Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φθηνές αποτιμήσεις για λίγες εισηγμένες με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα – Ποιες ξεχώρισαν

Φθηνές αποτιμήσεις για λίγες εισηγμένες με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα – Ποιες ξεχώρισαν
Σε όρους p/e κάποιες εταιρείες έχουν προεξοφλήσει την βελτιωμένη κερδοφορία ακόμη και των επόμενων χρήσεων – Ποιες είναι ακριβές και ποιες φθηνές στο ταμπλό του ΧΑ
Αν η ανάγνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2016 που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα «απαιτούσε» την εξαγωγή ενός συμπεράσματος, τότε αυτό θα ήταν πως σε όρους p/e οι περισσότερες εισηγμένες είναι ακριβές και πρέπει να γίνουν άλματα στο επόμενο διάστημα για να έρθουν σε δίκαιες αποτιμήσεις.
Οι εισηγμένες που ξεχωρίζουν μεταξύ των «θαρραλέων» που επέλεξαν να δημοσιεύουν νωρίς αποτελέσματα είναι οι εταιρείες ΕΛΠΕ και Motor Oil, που με βάσει την κερδοφορία οι μετοχές είναι φθηνές ακόμα και μετά τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει.
Οι τράπεζες αν και έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματά τους εκτιμάται από αναλυτές ότι η ωφέλεια κάηκε στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Βάση κερδοφορίας, μετά την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όμως έχει ειδικό καθεστώς απόδοσης των κερδών της τη μεγαλύτερη κερδοφορία έχει εμφανίσει η Coca Cola και με καλή ποσοστιαία αύξηση.
Ωστόσο η αποτίμηση των 8,9 δισ. ευρώ δίνει p/e περίπου 26 φορές.
Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e 4,8 και 6 αντίστοιχα.
Η κερδοφορία του ΟΠΑΠ έχει πληγεί από την αύξηση της φορολογίας αλλά οι επενδυτές δεν πτοούνται λόγω της εξαιρετικής μερισματικής απόδοσης.
Το p/e ωστόσο ξεπερνά τις 16 φορές.
Ακόμη υψηλότερο είναι το p/e του ΟΤΕ με την κερδοφορία να ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ και την αποτίμηση να είναι στα 4,3 δισ. ευρώ.
Μεγάλο άλμα στην κερδοφορία έχει επιτύχει η Τιτάν και οι επενδυτές έχουν όπως φαίνεται προεξοφλήσει όχι μόνο την αύξηση της κερδοφορίας το 2016 αλλά και των επόμενων χρήσεων.
Η αποτίμηση κοινών και προνομιούχων μετοχών κοντεύει να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ όταν η κερδοφορία ήταν της τάξης των 127 εκατ. ευρώ.
Η κερδοφορία της ΜΕΤΚΑ πιστοποιεί την ποιότητα της εταιρείας και την άποψη κάποιων αναλυτών ότι έπρεπε να λάβουν κάτι παραπάνω στην επικείμενη συγχώνευση με την Μυτιληναίος.
Με κερδοφορία 53 εκατ. ευρώ αν και μειωμένη έναντι του 2015 το p/e παραμένει μονοψήφιο.
Από την άλλη η Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση 825 εκατ. ευρώ και κέρδη 34 εκατ. ευρώ έχει p/e 24.
Η μείωση της κερδοφορίας της Aegean αύξησε σημαντικά τον πολλαπλασιαστή κερδών πάνω από τις 16 φορές ενώ και η Grivalia έχει υψηλό p/e βάσει της κερδοφορίας της.
Η Σαράντης έχει p/e 14,5 φορές με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2017 και λίγο υψηλότερο με βάση αυτά του 2016.
Η Autohellas δίνει καλό μέρισμα και η κερδοφορία της δίνει μονοψήφιο p/e στη μετοχή.
Η συνέχεια δείχνει πως για ΟΛΠ, Φουρλή, Πλαίσιο, Χαλκόρ, ΕΧΑΕ και Ιντραλότ η κερδοφορία είναι χαμηλή και καλή κερδοφορία εμφάνισε η Mermeren σε σύγκριση με την αποτίμησή της.
Πολύ καλή είναι η βελτίωση της κερδοφορίας της Μοτοδυναμική και πιστοποιεί ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστική αποτίμηση.
Σημειώνεται πως η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων θα γίνει στο τέλος Απριλίου, ήτοι οι επενδυτές θα λάβουν ενημέρωση για τα πεπραγμένα του 2016 ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της χρήσης 2017.
Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων για Lamda, Cenergy, Viohalco, Euroxx, Sato, Aplha Αστικά Ακίνητα τα αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα.



Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης