήθηκαν διαδικασίες κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.
Η πλευρά της Γκρίσιν ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία άλλη οφειλή πλην των τραπεζών, δηλαδή δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία δημόσια, προμηθευτές, και εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις στο σύνολό τους τουλάχιστον σε ορατό χρόνο.
Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών υπερβαίνει το ποσό των 25 εκ ευρώ.
Αυτό φαίνεται να πιστοποιούν και μελέτες της Deloitte τις οποίες η εταιρία προσκόμισε στις τράπεζες υποβάλλοντας εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες προέβλεπαν την αποπληρωμή σε ορίζοντα δεκαετίας ποσού 12 εκ Ευρώ και κάλυψη των υπολοίπων υποχρεώσεων μέσω εκχώρησης ακινήτων και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων που θα κάλυπταν οι τράπεζες αλλά και κουρέματος ενός τμήματος των τραπεζικών υποχρεώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Γκρίσιν αναφέρει πως:
«Τα λειτουργικά της κέρδη αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους λογιζόμενους τόκους που προκύπτουν από τα τραπεζικά δάνεια που έχει συνάψει, και φυσικά αδυνατεί να επιστρέψει, τα δάνεια που έχει λάβει, όπως οι τράπεζες απαιτούν.
Οι συνεχιζόμενες και συσσωρευμένες σημαντικές ζημίες χρήσης σε επίπεδο Ομίλου έχουν δημιουργήσει αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία αναμένεται να υπερβούν το 2016 τα 11.000.000,00 ευρώ.
Η εταιρεία οφείλει σε τράπεζες, σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και σε προμηθευτές ποσό που τείνει να ξεπεράσει τα 34.471.721,01 ευρώ.
Οι ανωτέρω οφειλές έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο έλλειψης ρευστότητας για την επιχείρησή, το οποίο πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, λόγω και της έναρξης δικαστικών διαδικασιών από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών.
Η εταιρεία αναμένεται άμεσα να αδυνατεί, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, να λειτουργήσει και να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οπότε θα τεθεί σε πλήρη αδράνεια λειτουργίας ελλείψει πόρων.
Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένου να προβεί σε παραγγελίες προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλουν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενοι στον ανταγωνισμό».
Από την ανακοίνωση αυτή και μόνο καθίσταται αντιληπτό ότι εφ όσον προχωρήσουν οι διαδικασίες πτώχευσης στο τέλος της διαδικασίας οι τράπεζες δεν θα λάβουν παρά ελάχιστα χρήματα.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουν άλλες επιλογές ώστε να ανατρέψουν αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης