Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θα εγκριθεί η εισήγηση της ΡΑΕ στην Κομισιόν για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική Sate Grid αντί 320 εκατ

tags :
Θα εγκριθεί η εισήγηση της ΡΑΕ στην Κομισιόν για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ  στην κινεζική Sate Grid αντί 320 εκατ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά τη διάρκεια ή μετά το Πάσχα 16 Απριλίου, για την επένδυση των κινέζων στον ΑΔΜΗΕ
Θα εγκριθεί όπως διαφαίνεται η εισήγηση της ΡΑΕ στην Κομισιόν για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ  στην κινεζική Sate Grid αντί 320 εκατ
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη διαδικασία για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται οτι έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση για την προκαταρκτική απόφαση που θα αφορά την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Η πρώτη απόφαση-εισήγηση σε προκαταρκτικό στάδιο λαμβάνεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που στο τελευταίο διάστημα κινείται συστηματικά με στόχο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς το γεγονός οτι ο στρατηγικός επενδυτής του ΑΔΜΗΕ προέρχεται από χώρα εκτός της Ευρωπαικής Ενωσης δημιουργεί ευαίσθητες ισορροπίες.
Οπως είναι γνωστό, πρόκειται για την κινέζικη Corporation State Grid of China, η οποία έχει πλειοδοτήσει για το 24% του ΑΔΜΗΕ αντί 320 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με στόχο να επιταχυνθεί η διευκρίνιση και κατανόηση των ειδικότερων ζητημάτων που αφορούν την επενδυτική κίνηση των Κινέζων.
Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το ποσοστό των Κινεζων θα παραμείνει μειοψηφικό.
Παρά το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ΑΔΜΗΕ θα εισαχθεί στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο, δεν θα μπορούν αγορές που θα γίνουν μέσα από το χώρο της κεφαλαιαγοράς να οδηγήσουν σε μεταβολή των διοικητικών δικαιωμάτων των Κινέζων.
Κατά τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να υπάρξουν μεταβολές τέτοιες, που ενδεχομένως να δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού, ειδικά σε καταστάσεις κρίσης.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια διαδικασία στην οποία η ευρωπαική πλευρά θέλει να διασφαλίσει θεσμικά τις προυποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ με τη νέα του πια κεφαλαιακή δομή και την παρουσία της State Grid στο ευρωπαικό πλαίσιο.

Η ολοκλήρωση της αποδοχής από την Κομισιόν έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους εξής λόγους:

-Θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να λάβει 320 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της απέναντι στις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.
-Θα ολοκληρώσει μια σημαντική επένδυση στον ενεργειακό χώρο και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο και για άλλες κινέζικες επενδύσεις.
-Η πολιτική σημασία για το κυβερνών κόμμα είναι τεράστια διότι αν αυτό δεν ολοκληρωθεί, ο ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιηθεί και θα χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα για τη μη ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρισμού.

Πηγή www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης