Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ορκωτοί ελεγκτές για τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων των εισηγμένων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ορκωτοί ελεγκτές για τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων των εισηγμένων
Σε αρκετές περιπτώσεις οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν κυκλοφορούν ενεργητικό
Χωρίς να υπάρχει επιφύλαξη, οι ορκωτοί ελεγκτές που υπογράφουν τους ισολογισμούς των εισηγμένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές και σημειώνουν τη σημασία που έχει για τις εισηγμένες η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ εισηγμένων εταιρειών και τραπεζών για την αναχρηματοδότηση των δανείων.
Σε πολλές περιπτώσεις το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού εξέλιξη που υποδηλώνει αβεβαιότητα αναφορικά με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης.
Οι ορκωτοί σημειώνουν στην έμφαση θέματος την σπουδαιότητα της παραπάνω εξέλιξης, ενώ πολλές φορές και οι ίδιες οι διοικήσεις των εταιρειών κάνουν ειδική αναφορά αφού βλέπουν πως η βιωσιμότητα περνάει από την αναδιάρθρωση των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ορκωτοί κάνουν τη συγκεκριμένη αναφορά και για πολλές εταιρείες η παρατήρηση αυτή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στις λογιστικές καταστάσεις, αυτό σημαίνει πως ο χρόνος κυλάει χωρίς να λύνεται το πρόβλημα και άρα η θέση της εταιρείας αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.
Ουσιαστικά η αναχρηματοδότηση θα κάνει τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μακροπρόθεσμα και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων δεν θα υπερβαίνει το κυκλοφορούν ενεργητικό.
Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα στην Επίλεκτος, ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει:
«Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 4.1 των οικονομικών καταστάσεων όπου γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου έχουν συνταχθεί με βάση την αρχή της συνέχισης των δραστηριοτήτων τους.
Επισημαίνουμε την ύπαρξη ορισμένων οικονομικών ενδείξεων που μπορεί να θέτουν σε αμφισβήτηση την αρχή αυτή.
Οι σημαντικότερες ενδείξεις αφορούν την ύπαρξη σημαντικών αρνητικών αποτελεσμάτων, δεικτών και σημαντικού ύψους βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Η περιγραφείσα κατάσταση υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφιβολίες για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου.
Η διοίκηση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της, εκτιμά ότι τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα και ότι δεν τίθεται θέμα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου. Βασική παράμετρος στους σχεδιασμούς της Διοίκησης είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού της η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ο ορκωτός του Υγεία αναφέρει:
«Εφιστούμε την προσοχή σας στην επεξηγηματική σημείωση 12.3 των συνημμένων ενοποιημένων και εταιρικών οικονομικών καταστάσεων, όπου γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό 155,1 εκ. ευρώ και 65,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως αναφέρεται στην επεξηγηματική σημείωση 11.17 των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων ο Όμιλος και η Εταιρεία βρίσκονται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με σκοπό την αναδιοργάνωση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων ποσού 132,7 εκ. ευρώ και 90,9 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
Η αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση της επάρκειας του κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου και της Εταιρείας.
Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου και της Εταιρείας.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην σημείωση 12.3, η Διοίκηση του Ομίλου έχει προβεί στον σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου και της Εταιρείας και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, προϋπόθεση η οποία έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων με βάση την αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.
Στην Compucon αναφέρει πως «οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσό 5,526 εκατ. ευρώ και 4,697 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα.
Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν τα μέτρα που αναφέρονται στην παρ. 2.24 των Οικονομικών Καταστάσεων.
Η περίπτωση της SATO είναι κάπως διαφορετική αλλά και εδώ έχει σημασία η παρατήρηση του ορκωτού ο οποίος τονίζει:
«Εφιστούμε την προσοχή σας στις Σημειώσεις 18, 22 και 23 των Χρηματοοικονομικών καταστάσεων, όπου περιγράφεται το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στο γεγονός ότι ο Όμιλος και η Εταιρεία εμφανίζουν συνεχιζόμενες ζημίες μεγάλου ύψους , αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και κατά την 31/12/2016 τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου και της Εταιρείας είναι αρνητικά.
Αυτές οι συνθήκες, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του Ομίλου και της Εταιρείας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους εφόσον δεν υλοποιηθούν από την διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης